Papa Francisc, personalitatea anului 2013 / Cum este perceput Suveranul și care este adevărul

Papa Francisc, personalitatea anului 2013 / Cum este perceput Suveranul și care este adevărul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul, revista TIME, cu ajutorul unui juriu experimentat stabilește persoana anului. Tradiția datează din 1927, când editorii revistei au realizat, la sfârșit de an, că au omis să-l pună pe prima pagină pe Charles Lindbergh, care a fost primul om din istorie care a efectuat un zbor solo, non-stop, transatlantic. Pentru a nu comite o greșeală, editorii au decis să-l numească „Persoana anului 1927”, putând astfel să-l introducă pe prima pagină a revistei. De atunci, an de an, TIME desemnează pe baza unor criterii bine definite și constant revizuite, omul care a avut cele mai mărețe realizări în anul ce urmează să se încheie.

 

Cine este Papa Francisc

 

Născut pe 17 decembrie 1936, Jorge Mario Bergoglio, al 266-lea Suveran al Vaticanului, s-a născut în Buenos Aires într-o familie de italieni. Înainte să se înscrie la seminarul teologic, acesta a lucrat ca tehnician chimic și bouncer la un club de noapte (munte de om care permite sau nu accesul cuiva într-un club). A devenit preot în 1969, iar în 2001 ajungea cardinal. Francis este primul papă iezuit, primul papă născut în America, primul din emisfera sudică și primul papă non-european după Gregory al 3-lea, acum 1272 de ani. Se pare că Papa Francisc este recunoscut pentru umilitate, grijă pentru cei săraci și pentru abordarea sa neconvențională vis-a-vis de funcția pe care o deține. De-asemenea, Francis a refuzat portul tradițional în favoarea unui mai umil, a ales să poarte argint, în loc de aur, când vine vorba de accesoriile religioase, iar când vizitează alte țări nu mai folosește mașina cu cabina antiglonț.

 

Declarații deloc convenționale

 

Biserica catolică este una dintre cele mai tradiționale organizație religioasă din lume, probabil după musulmani. Vaticanul a fost întotdeauna deloc tolerabil cu cei care încălcau învățăturile religiei. Cu toate astea, de când Papa Francisc a fost investit în funcție, declarațiile acestuia au fost destul de controversate. Pe de-o parte, Suveranul a afirmat că biserica catolică s-a concentrat prea mult pe condamnarea avortului, împotriva contracepției sau pe homosexualitate, când, de fapt și de drept, trebuia să se concentreze pe sensibilitate, milă și compasiune. De-asemenea, Francisc a ținut să sublinieze faptul că biserica catolică trebuie să se îngrijească de cei săraci și bătuți de soartă și a ținut legături destul de strânse cu lumea islamului. O adevărată premieră a fost momentul în care papa a acordat un interviu pentru o revistă, lucru care nu s-a mai pomenit vreodată.

 

Papa Francisc, adaptat prezentului

 

Încă un lucru care îl face pe Papă o persoană interesantă este faptul că acesta este adaptat prezentului. De exemplu, Suveranul are cont de Twitter de pe care transmite zilnic câte un mesaj celor peste 3,3 milioane de useri care îl urmăresc. Contul său este @pontifex și, firește, este administrat de o altă persoană.

 

Francisc, un produs de marketing?

 

Este cunoscut faptul că Greg Burke, în vârstă de 53 de ani, a fost aganjat de către Vatican în iunie 2012 pentru a se ocupa de relațiile cu publicul. Practic, acesta gestionează fiecare mesaj pe care-l transmite Vaticanul către media sub toate formele ei: administrază comunicarea, ceea ce ajunge la mase. La doar câteva luni după ce Greg a primit funcția de consultant PR al Papei Francisc, a apărut și contul de Twitter. De-asemenea, dailymail.co.uk susține că Greg, un fost jurnalist la Fox News, din America, este un membru al controversatei organizații Opus Dei. Făcând abstracție de toate aceste aspecte, ceea ce contează este că Papa a devenit o personalitate extrem de populară atât în rândul credincioșilor, cât și în rândul necredincioșilor datorită declarațiilor extrem de tolerante pe care le-a făcut până acum. Totuși, să fie acesta felul în care vede biserica catolică lucrurile? Sau e vorba doar de un produs de marketing?

Lăsând la o parte faptul că fiecare mesaj și fiecare cuvânt transmis de Papa Francis trece prin filtrul unui om care știe ce vrea media să audă, nu trebuie uitat faptul că biserica catolică are o notorietate negativă în ceea ce privește scandalurile. Au fost numeroase cazuri ieșite la iveală în care sute de preoți catolici au fost găsiți vinovați de pedofilie și s-a descoperit o întreagă rețea care furniza băieței sun 10 ani pentru a satisface plăcerile acestora. Să nu uităm ce înseamnă iezuit…

 

Ridicularizare intenționată?

 

Întâmplător sau nu, poza Suveranului a fost aranjată pe coperta revistei TIME în așa fel încât pare să aibă coarne…

Citit 1324 ori Ultima modificare Joi, 19 Decembrie 2013 21:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.