Terapie pentru toţi - Care este secretul rezolvării tuturor problemelor noastre?

Terapie pentru toţi - Care este secretul rezolvării tuturor problemelor noastre?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deseori ne întrebăm dacă putem găsi o formulă care să ne rezolve problemele existenţiale. Chiar dacă nu toţi suntem înclinaţi către cifre, în clipele acelea avem nevoie acută de ele, să ştim exact cine e X şi Y, să găsim o rezolvare rapidă şi exactă a trăirilor, nevoilor, neîmplinirilor noastre de orice gen.

Câte imperii şi lumi imaginare suntem capabili să creăm! Lumi în care cifrele aşteaptă nerăbdătoare să se sacrifice în ecuaţii măreţe către X sau Y de care avem nevoie pentru a ne răspunde şi a da viaţă dorinţelor noastre. Însă dincolo de frumuseţea introspecţiei rămâne o urmă a câmpului de război dintre dorinţă şi neîmplinire. Sfârtecate dorinţe zac în urmele goale ale paşilor ce nu duc nicăieri. Tindem să credem că am pierdut războiul, însă doar o bătălie este pierdută. Poate că am abordat o strategie greşită încercând să controlăm totul şi să nu acceptam realitatea?!

Evaluare la rece

Înainte de a ne grăbi să dăm răspunsul unei întrebări şi abia apoi să încercăm să găsim rezolvarea, nu ar fi bine să ne evaluăm şi să evaluăm la rece situaţia? Atunci când suntem copleşiţi de o problemă, reflexiv, construim un rezultat pozitiv cât mai convenabil, care să ne mulţumească, apoi procedăm ca atare. Este un pas bun, însă doar dacă reuşim o evaluare corectă a resurselor şi a situaţiei în care ne aflăm. Atenţie, dacă evaluarea nu este corectă, riscăm să ne punem în situaţia neplăcută de a cere de la viata mai mult decât minuni şi viaţa nu va fi întotdeauna darnică şi vom sfârşi dezamăgiţi. Dacă evaluarea este corectă şi reuşim să acceptam cel mai bun rezultat posibil la momentul respectiv - care nu întotdeauna poate fi mulţumitor, dar este un rezultat real, care ne poate ajuta să nu fim dezamăgiţi şi ne poate ajuta să ieşim cu bine din anumite situaţii, chiar dacă relativ şifonaţi - este o victorie importantă, iar noi suntem supravieţuitorii ce pot continua să lupte şi să obţină victorii, uneori mari, uneori mai mici.

Nici prea optimist, nici din cale-afară de pesimist

Există şi riscul de a fi mai optimişti decât este necesar, sau de a fi mai pesimişti decât are nevoie o analiză clara a situaţiei. În cazul în care pesimismul depăşeşte limitele superioare a sistemelor de valori personale, şi se transformă în viitorul fatalist, şansele de a câştiga o bătălie în arena vieţii scad mult mai mult şi înfrângerea este aproape garantată. În concluzie, un optimist ancorat în realitate este mai avantajat decât un pesimist care nu poate să se adapteze la realitate! Important, în ambele cazuri este cât de multă energie interioară putem accesa atunci când avem nevoie de ea.

Psiholog-psihoterapeut Răzvan Marian Stoian

Citit 1940 ori Ultima modificare Vineri, 17 August 2012 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.