Despre vinete se spune că ar conține foarte multe vitamine și minerale, printre care A, C, B1, B2, B3, B5, B6, potasiu, fosfor, calciu, sodiu, magneziu, zinc. De asemenea, vinetele au proprietăți antianemice și antireumatice. Salata de vinete este poate cel mai iubit preparat de pe mesele de sărbătoare.
Ingrediente: două - trei vinete, o ceapă medie, o lingură de maioneză, 5 - 6 linguri de ulei, sare.
Preparare: Vinetele se pun pe plită și se coc pe toate părțile. După ce s-au copt bine, vinetele se curăță de coajă și se lasă la scurs timp de două ore. Apoi se toacă (de preferat cu un tocător de lemn pentru că inoxul le înnegrește). Se adaugă pe rând ceapă, maioneză, uleiul și sarea. Salata de vinete se ține cel puțin o oră la frigider și se servește rece, cu pâine. Pentru a da o notă deosebită acestei minunate rețete, mai ales la mesele festive, chefii spun că un truc recomandat este umplerea unor roșii cu salată de vinete. Așadar, avem nevoie în plus de 2, 3 roșii de mărime medie, care se scobesc în interior pentru a le scoate miezul. În ceea ce rămâne din roșie se adaugă cu grijă salata de vinete până când roșia se umple. Procedăm așa cu fiecare roșie până se termină toată salata. Se bagă la frigider pentru oră, apoi sunt gata de servit.