Cele mai frumoase hoteluri inspirate din cărţi

Cele mai frumoase hoteluri inspirate din cărţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se spune că literatura şi călătoriile fac casă bună împreună, iar unii operatori din turism au ştiut cum să speculeze acest lucru. În toată lumea există hoteluri menite să le facă iubitorilor de literatură şederea mai frumoasă într-un oraş străin, printr-o cameră inspirată dintr-o operă literară, o bibliotecă plină de cărţi sau o încăpere unde a stat unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori din lume.

„Crimă şi pedeapsă”

Hotelul Radisson Sonya din Sankt Petersburg, Rusia, este inspirat din celebrul roman al lui Dostoievski „Crimă și pedeapsă”. Cele două apartamente ale hotelului se numesc Renaşterea şi Ego, iar pe covoare sunt scrise primele pasaje din roman, în engleză şi rusă. Fiecare cameră are propriul semn unde sunt scrise citate (diferite) din „Crimă și pedeapsă”. Tarifele pentru o noapte în hotel încep de la 93 de euro, potrivit cnn.com, care a publicat recent un top al „hotelurilor literare”.

Hotelul-poezie

Hotelul Apostrophe, situat în Paris, într-un cartier „pavat” cu istorie literară, plin de librării şi edituri, a fost conceput ca o poezie. Fiecărei camere îi corespunde un vers din poezia care începe la parter şi care contină până la ultimul etaj. Preţul unei nopţi de cazare este cuprins între 149 şi 353 de euro

Ori tapetul, ori Wilde

L'Hotel, de asemenea din Paris, este un hotel care a fost făcut celebru de Oscar Wilde, ale cărui ultime cuvinte înainte de a muri în camera sa de hotel ar fi fost „Ori dispare tapetul acesta, ori dispar eu”. Barul hotelului este decorat ca o librărie, cu opere clasice şi fotografii cu Wilde, iar în camera 16, denumită „Oscar Wilde”, sunt scrise pe pereţi fragmente din scrisorile dintre autor şi managerul hotelului. Tarifele sunt de la 295 de euro pe noapte

O noapte la hotel, cu o carte

Hotelul Heathman, din Portland, SUA, a fost construit în 1927 şi găzduieşte una dintre cele mai mari biblioteci „hoteliere” din SUA. Cele 3.000 de volume ale Bibliotecii Mezanin sunt aşezate pe rafturi special concepute pentru fiecare dintre ele, iar multe au fost semnate de autorii lor când au fost cazaţi la hotel. Colecţia de cărţi include volumele semnate de şapte câştigători de Premiu Nobel, 14 câştigători de Premiu Pulitzer şi doi foşti preşedinţi ai Statelor Unite. Tarifele de cazare la Heathman variază între 229 şi 1.750 de dolari pe noapte.

Ca în „Stăpânul inelelor”

Motelul Hobbit, din Waitomo, Noua Zeelandă, trebuia să fie doar o proprietate privată sub pământ. A ajuns însă să fie un hotel inspirat din Stăpânul Inelelor, de J.R.R. Tolkien, după ce soţia proprietarului a observat o asemănare cu o casă de hobbit. Motelul are camere cu bucătărie şi poate găzdui până la şase persoane în acelaşi timp. O noapte la Motelul Hobbit se taxează cu aproximativ 176 de euro.

Romantismul, la mare căutare

Pe Rue Lamartine, numită astfel după celebrul poet francez Alphonse de Lamartine, reprezentant al perioadei romantice, se află hotelul Les Plumes. Designul camerelor este inspirat de romantismul secolului al nouăsprezecelea, dar şi de perioada modernistă şi aminteşte de legăturile de dragoste dintre Juliette Drouet şI Victor Hugo, Paul Verlaine şI Arthur Rimbaud, George Sand şI Alfred de Musset. În camere, pe paturi au fost amenajate perne cu numele autorilor, iar pe pereţi au fost inscripţionate citate şi portrete, cu aluzii la pasiunile  marilor scriitori.

Călătorie alături de Kipling

Un alt hotel dedicat literaturii, denumit „R. Kipling”, s-a deschis recent în „South Pigalle”, în apropiere de Montmartre. Aici clienţii sunt purtaţi în călătoriile autorului britanic prin întreaga lume, de la holul amenajat în stil englezesc la camerele inspirate din cultura chineză.

Citit 1343 ori Ultima modificare Vineri, 22 Noiembrie 2013 14:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.