Probleme cu dantura? Cum ar fi să ai 232 de dinţi
Foto: Sursa foto: bbc.com

Probleme cu dantura? Cum ar fi să ai 232 de dinţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un om normal are 32 de dinţi, din care patru sunt de minte. În anumite cazuri există şansa ca o măsea de minte să lipsească, lucru care nu dăunează. Evident, pe parcursul anilor cu toţii ne ciocnim de diferite probleme cu dantura, ajungând chiar să fim nevoiţi să renunţăm la măsele, înlocuindu-le cu lucrări. Dar cum ar fi să avem 232 de dinţi?

Anomalie

Hiperdonţia reprezintă prezenţa dinţilor în plus, rămaşi ascunşi de cele mai multe ori în gingie, erupând ocazional. Acest fenomen duce la o aliniere defectuoasă a danturii sau la apariţia cariilor. Dentistul poate lua decizia de a scoate aceşti dinţi, iar ortodontul poate recomanda tratamente pentru modelarea unei astfel de danturi. Un lucru e clar, viaţa celui afectat de această anomalie nu va fi uşoară.

Caz foarte rar

Ideal ar fi ca, în cazul în care am avea atât de multe măsele, ele să crească exact ca dinţii de lapte: cum a căzut una, să iasă alta în loc. Cu toate astea, în cazul hiperdonţiei, ne confruntăm cu apariţia mai multor dinţi decât e normal. Partea proastă este că această condiţie afectează destul de tare viaţa omului, măselele apărând fie în cerul gurii, fie în partea de jos a cavităţii bucale. Recent, dentiştii din India au scos din gura unui tânăr 232 de dinţi care erau, de fapt şi de drept, tumori.

Operaţie de şapte ore

Băiatul de 17 ani acuza dureri de un an jumătate. Fiind dintr-o zonă rurală, accesul la un cabinet stomatologic de specialitate i-a fost îngreunat. Pare paradoxal că a aşteptat atât de mult până să se ducă la un medic specialist, mai ales că doctorii din zona satului său au ridicat necunoscători din umeri, dar în India peste 60 la sută din populaţie trăieşte în mediul rural, iar peste 70 la sută din cei peste 1.200.000.000 de oameni sunt săraci lipiţi, ducând o viaţă la limita subzistenţei.

Odată ajuns în Mumbai, medicii stomatologi care l-au examinat au rămas uimiţi. Băiatul suferea de o formă extremă de hiperdonţie, şi foarte rară, numită odontoma compusă (multiple tumori de mici dimensiuni, având formă de dinte). Operaţia a durat 7 ore şi a fost realizată de doi medici stomatologi şi doi asistenţi.

Totul a mers ca la carte

Operaţia a durat foarte mult pentru că medicii nu au putut scoate tumorile decât folosind o metodă învechită: dalta şi ciocănelul. În momentul în care au reuşit să scoată măselele masive, au început să extragă unul câte unul dinţii micuţi. Şi i-au numărat până s-au plictisit, în cele din urmă rezultând nu mai puţin de 232 de asfel de formaţiuni.

Băiatul a rămas cu 28 de dinţi în gură, dar doctorii au refuzat să se pronunţe în privinţa recuperării complete sau a vindecării condiţiei.

Un lucru este sigur, pentru medici a fost o experienţă unică. Dentistul care a condus operaţia a declarat, pentru BBC, că o astfel de condiţie este extrem de rar întâlnită. Femeia a mai spus că, din câte ţine minte, numărul cel mai mare de dinţi extraşi din cauza acestei anomalii era de 32, ceea ce ar însemna că băiatul ar trebui să fie inclus în Cartea Recordurilor, o performanţă pe care, cel mai probabil, nu şi-o dorea.

Citit 1141 ori Ultima modificare Vineri, 01 August 2014 10:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.