Cum se distrează alţii: Serbările brazilienilor, spaniolilor şi indienilor

Cum se distrează alţii: Serbările brazilienilor, spaniolilor şi indienilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au început deja Serbările Galaţiului. Celebrate anual în preajma Sfântului Apostol Andrei, patronul spiritual al Galaţiului, manifestările scot zeci de mii de gălăţeni în stradă. Ce găsesc acolo oamenii care aleg să înfrunte frigul de sfârşit de noiembrie? Un mare târg, grătare cu mititei, butoaie cu bere, cazane de vin fiert şi ţuică, ceva concerte şi un foc de artificii. Ne-am întrebat care este agenda de sărbători a altor comunităţi de pe glob şi, cu ajutorul reţelelor de socializare, am ajuns să stăm de vorbă cu o braziliancă, un spaniol şi un indian. Petrecerile publice din ţările lor sunt, în mare parte, asemănătoare cu ale noastre: terase, concerte, înghesuială, mizerie şi, da, pocnitori. Totuşi, ele au câte un element care le conferă unicitate, fie că vorbim de cursele cu tauri din Spania sau de Festivalul Luminilor din India.

Teatru în aer liber în Brazilia

Katiuscia Brenner van Tuijl a crescut în Porto Alegre, un oraş cu 1,4 milioane de locuitori din sud-estul Braziliei. S-a căsătorit cu un olandez şi a dat Ţara cafelei pe Ţara lalelelor. Îşi aminteşte, însă, cu nostalgie de „oraşul cu unul dintre cele mai frumoase apusuri din lume” şi de manifestările dedicate aniversării acestuia. „Porto Alegre a fost fondat pe 26 martie 1772, iar evenimentul este celebrat anual, în luna martie. Serbările durează o săptămână şi includ concerte în aer liber, expoziţii despre istoria oraşului, vernisaje şi piese de teatru puse în scenă în parcuri”, ne spune Katiuscia. Manifestările atrag un număr mare de spectatori, aşa că străzile din Porto Alegre devin extreme de aglomerate în acea săptămână. „Martie este o lună însorită şi toată lumea este afară, aşa că evenimentele sunt foarte populare. Mie nu prea-mi place să merg în locuri aglomerate, chiar dacă sunt în spaţii deschise, dar trebuie să recunosc că, atunci când eram acasă, nu lipseam de la spectacolele din parcuri, care sunt gândite ca evenimentele private”, îşi aminteşte Katiuscia, care ne dezvăluie şi un amănunt picant: supermodelul Gisele Bundchen provine dintr-o localitate aflată la câţiva kilometri distanţă de oraşul ei natal.

Cursele cu tauri din Spania

Diego Marcilla s-a născut în Teruel, un orăşel de 35.000 de locuitori din estul Spaniei. Numele său este unul cu rezonanţă în zonă. Aşa îl chema pe unul dintre „amanţii din Teruel”, o legendă a locului asemănătoare cu povestea veronezilor Romeo şi Julieta. Nu pentru istoria de amor este faimos, însă, Teruel, ci pentru cursele cu tauri care au loc anual, în luna iulie, atunci când comunitatea serbează La Vaquilla del Ángel. „La Vaquilla del Ángel este cea mai importantă sărbătoare din Teruel. Durează trei zile, fiind celebrată în al doilea weekend din iulie, de sâmbătă până luni. Deşi originea sărbătorii este neclară, se spune că ea este marcată din anul 1443. «Vaquilla» înseamnă tăuraş. Luni după-amiază, când petrecerile se apropie de final, tăuraşii sunt alergaţi pe străzile oraşului de bărbaţii tineri din Teruel”, relatează Diego.

Înainte de a fi invadate de tauri, străzile oraşului găzduiesc parade şi concerte de orchestră, spectacole de dans tradiţional spaniol, dar şi terase şi discoteci mobile. „Evenimentele de stradă sunt deschise tuturor. Poţi petrece astfel 24 de ore din 24, timp de trei zile, întâlnind oameni de toate vârstele şi din toate categoriile sociale, gata de distracţie. Pe scurt, La Vaquilla del Ángel este o sărbătoare a bucuriei şi a nebuniei, tipic spaniolă, la care trebuie să participi măcar o dată în viaţă”, încheie, ademenitor, Diego.

Festivalul Luminilor din India

Surjit Singh locuieşte în Gurgaon, un oraş cu 1,5 milioane de locuitori din nordul Indiei, situat la 30 de kilometri sud de capitala New Delhi. Pentru că India e foarte bogată în sărbători, Surjit alege să ne vorbească de una dintre preferatele lui, Diwali sau Festivalul Luminilor, celebrată anual între mijlocul lui octombrie şi jumătatea lui noiembrie. „Diwali provine de la «deepawali», care înseamnă şir de lumini. De Diwali, oamenii îşi împodobesc casele cu lumini, le colorează şi le decorează cu obiecte noi. În acea perioadă este venerată Lakshmi, zeiţa bogăţiei. Este o sărbătoare pe care majoritatea o petrece alături de familie şi de prieteni, oferind cadouri şi dulciuri”, povesteşte Surjit.

Diwali se aseamănă, din anumite puncte de vedere, cu serbările noastre. „Sărbătoarea începe noaptea, când lumea aprinde candele şi lansează artificii. Personal, nu-mi place faptul că mulţi aruncă pocnitori şi poluează aerul. În acelaşi timp, Poliţia nu are o misiune tocmai uşoară, pentru că trebuie să fluidizeze traficul şi să supravegheze mulţimile, întrucât furturile se înmulţesc în acele zile, pe fondul creşterii comerţului cu aur. Cu toate acestea, merită să vizitaţi India de Diwali şi, mai ales, templul de aur, care arată atunci ca una dintre minunile lumii”, ne invită Surjit.

Trei persoane, trei oraşe, acelaşi mod de a petrece în comunitate. Fiecare dintre aceste comunităţi păstrează, însă, un specific ce o diferenţiază de celelalte. Rămâne să îl identificăm pe al nostru.

Citit 1445 ori Ultima modificare Luni, 28 Noiembrie 2011 22:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.