La un pas de spaţiul cosmic! Experimentul Stratospherium II - o reuşită

La un pas de spaţiul cosmic! Experimentul Stratospherium II - o reuşită
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

  • Balonul lansat pe 4 august a atins altitudinea de 29.407 metri * Echipa de cercetători a fost condusă de gălăţeanul Florin Mingireanu
În luna februarie a acestui an, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi a avut loc o conferinţă intitulată „Zbor la graniţa dintre noi şi cosmos”, în cadrul căreia Florin Mingireanu, cercetător ştiinţific în cadrul Agenţiei Spaţiale Române, anunţa, printre altele, lansarea experimentală, în luna august, într-o zonă nelocuită situată la 30 km est de Buzău, a unui balon de înaltă altitudine, Stratospherium II. Este vorba despre un proiect realizat de revista Ştiinţă&Tehnică în colaborare cu Agenţia Spaţială Română ROSA, Clubul de Radioamatori YO3KSR, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi susţinut de 3M România, coordonat de gălăţeanul Florin Mingireanu. Balonul Stratospherium II a fost lansat pe 4 august, a atins o altitudine maximă de 29.407 m, a zburat şapte ore, iar experimentele ştiinţifice din nacelă au fost o reuşită.

Din echipa care a contribuit la lansarea Stratospherium II a făcut parte şi Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi. “La bordul balonului a fost montată o cameră foto precum şi un dispozitiv de urmărire prin radio care a transmis poziţia, altitudinea, viteza, precum şi date de temperatură si funcţionare a dispozitivului ataşat balonului,” a declarat Florin Mingireanu.

Experimentele Stratospherium II au cuprins următoarele domenii de cercetat: măsurarea parametrilor atmosferici, măsurarea radiaţiilor cosmice, măsurarea nivelului UV, măsurarea unor componente chimice existente în atmosfera superioară, determinarea nivelului de ozon şi au fost propuse de cititorii revistei Ştiinţă&Tehnică. „Un balon de mare altitudine este realizat din latex şi umplut cu heliu putând ridica până la altitudini între 35 şi 40 km (la limita atmosferă-cosmos) sarcini utile de câteva kilograme. La atingerea altitudinii maxime balonul se sparge, cutia cu echipamente (nacela) revenind la sol cu ajutorul unei paraşute. Temperatura în exteriorul nacelei atinge -60 grade Celsius, iar în interiorul nacelei nu coboară sub -20 grade Celsius. La altitudinea maximă, balonul se afla deasupra a 99 la sută din atmosfera terestră, presiunea atmosferică fiind de 1/1000 din cea normală, de la sol. Practic, mediul respectiv plasează balonul în "apropierea cosmosului", condiţiile exterioare fiind foarte apropiate de cele din spaţiul cosmic”, după cum aflăm de la Florin Matei, responsabil relaţii publice în cadrul Complexului Muzeal gălăţean.

Citit 2172 ori Ultima modificare Joi, 09 August 2012 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.