Terra, afectată de cea mai puternică erupţie solară înregistrată în ultimii şapte ani

Terra, afectată de cea mai puternică erupţie solară înregistrată în ultimii şapte ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Terra este afectată de cea mai puternică erupţie solară înregistrată în ultimii şapte ani, care, de duminică până miercuri, bombardează planeta cu particule magnetice, ce ar putea perturba comunicaţiile prin satelit, au anunţat autorităţile americane.

Erupţia, care s-a declanşat duminică, în apropiere de centrul Soarelui, proiectează particule de protoni în direcţia Terrei până miercuri, a anunţat Administraţia naţională a oceanelor şi atmosferei (NOAA) din SUA.

Erupţia în sine nu este deloc spectaculoasă, însă proiectează în spaţiu un nor de plasmă cu câmp magnetic intens, cu o viteză fenomenală de 6,4 milioane de km/oră, a spus Doug Biesecker, fizician la Centrul de previziuni meteorologice spaţiale al NOAA.

Furtuna geomagnetică provocată de Soare este cea mai puternică înregistrată în ultimii şapte ani, dar se situează abia în categoria 3 din 5, potrivit experţilor. Este deci considerată "puternică", dar nu "severă".

Potrivit site-ului NOAA, un eveniment de categoria 3 poate provoca perturbări ale sistemelor informatice de la bordul sateliţilor, dar şi ale comunicaţiilor radio la nivelul polilor.

Navigaţia aeriană, platformele petroliere şi exploratorii ar putea avea probleme de acest tip în aceste regiuni. "Nu ne aşteptăm la incidente majore din partea unui eveniment de acest tip", a mai spus Biesecker.

Locuitorii din Europa şi Asia ar putea, în schimb, profita de acest fenomen pentru a admira, marţi seară, aurorele boreale, a explicat acesta.

Citit 1279 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.