Legende înfricoşătoare/ Semnificaţiile vechi ale Halloweenului

Legende înfricoşătoare/ Semnificaţiile vechi ale Halloweenului
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Cuvântul „Halloween'' îşi găseşte originea în Biserica Catolică, fiind o prescurtare a „All Hallows Eve'' sau „All Hallows Day'' („Ziua tuturor sfinţilor''), celebrată de catolici pe 1 noiembrie.

Halloweenul a apărut însă cu mult mai mult timp în urmă, în zonele locuite de celţi (teritoriul Irlandei de astăzi, al Marii Britanii şi nordului Franţei). În acele vremuri, se considera că 1 noiembrie este data la care se încheia anotimpul de vară şi începea iarna, în această zi sărbătorindu-se Anul Nou. Potrivit unor legende, în acea noapte, sufletele celor morţi reveneau pe pământ, pentru a pune stăpânire pe sufletele celor vii. Ca să scape de sufletele fantomă, celţii îşi părăseau casele şi îmbrăcau costume înspăimântătoare, pentru a-i speria pe oameni şi a nu fi recunoscuţi. Pentru a împiedica spiritele să pătrundă în case, oamenii lăsau în fata uşilor vase cu mâncare.

Sărbătoarea de Halloween a fost împrumutată de-a lungul timpului de tot mai multe ţări ale lumii, dată fiind imigrarea irlandezilor către state mult mai dezvoltate, aceştia aducându-şi cu ei tradiţiile şi obiceiurile. Începând cu secolul al XX-lea, Halloweenul şi-a pierdut specificul religios, iar superstiţiile au fost şi ele uitate.

În ţară la noi, Halloweenul este o ocazie în plus de distracţie. Unde mai pui că petrecerile sunt şi mai atractive, datorită costumelor şi machiajelor înfricoşătoare.

Poate nu ştiai: Legenda dovleacului luminat

Obiceiul de a sculpta şi "aprinde" dovleci de Halloween izvorăşte dintr-o poveste străveche, de origine irlandeză. Este vorba de povestea lanternei lui Jack. Sorgintea obiceiului de a pune lumânări în dovleci porneşte de la un bărbat haios, dar beţiv, pe nume Jack, care a reuşit să păcălească diavolul să urce într-un copac. Pentru a-l împiedica să coboare, Jack a sculptat o cruce în trunchiul copacului, apoi a ajuns la o înţelegere cu acesta. Jack i-a făgăduit Diavolului că îl va lăsa să coboare din copac, doar dacă îi promite că nu îl va bântui niciodată. Zis şi făcut! Această înţelegere încheiată între Jack şi Satana nu s-a dovedit a fi de bun augur pentru bărbat.

După ce Jack a murit, sufletul lui a rămas blocat între Rai şi Iad. Asta pentru că Iadul nu i-a permis accesul din cauza legământului încheiat cu Satana, iar Raiul nu i-a deschis porţile din cauza numeroaselor păcate pe care le făcuse în lumea celor vii. Singurul lucru pe care sufletul lui Jack l-a primit a fost un tăciune aprins, care să îi lumineze calea întunecată dintre Iad şi Rai. Legenda spune că, de atunci, Jack a fost „condamnat" să rătăcească pe drumul dintre cele două lumi, alungând spiritele rele din calea lui, în speranţa că îşi va câştiga dreptul de a fi primit în Paradis.

Tăciunele aprins este lanterna care i-a inspirat pe irlandezi să dea naştere tradiţiei de a sculpta şi lumina bostani, în ultima noapte din luna octombrie.

CITEŞTE ŞI: Faima neexploatată a lui Iosif Ivanovici, şeful Fanfarei Regimentului 11 Siret (AUDIO)

Citit 9722 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Octombrie 2014 18:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.