Bucătăria din Oman: Amestec între aromele Orientului

Bucătăria din Oman: Amestec între aromele Orientului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mâncarea în sultanatul Oman este o combinaţie interesantă de bucătărie arabă, indiană şi libaneză. Picante şi în porţii imense, felurile sunt din cele mai diferite - rechin, fructe de mare, miel, asortate cu tot felul de fructe exotice şi sosuri de citrice. Bucătăria tradiţională omaneză se remarcă prin mâncărurile simple, la prepararea cărora sunt suficiente doar câteva ingrediente de bază şi condimente. Mâncarea omaneză este însă foarte gustoasă şi originală, mai ales datorită diferitelor marinade. Cele mai des folosite ingrediente sunt carnea de pui şi de oaie, precum şi peştele. Băuturile preferate ale localnicilor sunt laptele prins sărat, numit laban, şi unele băuturi preparate din iaurt amestecat cu cardamon şi fistic.

Mâncăruri tradiţionale

Dacă sunteţi interesaţi de gastronomia tradiţională a ţărilor pe care le vizitaţi, în Oman vă recomandăm să gustaţi shuwa, mâncarea gătită de localnici în zilele de sărbătoare, constând din carne coaptă într-un cuptor sub pământ. Datorită coacerii foarte lente, carnea este foarte gustoasă. Înainte de a fi dată la cuptor, se drege cu diverse mirodenii şi plante aromatice, care contribuie şi ele la gustul absolut delicios. Încercaţi şi maqbous, preparat din orez cu şofran, fiert împreună cu bucăţi de carne condimentată. Foarte cunoscut este şi felul de mâncare numit mashuai, din cod la cuptor, servit cu orez dres cu lămâie. Multe din specialităţile omaneze se servesc împreună cu rukhal – un fel de clătită plată şi subţire dintr-un aluat asemănător celui de pâine, coaptă la foc de frunze de palmier.

 

Restaurante

În Oman există un număr relativ mare de restaurante de diferite feluri, inclusiv snack-baruri, bistrouri sau restaurante de tip „take away”. Restaurantele diferă şi din punct de vedere al preţurilor, aşa încât se vor simţi satisfăcuţi atât cei care preferă restaurantele de lux, cât şi turiştii cu buget limitat. Dacă doriţi mâncare bună şi ieftină, mergeţi la restaurantele şi cafenelele indiene, pakistaneze, chinezeşti, thailandeze sau filipineze. În centrul oraşelor se vinde de obicei mâncare pe care o puteţi lua cu dumneavoastră, mai ales în apropierea wstaţiile mijloacelor de transport public sau în pieţe. E vorba mai ales şaorma (din carne de pui sau de oaie) sau unele specialităţi locale. Turiştii care doresc să ia masa într-un restaurant mai elegant, merg de obicei la restaurantele de tip occidental, situate mai ales în hoteluri. Pe lângă felurile tradiţionale omaneze, puteţi comanda aici mâncare indiană, filipineză, chinezească, pakistaneză sau din alte ţări ale Orientului Apropiat.

 

Obiceiuri în Oman

Majoritatea mâncărurilor sunt gătite în tanour, un fel de gaură în pământ, în care se face foc. Carnea este gătită timp de 24 de ore înainte de a fi consumată.

Locuitorii servesc masa pe o pânză aşternută pe podea.

Mâncarea şi băutura se iau întotdeauna cu mâna dreaptă.

Un desert preferat este halvaua, făcută de obicei cu susan şi miere.

Cafeaua este neagră şi tare, câteodată aromată cu cuişoare.

Beduinii consideră lăcustele o delicatesă.

 

Reţetă tradiţională din Oman

Omani halawa

Ingrediente

1 litru apă

1 cană zahăr alb

jumătate cană zahăr brun

1 cană amidon de grâu

1 cană apă de trandafiri

jumătate lingură margarină

câteva fire de şofran

pudră de cardamon

1 linguriţă migdale rupte în bucăţele mici

1 linguriţă alune rupte pe jumătate

1 linguriţă nucşoară

 

Mod de preparare

Se pune la fiert apa şi cu zahărul brun, amestecând până se dizolvă. Se adaugă şi cel alb şi se amestecă până se dizolvă şi acesta. Apoi se adaugă amidonul de grâu şi se amestecă continuu circa 2 ore. Se adaugă margarina când compoziţia devine semi-groasă şi se continuă în a amesteca. Se adaugă şofranul, alunele, migdalele, nucşoara şi apa de trandafiri. Continuaţi în a amesteca până compoziţia se îngroaşă. Se ia de pe foc şi se pregăteşte pentru servit. Pentru decor se pun deasupra nişte alune şi se serveşte cu cafea.

Citit 2368 ori Ultima modificare Vineri, 03 Ianuarie 2014 14:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.