Nikola Tesla - Omul căruia îi datorăm tehnologia modernă

Nikola Tesla - Omul căruia îi datorăm tehnologia modernă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nikola Tesla a venit pe lume într-un sat din actuala Croaţie, în anul 1856. Tatăl său era preot, iar mama sa, deşi nu avea studii, este menţionată drept o femeie cu o inteligenţă sclipitoare.

Înainte să emigreze în America, Nikola a lucrat în domeniul telefoniei şi electricităţii. Odată ajuns în State, tânărul geniu a lucrat o perioadă pentru Thomas Edison (cunoscut drept inventatorul becului). După o perioadă, Tesla a demisionat de sub mentoratul lui Edison şi, sprijinit de investitori şi bancheri, a pus bazele mai multor laboratoare de cercetare în domenii ca: electricitate, radio, curenţi de înaltă frecvenţă, sisteme de curent alternativ, câmpuri magnetice rotative, structura atomului şi nucleul acestuia, motoare şi diferite tehnologii fără de care lumea modernă ar fi de neînchipuit. De fapt şi de drept, tot ce numim astăzi tehnologie avansată este bazată pe invenţiile lui Nikola Tesla, invenţii vechi de peste o sută de ani.

În 1895, devenea operaţională, la Cascada Niagara, prima hidrocentrală de curent electric alternativ din lume. Emblemele masivelor generatoare instalate acolo purtau numele lui Nikola Tesla şi, chiar şi în zilele noastre, marea majoritate a motoarelor electrice inductive aflate în uz pretutindeni în lume au la baza proiectul său iniţial.

"Geniul omenirii" cum este supranumit Tesla în anumite cercuri, pare să fi avut o dorinţă obsesivă de pace. Chiar şi atunci când inventa arme apocaliptice, o făcea în speranţa naivă că va trimite războiul în uitare, deoarece toate naţiunile ar deţine aceeaşi putere de a-şi distruge reciproc arsenalele. Ideile sale erau atât de radicale pentru vremea lor, atât de îndepărtate de ceea ce gândeau contemporanii săi, încât au fost ignorate, părând pentru cei mai mulţi oameni (şi chiar şi oameni de ştiinţă) fie nişte aiureli ale unui savant nebun, fie nişte lucruri total nepractice. Totuşi, până şi ideile sale cele mai "lunatice" - aşa cum au fost planurile de la sfârşitul secolului XIX vizând un bombardier cu decolare şi aterizare verticală - sunt acum perfect funcţionale.

Până în 1930, absolut toate invenţiile lui Nikola Tesla erau făcute publice. Totuşi, odată cu decesul geniului, în 1943, planurile sale au fost sechestrate şi puse “la păstrare” sub autoritatea guvernului american. Este lesne de înţeles de ce acest lucru s-a întâmplat, din moment ce Tesla lucra la bombardiere şi rachete comandate prin radio. Inventatorul a fost trecut în uitare, dar armata a continuat să dezvolte tehnologii bazate pe ideile lui.

Cea mai răsunătoare invenţie a lui Nikola Tesla este faimoasa “Rază a Morţii”, deşi nu a fost găsită nicio dovadă de existenţă a acestui dispozitiv. Inventatorul susţinea în anii 1930 că a pus bazele unui dispozitiv care “îmi permite să trimit spre un punct foarte îndepărtat energii de trilioane de ori mai mari decât este posibil cu raze de orice alt fel. Astfel, mii de cai putere pot fi transmişi printr-un fascicul mai subţire decât firul de păr şi nimic nu poate rezista."


Un singuratic şi-un ciudat

La vârsta de 75 de ani, Nikola Tesla locuia în hotelul Grosvoner Clinton din mila proprietarului, căci nu îşi permitea să plătească chiria. Lipsa de faimă i s-a datorat, în mare parte, ideilor futuriste pe care le lansa în ziare: comunicare interplanetară sau zbor la altitudini uriaşe, cu viteze de peste o mie de kilometri pe oră.

O dată cu criza economică din 1930, cu toate că guvernul din Iugoslavia îi acordase o pensie foarte mică, în semn de recunoştiinţă, Tesla era nevoit să se mute de colo-colo.

Nu a avut nicio familie, mulţi reporteri de la vremea respectivă plângându-se că primeau telefoane de la inventator şi acesta povestea fără oprire ore întregi.

Nikola Tesla s-a ţinut tare pe picioare până la vârsta de 81 de ani, când a fost lovit de un taxi. Din acel moment, sănătatea i s-a deteriorat şi după doar trei ani, în 1943, geniul a murit singur într-o cameră a hotelului New Yorker.

Citit 2403 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2013 13:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.