Thailanda - ţara cu cea mai colorată bucătărie din lume

Thailanda - ţara cu cea mai colorată bucătărie din lume
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Locuitorii Thailandei sunt oameni sociabili şi poate de aceea, nu mănâncă singuri cu plăcere. Mâncarea este pentru ei ca un ritual zilnic, în care se adună întreaga familie şi cunoştinţele, pentru a se bucura împreună de alimentele gustoase. Întrucât Thailanda este o ţară cu o cultură bogată şi în ceea ce priveşte mâncarea, localnicii respectă anumite reguli şi obiceiuri nescrise. Alimentele sunt atât de sănătoase, încât nu este posibil să luaţi în greutate.

După cum spun înşişi thailandezii, mâncarea lor poate fi împărţită în patru categorii. Prima conţine mâncarea populară, ilustrată de pad-thai şi alte feluri “fast food”, servite adesea pe stradă, sau în chioşcurile şi terasele mici. Oferta străzii este o modalitate delicioasă şi ieftină de a beneficia de bucătăria thailandeză. Fructele frumos curăţate, tăiate, decupate şi sculptate sunt la ordinea zilei, ca şi grătarele pe care sfârâie carnea de pui, vită sau porc stropită cu sos condimentat de arahide.

A doua categorie este cea care include mâncărurile provinciale, de la ţară. Sunt simple, rapide şi destinate să hrănească un mare număr de persoane. De obicei, nu conţin lapte de cocos, care este un ingredient scump, ci carne ieftină şi sunt caracterizate prin utilizarea îmbelşugată a ardeilor iuţi.

A treia categorie, numita “de oraş”, include mâncăruri rafinate şi este caracteristică restaurantelor din Bangkok. O masă thailandeză tipică este formată dintr-o supă, un curry cu condimente, un dip cu peşte şi legume. Uneori, o salată condimentată înlocuieşte curry-ul. Şi supa poate fi condimentată, dar, în acest caz, curry-ul este înlocuit de un fel de mâncare necondimentat.

Cea de-a patra categorie, numită “regală”, sau “de palat”, este cea mai rafinată şi este o moştenire a perioadei în care monarhia era absolutistă şi doar la masa regală erau servite cele mai bune, sofisticate şi elaborate bucate. Astăzi, bucătăria regală poate fi încercată doar la câteva restaurante al căror bucătar este descendentul sau elevul foştilor bucătari ai palatului. Căutaţi termenul “Royal”, sau “Palace”, în denumirea restaurantelor pentru a găsi o astfel de “rara avis”.

Caracteristicile bucătăriei thailandeze

Alimentul thailandez tradiţional este desigur, orezul, dar atenţie, în Thailanda există multe sortimente ale acestuia. Tipul cel mai uzual de orez este aşa-numitul orez „chao“, care este  şi cel mai ieftin. La rândul lui, orezul chao poate fi de mai multe feluri, şi se poate pregăti în diverse moduri. Răspândit este, de asemenea, orezul lipicios, care se foloseşte la pregătirea unor specialităţi culinare. Dacă doriţi într-adevăr să gustaţi şi să cunoaşteţi bucătăria thailandeză cu ingredientele sale, nu lăsaţi să vă scape orezul „chao hawm“, respectiv de iasomie. Acest tip este cel mai calitativ şi atrage printr-o aromă superbă. La gust, este oarecum mai dulce, dar cu atât mai interesant. Bucătăria thailandeză este vestită în primul rând prin gustul ei picant şi aromat. Cele mai folosite ingrediente sunt chilli, usturoiul şi curry. Puteţi întâlni şi laptele de nucă de cocos, arahidele şi diversele verdeţuri aromatice, întotdeauna proaspete. Dintre felurile de carne se foloseşte cel mai mult carnea de porc şi de pasăre dar şi peştele sau fructele de mare. Printre specialităţile bucătăriei locale, se numără supele din crabi, carnea de porc cu vinete, tăiţei din orez cu carne sau peşte şi desigur, amestecul de legume pregătit în tigaia tipică Wok. La felurile principale, veţi primi aproape întotdeauna salată verde de crudităţi, uneori cu carne.

Mâncărurile se pot condimenta cu diverse sosuri şi zeamă de lămâie. Întrucât din punct de vedere al gustului sunt foarte pretenţioase, recomandăm, la sfârşitul meselor, consumul de fructe proaspete (pappaya, mandarine, nucă de cocos) sau legume (vinete, taro şi salată). Setea o puteţi potoli prin alegerea unuia dintre numeroasele sortimente de sucuri de fructe proaspete, cafea locală sau bere thailandeză.

Regulile de aşezare la masă

Locuitorii Thailandei au mare grijă de etichetă pe timpul servirii meselor. Aveţi grijă să folosiţi corect tacâmurile – furculiţa întotdeauna în mâna stângă. Mâna dreaptă nu este curată, întrucât este folosită la curăţarea părţilor intime, după mersul la toaletă, iar cu ea se poate ţine numai lingura. De cele mai multe ori, felurile de mâncare sunt aşezate la un loc, în vase mai mari, din care toţi se servesc cu ce le place. Pe lângă furculiţă puteţi folosi beţişoarele tradiţionale, însă acest lucru necesită îndemânare şi puţin antrenament.

Citit 1613 ori Ultima modificare Vineri, 31 Ianuarie 2014 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.