Periplu pe la cetăţile Transilvaniei

Periplu pe la cetăţile Transilvaniei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Concediile s-au cam încheiat, dar asta nu înseamnă că nu vă puteţi lua câteva zile libere pentru o mini-vacanţă prin locuri mai puţin cunoscute, dar minunate, din ţara noastră. În această săptămână vă propunem o scurtă vacanţă în Transilvania, unde vă puteţi relaxa, dar puteţi face şi drumeţii pe la cetăţile medievale, principalele puncte turistice din zonă.

Biserici-cetăţi

Sud-estul Transilvaniei are o caracteristică aparte, şi anume numărul mare de biserici fortificate din secolele XI-XII în satele locuite de populaţia germanică denumită generic "saşi".

Zona de sud-est a Transilvaniei corespunde cu arealul pe care au fost colonizate comunităţi de entitate germană (flandrenses, theutonici, saxones) de către regii Ungariei din dinastia arpadiană. Satele săseşti sunt caracterizate de un sistem specific de cultivare a terenului, un model de aşezare şi organizare a gospodăriilor ţărăneşti păstrate încă din Evul Mediu.

Localităţile sunt dominate de bisericile lor fortificate. Astfel de biserici-cetăţi sunt cunoscute şi în alte părţi ale Europei medievale, mai ales în mediul germanic şi în sudul Franţei, însă frecvenţa lor şi gradul de conservare a fondului arhitectonic original este, în Transilvania, mai mare decât oriunde. Tipologia lor este diversă, trecând de la lăcaşul de cult propriu-zis fortificat pentru apărare, apoi biserici nefortificate înconjurate de ziduri şi turnuri de apărare, până la biserici-cetate, prevăzute cu mai multe incinte fortificate, rondele şi bastioane.

Cele mai multe au fost la origine biserici tip basilică romanică (sec. al XIII-lea) sau gotică (sec. XIV-XV), care, sub imperiul primejdiei invaziilor otomane din secolele XV-XVII au fost supraînălţate şi fortificate.

Oferte de cazare

În Transilvania, ofertele de cazare sunt multe şi cu preţuri variate. Dacă la hoteluri o noapte de cazare costă peste 130 de lei, cu mic dejun inclus, la pensiuni preţurile sunt mult mai mici. Pentru turiştii care ajung în zonă oamenii locului închiriază camere în pensiunile personale la preţuri ce încep de la 10 euro pe noapte şi nu depăşesc 20 de euro.

E adevărat că la pensiuni masa nu este asigurată în preţul de cazare. Localnicii vă pot găti însă mâncăruri tradiţionale, în cazul în care doriţi, sau orice alt fel de mâncare la preţuri modice. Un sejur în Transilvania, mai ales în această perioadă de toamnă, merită toţi banii.

Mai multe amănunte despre obiectivele turistice din zona Transilvaniei puteţi citi în suplimentul „Weekend Magazin” al „Vieţii libere” de sâmbătă.

Citit 1027 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.