Nopţi de Perseide: Spectacolul stelelor căzătoare

Nopţi de Perseide: Spectacolul stelelor căzătoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începând de mâine seară, cu începere de la ora 20.00, pasionaţii de astronomie vor putea vedea, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, două nopţi, consecutiv, un fenomen astronomic deosebit, Perseidele sau ploaia de stele căzătoare.

Anul acesta observaţiile astronomice se vor desfăşura sub titulatura "Nopţi de Perseide", organizatorii oferind publicului posibilitatea de a vedea stelele căzătoare în două nopţi consecutive, atât sâmbătă noaptea cât şi duminică noaptea, între orele 20.00 şi 5.00 dimineaţă. Observatorul şi terasa de observaţii astronomice din cadrul muzeului gălăţean vor fi pregătite să-i întâmpine pe iubitorii de astronomie cu toate echipamentele moderne specifice din dotare, după cum ne-a asigurat Florin Matei. Pe lângă observarea stelelor căzătoare, publicul este aşteptat să privească prin telescop diverse obiecte de deep-sky, stele duble, planete, etc. De asemenea, în sala de programe educative şi activităţi interactive a Observatorului Astronomic publicul va putea viziona filme documentare de astronomie.

„Perseidele sunt un curent de meteori care poate fi observat în fiecare an. Pentru aceasta trebuie ca radiantul meteorilor să fie deasupra orizontului. Radiantul este locul de pe bolta cerească din care se revarsă fluxul de meteori şi care este încă cazul Perseidelor constelaţia Perseu. În mod tradiţional curenţi de meteori sunt numiţi în funcţie de constelaţia în care se află radiantul. Corpurile meteorice sunt resturi de comete, care s-au împrăştiat în timp de-a lungul traiectoriei cometei care le-a produs. O asemenea concentraţie de resturi de cometă, care de fapt sunt particule de praf, sunt numite curenţi meteorici. Când Pământul întâlneşte un asemenea curent, au loc adevarate "ploi de stele". Fenomenul luminos, meteorul, caracteristic oricărui corp meteoric ce pătrunde în atmosfera terestră, se datorează arderii şi volatilizării complete a corpului prin frecarea cu păturile superioare ale atmosferei”, a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic.

Accesul publicului la Nopţile de Perseide se va face începând cu ora 20.00, doar pe la poarta dinspre punctul Trecere Bac. Biletul de intrare la Observatorul Astronomic costă 3 lei pentru adulţi şi copii.

Citit 2099 ori Ultima modificare Joi, 09 August 2012 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.