Ce poţi face după o partidă de sex neprotejat

Ce poţi face după o partidă de sex neprotejat

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
2 comentarii

Milioane de femei rămân anual însărcinate fără să programeze sau să-şi dorească acest lucru. Principalele motive pentru care apare această situaţie sunt lipsa oricărei măsuri de contracepţie sau folosirea incorectă a mijloacelor contraceptive. Pentru femeile îngrozite de schimbările importante care survin în viaţă odată cu descoperirea unei sarcini nedorite, există unele soluţii, cum este „pastila de a doua zi” şi, mai nou „pastila de săptămâna viitoare”, care pot rezolva, cu unele riscuri, problema.
Cifrele arată faptul că deşi 88 la sută dintre femeile din România deţin informaţii despre metodele de contracepţie, 53 la sută ştiu să le folosească, dar numai una din zece utilizează metodele contraceptive moderne.
În rândurile de mai jos găsiţi câteva aspecte legate de sexul neprotejat, printre care şi opţiunile pe care le aveţi la dispoziţie, când vine vorba de contracepţie de urgenţă.
Ce să nu faci? 
Un lucru care nu trebuie făcut niciodată după o partidă neprotejată de sex este să apelezi la spălăturile vaginale. „Deşi nu cresc riscul de a rămâne însărcinată, spălăturile fac posibile infecţiile vaginale, din cauza dezechilibrării florei bacteriene”, explică Lisa Perriera, profesor asociat de obstetrică şi ginecologie la Spitalul Universitar Cleveland (SUA).
Planul B
Planul B constă în luarea unei pastile contraceptive speciale care poate preveni ovulaţia şi fertilizarea în primele trei zile de la partida de sex neprotejat. Cu cât este luată mai repede, cu atât pilula este mai eficientă. Pastilele pot fi cumpărate de la orice farmacie sau de la un cabinet de planificare familială. Avantajul cabinetului de planificare familială este că acolo vei găsi un medic specialist care îţi va putea da cel mai bun sfat în privinţa modalităţii de contracepţie cea mai potrivită ţie. În cazul în care ai sub 18 ani, e necesar să te consulte un medic pentru a-ţi prescrie pastilele. Dacă se întâmplă să vomiţi la mai puţin de trei ore după ce ai luat pilula, poţi considera că nu şi-a făcut efectul şi trebuie să iei o altă doză. Sfatul este să rogi medicul sau farmacistul să îţi recomande o pastilă împotriva stărilor de greaţă pe care să o iei cu o oră înainte de a lua pilula de contracepţie. În cazul în care apar dereglări ale menstruaţiei, nu trebuie să te sperii. Următoarea perioadă de ciclu poate să apară câteva zile mai târziu sau mai devreme decât apărea în mod normal. Dar, dacă trece mai mult de o săptămână de la termenul obişnuit, menstruaţia durează mai puţine zile sau este întreruptă, mergi să consulţi un medic, pentru că e posibil să fii însărcinată. Alte variante, ceva  mai costisitoare, includ folosirea unui sterilet sau a unor pilule care pot fi administrate acolo unde Planul B nu mai are niciun efect.
Luarea pilulelor sau folosirea steriletului nu garantează în totalitate că nu eşti însărcinată. Dacă menstruaţia a întârziat peste o săptămână, este recomandat să faci un test de sarcină, care poate fi cumpărat din farmacii la un preţ accesibil.
Depistarea bolilor cu transmitere sexuală
Chiar dacă după o partidă de sex neprotejat nu mai ai cum să previi o eventuală boală cu transmitere sexuală, nu strică să faci un set de analize cât mai curând posibil. Experţii recomandă teste pentru depistarea gonoreei, sifilisului, clamidiozei, HIV şi a hepatitelor B şi C. Acestea trebuie făcute în primele săptămâni după contactul sexual. Dacă testele pentru HIV şi pentru hepatite au ieşit negative, ele trebuie repetate după o perioadă de şase luni.

Citit 68962 ori Ultima modificare Vineri, 12 Octombrie 2012 17:27

2 comentarii

 • postat de un cetatean oarecare Marți, 16 Octombrie 2012 10:41 Link la comentariu
  0
  0

  si daca n-au avut bani de prezervative, vor avea bani pentru cutia asta (~42$)
  Cel mai bine, daca stii ca nu poti sa te abtii cand "termini" mai bine folosesti prezervativu` chiar daca nu se simte mare lucru (sau folosesti unu` subtire si-l mai verifici din cand in cand sa nu se rupa).

  @Monte-Cristo: dragostea-i precum ca*area, cand te apuca, nu te lasa...

  Raportează
 • postat de Monte-Cristo Marți, 16 Octombrie 2012 00:51 Link la comentariu
  0
  0

  Atata bataie de cap... mai bine nu mai faci !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.