Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
2 comentarii

În multe dintre cazuri, impotenţa, cunoscută şi sub numele de disfuncţie erectilă, apare ca urmare a obezităţii. Afecţiunea are un efect negativ considerabil asupra performanţei sexuale a bărbaţilor.
Studiile realizate în ultimii ani au arătat că, în cazul bărbaţilor obezi mai tineri de 55 ani, apariţia disfuncţiilor erectile a fost de patru ori mai mare decât în cazul celor care aveau o greutate normală. În plus, adolescenţii care suferă de obezitate în perioada 14-20 de ani au cu 50 la sută mai redus nivelul de testosteron decât ceilalţi băieţi de vârsta lor. Prin urmare, ei vor fi predispuşi impotentei şi infertilităţii chiar şi atunci când vor ajunge la maturitate.
Disfuncţia erectilă prezentă la mai puţin de 20 la sută din numărul contactelor sexuale nu intra în aria patologiei actului sexual, însă atunci când proporţia contactelor sexuale nereuşite depăşeşte 50 la sută putem vorbi despre un efect advers secundar al obezităţii.

Indicele de masă corporală mare predispune la disfuncţie erectilă

Impotenţa este diferită de alte dificultăţi care împiedică contactul sexual, cum ar fi lipsa dorinţei sexuale, probleme cu ejacularea sau cu orgasmul, apreciindu-se că aproximativ 5 la sută dintre bărbaţii cu vârsta de 40 de ani şi între 15 şi 25 la sută din bărbaţii cu vârsta de 65 de ani resimt efectele disfuncţiei erectile pe termen lung. „În cele mai multe cazuri, disfuncţia erectilă este asociată cu excesul de grăsime abdominală, bolile cardiovasculare şi diabetul zaharat de tip II, toate acestea caracterizând o stare cunoscută în prezent sub numele de sindrom metabolic.
Se estimează că bărbaţii cu un IMC (indice masă corporală) mai mare de 28,7 sunt cu 30 la sută mai predispuşi la disfuncţie erectilă faţă de cei cu un IMC normal, mai mic sau egal cu 25. S-ar putea că procentul de bărbaţi supraponderali sau obezi care suferă de impotenţă să se apropie chiar de 79 la sută. Însă, conform cercetărilor, pierderea în greutate ca urmare a dietei sau a chirurgiei bariatrice este asociată cu îmbunătăţiri ale funcţiei sexuale pentru o treime dintre bărbaţii obezi care suferă de impotenţă”, explică dr. Şerban Vasile, medic primar chirurg în cadrul Secţiei de Chirurgie Generală a Spitalului Sf. Constantin din Braşov, citat de clicksanatate.ro.

Vasele de sânge nu se pot dilata normal

În ceea ce priveşte relaţia dintre disfuncţiile erectile şi obezitate, specialiştii spun că două lucruri sunt esenţiale: cât de important este fluxul de sânge pentru desfăşurarea normală a funcţiei sexuale şi cum afectează obezitatea sistemul vascular. O erecţie este, în principiu, un eveniment cardiovascular, fiind rezultatul creşterii fluxului sangvin. Dacă sângele nu poate circula normal deoarece vasele de sânge, la rândul lor, nu se pot dilata normal, atunci apare o diminuare a funcţiei erectile.
Deşi nu s-a descoperit exact mecanismul prin care apare impotenţă, se pare că obezitatea deteriorează endoteliul vascular (o componentă importantă a peretelui vascular), care, dacă nu funcţionează corect, nu va furniza îndeajuns sânge către organele genitale pentru a produce sau menţine o erecţie.
Prin urmare, capacitatea unui bărbat de a avea şi de a menţine erecţia depinde de starea de sănătate a sistemului său circulator, mai exact de starea în care se află vasele care transportă sângele. La rândul lui, sistemul vascular este alterat de obezitate. Mâncărurile pline de grăsimi şi sedentarismul, ca factor al îngrăşării, contribuie la îngustarea şi întărirea arterelor (ateroscleroza), astfel încât colesterolul se adună din ce în ce mai mult pe pereţii arterelor.

Citit 1421 ori Ultima modificare Vineri, 22 Noiembrie 2013 14:52

2 comentarii

 • postat de Damian Luni, 13 Ianuarie 2014 16:29 95.31.42.*** Link la comentariu
  0
  0

  E ok suplimentul asta! Si eu l-am luat si de atunci erectiile mele sunt mult mai puternice si eu rezist mai mult in timpul partidelor sexuale!

  Raportează
 • postat de Adonis Luni, 25 Noiembrie 2013 15:46 86.126.80.*** Link la comentariu
  0
  0

  Si eu aveam probleme cu erectia, dar am facut 2 luni tratament cu un supliment luat de pe http://www.vigrax.ro si mi-am remediat problema. Luam cate o pastila inainte de a face sex si aveam erectii sustinute si rezistam si mai mult timp in pat!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.