Se pune la cale o nouă lume. Vacanţă definitivă... pe Marte

Se pune la cale o nouă lume. Vacanţă definitivă... pe Marte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Omenirea a fost fascinată de cer şi spaţiu de când lumea. Primii paşi către acest teritoriu necunoscut s-au făcut în anul 1957, când ruşii au lansat Sputnik 1, primul satelit al Pământului făcut de om. 12 ani mai târziu, americanii „au câştigat” cursa către cucerirea spaţiului când Neil Armstrong a ajuns pe Lună şi a spus memorabilelele cuvinte „Un pas mic pentru mine, un pas uriaş pentru omenire”.

De atunci şi până în prezent, numeroşi astronauţi au efectuat voiaje în spaţiu, fie pe Lună, fie pe diferite staţii ce orbitează Pământul, dar nimeni nu a îndrăznit să se aventureze mai departe, deşi specialiştii spun că Marte ar putea fi o a doua casă pentru rasa umană. Principala problemă este că Planeta Roşie se află la foarte mare distanţă de Pământ, voiajul până acolo fiind estimat la circa şapte luni. Specialiştii spun că spaţiul extraterestru este plin de protoni de la explozii solare şi radiaţii nocive pentru oameni, care ar afecta sănătatea oricărei persoane. Deşi oamenii au călătorit în spaţiu foarte des în ultimii 45 de ani, nu au petrecut foarte mult timp departe de Pământ, din cauza pericolului îmbolnăvirii de cancer.

Cu toate astea, o companie olandeză, Mars One, a deschis la începutul lui mai 2013 poziţii pentru a deveni astronaut. Ei caută jumătate de milion de persoane dispuse să se mute definitiv pe Marte şi să întemeieze o lume nouă. Plecarea este programată pentru anul 2022. Oamenii vor ateriza pe Planeta Roşie în 2023 şi nu se vor mai întoarce niciodată.

Ce îţi trebuie ca să aplici

Aparent, jobul de astronaut pentru un drum doar dus a sunat foarte bine pentru multe persoane din moment ce în doar două săptămâni compania a avut aproape 80.000 de aplicanţi din toată lumea. Iată care sunt condiţiile:

- Vârsta minimă 18 ani

- Responsabilitate şi determinare pentru a atinge scopul călătoriei

- Abilitatea de a menţine relaţii sănătoase şi serioase cu alte persoane

În anunţ se mai precizează că orice talent sau experienţă profesională poate fi un plus, dar absolut tot ce e necesar supravieţuirii pe Marte va fi învăţat în cei opt ani de pregătire intensivă de care vor avea parte cei patru finalişti. Nu toţi aplicanţii vor pleca pe Marte, ci se vor alege doar câteva persoane capabile să facă faţă condiţiilor de pe Planeta Roşie, iar competiţia va consta într-un concurs de tipul reallity show, unde telespectatorii vor decide cine pleacă definitiv în spaţiu. În finală vor ajunge între 24 şi 40 de persoane, care au trecut deja prin antrenamentul necesar, de opt ani, primii localnici ai Planetei Roşii fiind hotărâţi prin votul populaţiei.

Compania olandeză îşi strânge fondurile necesare din sponsorizări, donaţii, reallity show-ul mai sus menţionat, dar şi din taxa de aplicare pe care trebuie să o plătească fiecare persoană ce doreşte să îşi încerce norocul într-o carieră de astronaut.

În condiţii optime, distanţa cea mai mică dintre Marte şi Pământ este de aproximativ 65 de milioane de kilometri, condiţii în care călătoria ar dura în jur de 200 de zile. Primii oameni ajunşi acolo vor fi întâmpinaţi de un peisaj plin de praf, cratere şi munţi, cu o atmosferă imposibil de respirat, formată în proporţie de 95% din dioxid de carbon şi temperaturi între 35 de grade Celsius şi -135 de grade Celsius.

Această aplicaţie online - ce poate fi găsită la www.applicants.mars-one.com - este doar prima din cele patru etape ce alcătuiesc procedura de selecţie a echipajului Mars One şi se încheie pe 31 august 2013.

Citit 1856 ori Ultima modificare Vineri, 17 Mai 2013 15:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.