GUSTĂRI pline de savoare: MÂNCĂRURI STRADALE din întreaga lume
Foto: Bahn mi, la tot pasul pe străzile vietnameze

GUSTĂRI pline de savoare: MÂNCĂRURI STRADALE din întreaga lume
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În multe ţări, gustările stradale sunt o opţiune pentru a mânca ceva la repezeală, ieftin şi plin de savoare şi, potrivit unor studii, reprezintă un procent de 40 la sută din cheltuielile pentru mâncare în ţările sărace. Iată unele dintre cele mai populare mâncăruri vândute pe stradă, în întreaga lume, potrivit tuktuk.ro:

Urechi de porc

Pe grătar, prăjite sau fierte, urechile de porc sunt mâncarea preferată care se serveşte pe stradă în Filipine şi China, dar şi în locuri în care nu te aştepţi, cum ar fi Germania şi Italia. Mai mult cartilagii şi piele, gurmanzii descriu versiunea prăjită a urechilor de porc drept una uşor crocantă şi care ţi se topeşte în gură.

Cârnat picant (currywurst)

Germania este renumită pentru “wurst”: cârnaţi picanţi din carne de porc, disponibili într-o varietate de sortimente, din moment ce fiecare regiune are propria versiune a acestei gustări. Currywurst este un cârnat tăiat în bucăţi, acoperit cu ketchup picant şi care se serveşte de obicei cu pâine şi cartofi prăjiţi. Tradiţia spune că wurstul este originar din Berlin, dar unele teorii sugerează că el îşi are rădăcinile în Hamburg. Există chiar şi un film pe această temă!

Arepas

O mâncare tradiţională care se vinde pe străzile din America de Sud, arepas reprezintă nişte pâini rotunde, făcute din făină de porumb sau mălai. În funcţie de locul de unde le cumperi, le vei găsi în diverse variante, cum ar fi: servite fierbinţi şi cu unt topit pe deasupra, umplute cu brânză sau cu salam chorizo, sau tăiate în două şi transformate în sandviş.

Bahn mi

Bahn mi apare în toate topurile gustărilor stradale din lume şi există şi un motiv întemeiat pentru asta. Aceste sandvişuri micuţe vietnameze au la bază o baghetă proaspătă, umplută cu orice, de la burtă suculentă de porc, cârnaţi, pui fript sau ouă prăjite, combinate cu ridichi albe tăiate, morcovi muraţi, felii de castravete, coriandru şi sos picant.

Pane di trippa

A mânca precum un localnic din Italia înseamnă să cumperi o pane di trippa de la una din tonetele din partea locului (Trippaio). Aceste sandvişuri populare, făcute cu burtă de vită fiartă până se topeşte în gură, sunt şi mai bune atunci când sunt înmuiate în supă rămasă de la fierberea burţii, aşa că să nu uiţi să ceri să ţi se servească versiunea “bagnato”.

Matjes (Maatjesharing)

Matjes sau Maatjesharing, cunoscut şi sub numele de hering marinat, este o mâncare stradală favorită în ţările scandinave. Aceşti peşti marinaţi se mănâncă întregi, simpli sau înăbuşiţi cu ceapă. Secretul mâncării lor constă în a-i ţine de coadă deasupra capului şi a muşca cu poftă din ei.

Takoyaki

Cea mai bună descriere a acestei mâncări este un aluat pufos umplut cu bucăţi de caracatiţă, care se găseşte la toţi vânzătorii stradali din Japonia. Aluatul este preparat cu făină cu conţinut redus de gluten, care este pus pe grătar deasupra focului, ceea ce îi conferă o crustă crocantă, compoziţia rămânând pufoasă pe dinauntru. Ia o muşcătură şi vei simţi carnea tare de caracatiţă - tocmai acest contrast al texturilor este unul dintre motivele pentru care oamenilor le place atât de mult takoyaki.

Kathi (Kati)

Chiflele Kathi sunt nişte rulouri umplute cu carne la grătar şi/sau legume, care se găsesc în mai toată India, dar sunt originare din regiunea Kolkatta din India. Carnea este marinată într-o saramură condimentată, pregătită pe grătar, amestecată cu ceapă şi ardei iuţi şi apoi învelită în pâine tradiţională prăjită (paratha), asemănătoare lipiei.

Citit 1507 ori Ultima modificare Joi, 20 Noiembrie 2014 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.