La Complexul Muzeal/ Cufundarul Polar, vedeta lunii martie
Foto: Foto: Florin Matei

La Complexul Muzeal/ Cufundarul Polar, vedeta lunii martie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Exponatul lunii martie, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, este Cufundarul Polar (Gavia arctica), o pasăre de mărime medie care face parte din categoria cufundătorilor. După cum aflăm de la Florin Matei, responsabil relaţii publice în cadrul instituţiei, Cufundarul Polar cuibăreşte în Nordul Europei şi Asiei şi iernează în zona de coastă din Nord-Vestul şi Sud-Estul Europei. În interiorul continentului poate fi văzut pe lacurile şi bălţile cu apa limpede şi bogate în peşte, aflate pe traseul de migraţie şi pe care le părăseşte la apariţia îngheţului. Se hrăneşte cu peşti, crustacee şi insecte acvatice după care se scufundă pentru a le prinde.
Cufundarul polar este rar întâlnit în ţara noastră. Cuibăreşte în zonele de tundră, pe lacurile şi bălţile cu apă dulce şi care au insule şi peninsule liniştite, greu accesibile omului. Perechile rămân legate pe toată durata vieţii şi stau împreună atât în perioada de creştere a puilor, cât şi pe tot parcursul migraţiei. Masculul este cel care construieşte cuibul, iar clocitul este asigurat de ambii părinţi, prin rotaţie.

Citit 1208 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Martie 2014 16:43

1 comentariu

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.