Rece, cald sau fierbinte? Cum afectează temperatura GUSTUL pe care îl simţim

Rece, cald sau fierbinte? Cum afectează temperatura GUSTUL pe care îl simţim
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Între o mâncare aburindă şi un platou rece, mulţi am alege fără să stăm pe gânduri bunătăţile fierbinţi. Căldura, însă, ne împiedică să savurăm din plin gustul mâncărurilor, susţin unele studii.

De foarte multe ori, reţetele precizează la final că mâncarea trebuie lăsată să se răcorească înainte să fie servită. Pare puţin ciudat, de vreme ce o mâncare fierbinte arată întotdeauna apetisant. De cealaltă parte, o farfurie cu mâncare rece nu ne-ar tenta să o gustăm.

Karel Talavera Pérez, profesor de medicină moleculară la Universitatea Leuven din Belgia, spune, în The Guardian, că studiile care au analizat impulsurile electrice transmise de terminaţiile nervoase de pe limbă au demonstrat că percepţia gustului scade dacă temperatura mâncării este de peste 35 de grade Celsius. Explicaţia stă în faptul că papilele gustative vor detecta în mâncarea fierbinte mai întâi un duşman şi nu vor mai avea cum să sesizeze aromele plăcute.

Un studiu publicat în 2005 în Journal of Sensory Studies a descoperit că temperatura de servire a brânzei cheddar schimbă felul în care îi percepem gustul. O felie de cheddar la 21 de grade Celsius va fi mai amară decât una servită la 5 grade Celsius. Astfel de diferenţe pot fi sesizate şi în cazul altor alimente sau băuturi. De exemplu, şunca este mai sărată când e rece şi mai savuroasă când e încălzită. Berea devine mai amară la gust dacă e caldă, în comparaţie cu o halba de bere rece.

Cercetătorii au mai descoperit că temperatura de la nivelul cavităţii bucale are şi ea o influenţă asupra gustului. Potrivit unui studiu publicat în iunie 2013, dacă mănânci imediat după ce ai băut apă rece, acest lucru va scădea percepţia aromelor dulci, a ciocolatei sau a texturilor cremoase.

Sursa foodstory.ro ==>> http://www.foodstory.ro/trenduri-stiri/rece-cald-sau-fierbinte-cum-afecteaza-temperatura-gustul-pe-care-il-simtim

Citeşte şi: Renume mondial în gastronomie/ Istoria şi eticheta bufetului suedez

Citit 534 ori Ultima modificare Vineri, 05 Decembrie 2014 12:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.