Lucruri de ţinut minte! Un EROU gălăţean, sub ape
Foto: Contraamiral Anderson

Lucruri de ţinut minte! Un EROU gălăţean, sub ape
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce v-am prezentat în cadrul campaniei VL "Comori de patrimoniu" faptul că oraşul nostru este un constructor uitat de submarine de război, vă prezentăm mai jos un erou gălăţean, ambarcat pe nave de război, în lupte grele.

Regretatul Contraamiral Traian Anderson a făcut parte din echipajul „Delfinului” chiar în ultima zi de război. A stat ambarcat peste 12 ani, din care, patru pe „Delfinul” şi „Marsuinul”. După şcoala postliceală militară în Germania (1942-43) a fost ambarcat pe nave de război, în lupte grele.

Mi-a povestit că sub apă bombardamentele erau cumplite, chiar şi o mică fisură îi putea ucide pe toţi: de pe un submarin lovit, nu există supravieţuitori! Şi a avut parte din plin de bombardamente subacvatice, dar şi deasupra, când nava sa a fost torpilată de ruşii, care au ratat-o.

 

"Delfinul" actual, încă fără baterii

Spunea că „Delfinul” a fost cel mai de temut submarin românesc şi cel mai urât de către sovietici.

Sentimentul aventurii, al Marinei?

Astăzi, copiii şi tinerii nu se mai arată interesaţi de corăbii, vapoare ori submarine. Pe vremea „Rechinului” şi a fraţilor săi, oricine citise Jules Verne, dar şi lunga serie (239 de cărţi de buzunar!) cu „Aventurile submarinului Dox”, de Henry Warren, apărute interbelic şi reeditate. Acum este timpul să construim navete cosmice, ca să mai uimim pe cineva.

"Delfinul", adus de Ziua Marinei 1936:

Citit 2022 ori Ultima modificare Duminică, 21 Septembrie 2014 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.