ISTORIA/ Dinastia regală etiopiană - descendeţi ai regelui Solomon
Foto: În imagine: Haile Selassie

ISTORIA/ Dinastia regală etiopiană - descendeţi ai regelui Solomon
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dinastia regală etiopiană a fost o familie extraordinar de longevivă, care a condus imperiul african până în 1974. Membri ei susţin că se trag direct din Regele Solomon şi Regina Sheba, relaţia care s-a consumat, conform Bibliei, în Ierusalim şi din care a rezultat Menelik I.

Începuturile

Povestea debutează în secolul X î.e.n.. În Biblie, Sheba decide să-i facă o vizită lui Solomon, la Ierusalim, pentru a-i testa capacităţile intelectuale renumite, cu întrebări foarte grele. Regina rămâne atât de impresionată de răspunsurile bărbatului încât îl recompensează cu mirodenii şi aur, fiul lui David oferindu-i în schimb absolut tot ce şi-a dorit, orice a cerut şi o recompensă regală.

Interesant este felul în care Solomon este descris de către Bahru Zewde în „Istoria modernă a Etiopiei 1855-1974”: regele Israelului, fiul lui David, ctitorul primului templu, soţul a 700 de femei şi 300 de concubine. De asemenea, o compilaţie de legende etiopiene din secolul XIV, face referire la recompensa regală a lui Solomon pentru Sheba ca fiind de natură sexuală. Conform acestor poveşti, regina a dat naştere unui băiat în urma relaţiei sale cu regele Israelului: Menelik I, care ar trebui să fie primul membru al dinastiei regale din Etiopia.

Imperiul Etiopiei

Teritoriul peste care dinastia etiopiană a avut autoritate timp de secole bune a avut nucleul în partea de nord-est a ţării, zona înaltă. Pe parcursul anilor, imperiul s-a extins cu zone din Sudan şi din partea de coastă a Mării Roşie, dar în funcţie de inamici aceste zone au fost pierdute.

Evident că o familie atât de longevivă a avut mai multe ramuri, toate afirmând că se trag direct din Solomon, regele Israelului. Pe parcursul anilor, fiecare parte de familie a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a ajunge la conducerea imperiului, motiv pentru care majoritatea regilor au avut parte de asasinate sau de morţi crunte, în urma bătăliilor.

Începutul sfârşitului

Linia de bărbaţi care susţineau că se trag direct din regele Solomon şi regina Sheba a murit odată cu decesul lui Menelik al II-lea, care a fost succedat la tron de nepotul său, Lij Iyasu, din 1913 până în 1916, apoi de fata sa, Zewditu, până în 1930. După acest an, la putere vine fiul vărului primar al lui Menelik al II-lea, Haile Selassie, care rămâne pe tron până la căderea imperiului, în 1974. În ultimul an de domnie, disnastia etiopiană a fost înlăturată de la putere de către regimul comunist, ca în multe al ţări.

Haile Selassie

Domnia lui Haile Selassie este caracterizată ca fiind extraordinară din mai multe puncte de vedere. În timpul vieţii, poporul său l-a considerat reîncarnarea lui Iisus, iar în momentul de faţă este considerat drept făptură divină de către curentul Rastafarian (Ras - cel care conduce, Tarafi - numele de familie original al lui Haile Selassie). Sfârşitul său a avut loc în condiţii misterioase. După ce a fost înlăturat de la putere şi aruncat în închisoare, împreună cu restul membrilor familiei regale, Haile a murit destul de repede, în 1975. Restul membrilor dinastiei au avut parte fie de-o soartă asemănătoare, fiind executaţi şi torturaţi, fie au fost lăsaţi să se chinuie în puşcărie până în 1989, când au început, treptat, să fie eliberaţi.

În prezent, moştenitorul tronului Etiopiei este nepotul lui Haile, prinţul Zera Yacob.

Citit 3479 ori Ultima modificare Vineri, 18 Iulie 2014 09:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.