Gastronomia din Chile, cea mai longevivă bucătărie din lume

Gastronomia din Chile, cea mai longevivă bucătărie din lume
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chile este situată pe continentul America de Sud, fiind o ţară destul de vastă cu aproape toate tipurile de relief. Acest lucru înseamnă că din punct de vedere gastronomic, pe teritorul său oamenii consumă o varietate uriaşă de mâncăruri cu fel şi fel de influenţe. Unul dintre cele mai importante tipuri de bucate din Chile constă în fructele de mare, pentru că ţara are o coastă de peste 4.000 de kilometri.

Influenţe europene

Bucătăria din Chile are la bază, fireşte, un amestec dintre cultura nativă, ingredientele locale şi tradiţiile culinare din Spania. Pe lângă acest aspect, în conturarea caracteristicilor gastronomice au avut un impact puternic colonizările din Europa, care au adus în ţară oameni din Germania, Italia şi Franţa. Fiecare dintre aceste popoare a adus reţetele tradiţionale din zona lor şi le-a combinat pe parcursul anilor cu cei mai buni înlocuitori pe care i-au avut la dispoziţie pe teritoriul chilean.

Istorie bogată

Datorită deschiderii uriaşe către ocean, fructele de mare, alături de peşte, sunt ingredientul principal în multe mâncăruri din centrul şi sudul ţării. Agricultura a fost acum sute de ani cea mai mare resursă de hrană a poporului, dar în prezent, aceasta s-a mai restrâns. Cu toate astea, agricultura are în continuare o importanţă foarte mare din punct de vedere gastronomic. Cele mai cultivate sunt porumbul, quinoa (o pseudo-cereală cu seminţe comestibile) şi cartofii, care sunt cultivaţi pe acest teritoriu încă din perioada de dinaintea incaşilor, contribuind la dezvoltarea populaţiei în zonele înalte din Munţii Anzi. Pe lângă legumele de bază, în Chile se mai folosesc foarte mult şi măslinele, aduse de către colonizatori, cultivate în partea de nord a ţării.

Vinuri extraordinare

Una dintre cele mai intens şi atent cultivate fructe este strugurele. Din acest motiv, în partea centrală a ţării, popoarele colonizatoare au redenumit băuturile locale obţinute din poamă în vinuri, care au fost perfecţionate de-a lungul timpului. Astfel, în prezent, vinurile din Chile sunt printre cele mai apreciate din lume. Interesant este de observat cât de multă influenţă au avut coloniştii asupra culturii acestei ţări. De exemplu, băutura naţională se numeşte „pisco” şi nu este un vin, deoarece conţine 40 la sută alcool, fiind făcută din tărie de struguri albi. Partea interesantă în toată povestea asta este că această băutură mult apreciată a fost „inventată” de către spanioli, în timp ce numele-i provine de la un oraş din Peru. Chiar şi în prezent subiectul este relativ controversat, unele opinii spunând că Chile nu are dreptul să folosească numele de „pisco” şi nici să folosească această băutură ca mândrie naţională, căci nu le aparţine.

Probabil cea mai veche mâncare din lume

Arheologii au descoperit pe teritoriul ţării rămăşiţele unui tip de mâncare ce a fost datat ca fiind vechi de 6.000 de ani de zile, lucru care-l transformă într-unul dintre cele mai vechi produse de „bucătărie” din lume. Mâncarea se numeşte curanto şi, după cum v-aţi dat seama deja, se prepară de mii de ani în acea zonă, mai precis în zona de sud.

Ingredientele nu sunt ieşite din comun, folosindu-se resursele disponibile la faţa locului: scoici, peşte, bucăţi de carne de vită, cartofi şi un tip de găluşte făcute din cartofi fierţi şi făină. Mâncarea se serveşte în mod tradiţional cu pâine din cartofi, iar modul de gătire este extrem de rudimentar şi interesant în acelaşi timp: se foloseşte un cuptor făcut în pământ, adânc de 1,5 metri, pe fundul căruia se află focul peste care se pun pietre. Odată ce acestea s-au încălzit atât cât trebuie, mixul de ingrediente este înfăşurat în frunze de nalca şi lăsat pe pietrele încinse aproximativ două ore.

Citit 2764 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iunie 2014 14:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.