Sfatul psihologului - Riscurile unei vieţi sexuale începute prea devreme (II)

Sfatul psihologului - Riscurile unei vieţi sexuale începute prea devreme (II)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începerea vieţii sexuale poate să reprezinte, pentru o adolescentă, pe lângă recunoaşterea feminităţii ei, acceptarea de către grup şi, în unele cazuri, o încercare de a demonstra maturitatea, impresia că deţine controlul etc. Aşa cum spuneam data trecută, ceea ce poate să ajute adolescenta în ceea ce priveşte alegerile ei din punct de vedere sexual sunt informaţiile care le deţine.

Ruşinos? De ce?

Informaţiile despre sex ce provin în primul rând din cadrul familiei din care face parte şi se bazează pe credinţele şi convingerile sexuale ale părinţilor şi ale celorlalţi membri ai familiei. În general, discuţiile despre sex sunt considerate ruşinoase, sexul fiind prezentat drept ceva fără formă, tabu, la masa rotundă a educaţiei familiei. Şi este prima greşeală făcută de către părinţi şi principala care contribuie la deciziile greşite ale adolescentei.

Trebuie să se conştientizeze faptul că, în realitate, decizia aparţine adolescentei însă decizia poate fi corectă dacă parinţi sunt dispuşi să trateze cu seriozitate discuţiile pe teme sexuale, acceptând faptul că sexul nu este ruşinos şi nici tabu, favorizând o informare corectă a copiilor care, la rândul lor, vor avea mai multe opţiuni atunci când se confruntă cu o decizie de acest gen. Toate aceste discuţii cu părinţii vor duce de asemenea la discernământ în filtrarea informaţiilor şi perceperea realităţii, iar atunci când decizia a fost luată, urmările negative pot fi minimizate prin discuţiile adolescentei cu părinţii care, îmi place să cred, vor da dovadă de maturitate şi vor căuta soluţii ce vor afecta cât mai puţin starea de bine a copilului lor.

Psiholog-psihoterapeut Răzvan Marian Stoian

Citit 2993 ori Ultima modificare Luni, 20 Februarie 2012 11:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.