Încălzirea globală are şi efecte „pozitive”: O corabie pierdută a fost descoperită la Polul Nord

Încălzirea globală are şi efecte „pozitive”: O corabie pierdută a fost descoperită la Polul Nord
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În 1845, o echipă de exploratori specializaţi în expediţii nordice şi-a propus să exploreze o rută necunoscută până atunci: Pasajul de Nord-Vest, care conectează Atlanticul de Pacific, prin nord. Comandantul, Sir John Franklin, în vârstă de 59 de ani, avea experienţă în astfel de voiaje periculoase, fiind conducătorul altor două expediţii în zona arctică. Cu toate astea, natura s-a dovedit necruţătoare, iar cele două nave care au plecat din Anglia au dispărut fără urmă.

Dovezi puţine

Expediţia a fost alcătuită din două vase de „ultimă generaţie”, cu 128 de oameni la bord. Nu au existat supravieţuitori. Un singur lucru este clar chiar şi în prezent: cele două nave s-au scufundat, dar unde nimeni nu ştia.

Singurele „urme” au constat în mărturia unui inuit, care a spus că a văzut un vas trecând prin zonă şi scufundându-se şi câteva morminte nemarcate conţinând bucăţele de oase - cercetătorii considerând că unii dintre membri expediţiei au fost mâncaţi de către localnici. Tragedia a marcat puternic până şi autorităţile, până şi Stephen Harper, premierul Canadei, declarând că expediţia a devenit una dintre cele mai mari enigme.

Căutări intense

Presat de văduva lui Sir John Franklin, Ministerul Marinei din Anglia a făcut tot ce i-a stat în putere pentru ca eventualii supravieţuitori să fie găsiţi, una dintre măsuri fiind oferirea unei recompense oricui găsea date exacte despre navigatorii britanici. Căutările au fost atât de intense, încât, în 1850, erau înregistrate 11 nave britanice şi două americane în căutarea lui Sir John Franklin şi a membrilor expediţiei din 1845.

CITEŞTE ŞI: Scenariu SUMBRU/ Cum cred meteorologii că va evolua clima Terrei

Cu toate că eforturile de găsire a celor 129 de dispăruţi au continuat pe întreaga perioadă rămasă din secolul XIX, tot ce s-a putut găsi constând în mărturii neconcludente ale inuiţilor, resturi de vas şi o scrisoare în care Sir John Franklin spunea încotro urmează să plece.

Eureka!

Una dintre cele două nave - botezate H.M.S. Erebus şi H.M.S. Terror - a fost descoperită în urmă cu câteva săptămâni de către un submersibil fără echipaj aparţinând departamentului canadian care se ocupă cu conservarea siturilor istorice, care s-a întors cu imagini obţinute cu sonarul în care se vede clar una dintre navele comandate de Sir John Franklin.

Descoperirea a fost atât de importantă încât premierul Canadei, Stephen Harper, a fost cel care a făcut anunţul public, spunând că este un moment istoric pentru ţara sa.

 

 

Autorităţile canadiene sunt ferm covinse că o dată ce vor reuşi să recupereze epava navei observate pe sonar, găsirea celei de-a doua va fi o treabă uşoară. De asemenea, aceştia speră ca temperatura scăzută a apei să fi conservat o parte dintre obiectele şi jurnalele aflate la bord, permiţând astfel dezlegarea misterului.

Pasajul prin gheaţă

Ruta care leagă Atlanticul de Pacific traversează arhipelagul arctic canadian şi a fost navigată pentru prima oară de către Roald Amundsen între 1903 şi 1906, fiind considerată un traseu profitabil pentru comerţ. Cu toate astea, gheaţa şi vremea extremă au dovedit contrariul până în 2009. Atunci, parlamentul canadian a decis să dechidă ruta, redenumind-o în „Pasajul nord­-vestic canadian”, ca urmare a retragerii gheţurilor datorită încălzirii globale.

CITEŞTE ŞI: Câte SPECII de animale DISPAR anual. Va fi OMUL una dintre ele?

Citit 1644 ori Ultima modificare Vineri, 19 Septembrie 2014 15:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.