Partenerii care calcă strâmb sunt pedepsiţi

Partenerii care calcă strâmb sunt pedepsiţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noul Cod Civil, intrat în vigoare în octombrie anul trecut,  reglementeaza o instituţie nouă a familiei şi anume “logodna”.

"Deşi, în dezbaterile premergătoare intrării în vigoare a noului cod, se vorbea despre această instituţie ca despre una care va legitima concubinajul, reglementările art. 266-270 Cod Civil sunt departe de un asemenea cadru, reuşind să contureze doar la nivel formal, un instrument juridic nou, a cărui definiţie o regăsim în art. 266 alin. 1, Cod Civil, unde se precizează că «Logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria”, ne precizează George Schin, notar public.

Acesta mai spune că, potrivit reglementărilor în vigoare, încheierea logodnei nu este supusă niciunei formalităţi, putând fi dovedită prin orice mijloc de probă (martori, abonamente la utilităţi).

Să-mi dai inelul înapoi

Art. 268 precizează că «în cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, cu excepţia darurilor obişnuite».

Daune pentru despărţiri abuzive

Deşi logodna poate fi ruptă de oricare dintre părţi,  noua lege oferă totuşi protecţie partenerilor care sunt părăsiţi în mod abuziv, aceştia putând solicita despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei. Ca urmare, cei care au stat o perioadă fără acte, au promis că se vor căsători, dar se răzgândesc în faţa stării civile, sunt buni de plată. Totodată, pot solicita daune morale şi partenerii care şi-au prins concubinul sau logodnicul în pat cu altcineva.

Cum se împarte o casă

Un dezavantaj rămâne faptul că, indiferent de durata concubinajului, bunurile dobândite împreună nu sunt "la comun", ca în cazul căsătoriei, ci se împart în funcţie de contribuţia fie căruia. În cazul unui imobil cumpărat de concubini, cota parte a fiecăruia va fi stabilită de instanţă în funcţie de contribuţia fiecăruia la achiziţionare.

 

Citit 2644 ori Ultima modificare Vineri, 23 Martie 2012 21:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.