De ce nu ar trebui luaţi copiii la cumpărături

De ce nu ar trebui luaţi copiii la cumpărături
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Obezitatea a devenit deja o problemă şi în rândul copiilor gălăţeni * În vreme ce doctorii trag semnal după semnal de alarmă, orele de educaţie fizică din şcoli sunt privite de multe ori încă drept un moft


Imaginea a doi tineri care se plimbă zâmbitori printre rafturile unui supermarket, împingând cu grijă un cărucior de cumpărături în care se află, alături de produsele deja alese, un copilaş cât se poate de vioi este fără îndoială familiară oricăruia dintre noi. Copilul întinde degeţelul arătător spre o etichetă viu colorată şi râde irezistibil spre părinţi. Cum ai putea să-i rezişti? De cele mai multe ori nici nu mai are importanţă dacă ceea ce ai cumpărat este sau nu potrivit pentru cel mic. Ceea ce contează e că i-ai făcut pofta.

Din păcate, în strânsă legătură cu scena de mai sus se află şi un alt tablou, devenit din ce în ce mai frecvent în ultimii ani. Este vorba despre copiii sufocaţi deja de o greutate corporală potrivită mai degrabă cu a unui adolescent sau chiar cu a unui adult.

Copilul obez de azi, diabeticul de mâine

Considerată o boală în sine, obezitatea este una dintre principalele cauze care duc la apariţia diabetului zaharat de tip II. O boală tăcută, care timp de mulţi ani poate să nu dea vreun semn. Totuşi, consecinţele pe care le are asupra celui bolnav sunt tragice, prin complicaţiile care ireversibile care apar în timp.

Un copil care are deja o greutate peste cea considerată normală are un risc mult mai mare de a face diabet. Dacă sunteţi părintele unui copil aflat într-o astfel de situaţie trebuie să ştiţi că în niciun moment nu este prea târziu pentru a lua remedia lucrurile.

"Părinţii nu ar trebuie să-şi ia copiii la cumpărături, pentru că apoi le va fi forte greu să-i refuze pe cei mici când aceştia vor cere ceva anume. În majoritatea situaţiilor, produsele alimentare care au cele mai atrăgătoare ambalaje sunt şi cele mai dăunătoare pentru sănătate", explică medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu.

Prea puţine ore de educaţie fizică

Spre deosebire de anul 2012, pe parcursului căruia 780 de gălăţeni au fost diagnosticaţi cu diabet, în 2013 numărul celor depistaţi cu această boală a crescut la aproape 1.900. Dincolo de măsurile imediate care ar trebui luate de către autorităţi, datele de mai sus sunt un semnal de alarmă şi în privinţa generaţiilor viitoare. Aşa cum am amintit şi mai sus, o populaţie în care supraponderea şi obezitatea sunt din ce în ce mai des întâlnite este predispusă spre diabet.

Una dintre cele mai bune măsuri care ar trebui luate ar consta în creşterea numărului de ore de educaţie fizică din şcoli. Totuşi, de la un an la altul, programa educaţională a rămas nemodificată. „Activitatea fizică, fie că este desfăşurată atât pentru plăcerea individuală sau ca sport de performanţă, ajută la dezvoltarea fizică şi psihică. Din acest motiv, sportul este foarte important pentru dezvoltarea viitorului adult. Putem vorbi despre obezitatea ca despre mama tuturor relelor. De aici ia naştere sindromul metabolic, ceea ce înseamnă, pe scurt, diabetul, hipertensiunea arterială (HTA) şi dislipidemiile (acumularea de grăsimi în sânge). Toţi aceşti factori contribuie la sporirea considerabilă a riscului bolilor de inimă”, a adaugă specialistul citat.

Cum combaţi obezitatea infantilă

Atunci când mergeţi la cumpărături ar trebui să evitaţi toate acele alimente puternic conservate pentru a rezista pe rafturi cu lunile. Aceste produse conţin de regulă cantităţi mari de sare, grăsimi şi zahăr, ceea ce nu le face recomandabile în exces. Nutriţioniştii recomandă în schimb lactatele proaspete, carnea slabă, fructele şi legumele. De asemenea, nu trebuie neglijate nici activităţile fizice zilnice.

Citit 1618 ori Ultima modificare Joi, 08 Mai 2014 16:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.