Un japonez despre Revelionul de la Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Corescu

Un japonez despre Revelionul de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sâmbătă seară, în curtea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a avut loc tradiţionalul foc de tabără. Lângă foc, urătorii au spus pluguşorul, iar un echipaj SMURD i-au acordat primul ajutor lui Moş Crăciun. La eveniment a participat şi un oaspete special, un pompier venit tocmai din Japonia, Akira Kurita. Pompierul japonez a venit la ISU Galaţi alături de soţia lui, gălăţeanca Diana Nadă (n.r. Diana nu a reuşit să îşi schimbe actele din România, aşa că poartă numele soţului doar în Japonia).

După ce a participat la focul de tabără de la ISU şi după ce a văzut cum petrec românii noaptea dintre ani, Akira Kurita şi soţia lui ne-au făcut o vizită la redacţie. Aşa am aflat povestea celor doi tineri.

„Eu am început să învăţ limba japoneze de la desene animate. Mi-a plăcut foarte mult şi am început să intru pe tot felul de site-uri japoneze. Aşa l-am cunoscut pe Akira. Am corespondat cu el aproape un an de zile, după care m-a invitat în Japonia. Părinţii nu prea au fost de acord, dar am plecat să îl cunosc. Când ne-am întâlnit faţă în faţă era ca şi cum ne cunoşteam de-o viaţă. După doar trei luni de zile ne-am căsătorit. Au trecut trei ani de atunci”, ne-a povestit Diana Nadă.

Trei ani în care gălăţeanca noastră nu mai călcat pe pământ românesc. Între timp, cei doi au devenit şi părinţi. „Avem o fetiţă de un an de zile. Eu vorbesc cu ea în româneşte, iar el în japoneză. Părinţii mei au fost foarte încântaţi de Akira şi de fetiţa noastră”, spune Diana.

Tradiţii şi obiceiuri care atrag

Diana şi Akira au petrecut Crăciunul şi Revelionul alături de familia din România. Tradiţiile şi mâncarea românească l-au făcut pe japonez să îşi dorească s locuiască în România. „Mi-a plăcut totul foarte mult. Îmi plac foarte mult ciorba, mămăliga, sarmalele, cârnaţii şi micii. Să nu uit de vişinată. Ciorba ştiam cum este pentru că îmi găteşte şi acasă. Dar, trebuie să recunosc, toată mâncarea este diferită, are un alt gust”, ne-a spus Akira.

Soţia i-a sărit în ajutor şi ne-a explicat că pentru Akira totula fost altfel aici: „A rămas surprins să vadă bucăţi aşa de mari de carne în galantare. În Japonia, carnea se vinde la feliuţe mici. Aici totul este altfel, dar nu a fost ceva să nu îi placă. A trăit pentru prima dată în viaţa lui un Revelion adevărat. În Japonia tradiţia spune că noul an trebuie să te găsească în pace. De aceea ei fac revelionul acasă, cu familia. Nu iese nimeni pe stradă, nu sunt focuri de artificii sau alte lucruri de genul acesta. La ei, petrecerile sunt altfel. Sunt tot timpul ocupaţi cu munca şi nu mai au timp de chefuri. Abia acum a văzut şi el o petrecere adevărată”. Deşi nu ştie decât câteva cuvinte româneşti, Akira a zâmbit şi a aprobat tot ceea ce ne-a povestit Diana.

Ba mai mult, ne-a mărturisit că ar veni să locuiască în România dacă ar cunoaşte limba.

„Şi la noi e le fel”

Ţinând cont de faptul că a fost în vizită la omologii lui din România, l-am întrebat pe Akira cum i se par pompierii români: „La fel ca la noi. Maşinile sunt la fel, şi noi avem maşini la fel de vechi ca şi voi. Meseria asta e la fel peste tot. Mi-au plăcut pompierii români şi sper să mai vin pe aici. Mi-au plăcut oamenii în general, sunt foarte calzi şi primitori”. „Diferenţa este că ei muncesc foarte mult şi nu au concediu. Îmi aduc aminte că în perioada aceea în care a fost cutremurul în Japonia am stat cu sufletul al gură. Deşi noi nu am fost afectaţi de cutremur, Akira a fost la muncă. Nu am putut să iau legătura deloc cu el în toată acea perioadă. În Japonia, munca este pe primul plan. Când sunt la job nu au familie şi nu mai ştiu nimic altceva”, ne-a mărturisit Diana.

Viaţa lor este frumoasă, se iubesc şi sunt fericiţi împreună. Nu ştiu când vor reuşi să mai ajungă în România, deşi amândoi îşi doresc ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. Până atunci însă, Akira a plecat foarte încântat de vizita din oraşul nostru, şi ne-a promis că va povesti tuturor despre România.

Citit 2628 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2012 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.