Mâncatul alimentelor crude, cu răspundere limitată

Mâncatul alimentelor crude, cu răspundere limitată
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cum este mai sănătos să consumăm alimentele, crude ori preparate termic? Ei bine, răspunsul este... de la caz la caz. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în emisiunea ”Doctor de bine” care sunt alimentele pe care este indicat să le mâncăm în stare crudă, dar și care ar trebui fierte ori coapte.

”Focul a fost descoperit acum niște milioane de ani și mă gândesc că ar fi bine să menținem obiceiul ăsta. Sunt persoane care se gândesc că mâncatul ăsta crud, ”crudivorismul”, e o chestiune faină, dar nutriționiștii nu sunt deloc de acord cu treaba asta. Tocmai pentru că apariția focului a schimbat foarte mult felul în care ne alimentăm și ne-a adus în dietă o clasă de ingrediente pe care altfel nu am fi putut-o consuma niciodată, și anume cerealele. Noi trebuie să realizăm că cerealele abia acum 10.000 de ani au apărut în alimentația noastră, după ce milioane de ani am fost carnivori. Sunt niște ingrediente pe care noi le digerăm parțial, nu prea suntem dotați pentru cereale, dar prin care a crescut numărul populației. Avem cu ce hrăni populația când avem grâu, orez, porumb – dacă am fi fost doar pe bază de proteine animale, nu prea am fi putut să ne înmulțim. Sau ne mâncam între noi”, a spus Mihaela Bilic.

Unele dintre produsele de origine animală le putem mânca și crude, dar medicul atrage atenția că cerealele – un aliment nelipsit din alimentația omului – nu ar trebui niciodată consumate în stare crudă.

”Atenție, fără foc nu putem! Adică amidonul din cereale nu se poate digera decât dacă este fiert sau copt. Că e pâine, că e orez, că e porumb - noi nu le putem mânca crude. Prezența gătitului este cu totul obligatorie, plus că tuturor ne place și mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor, de exemplu.

În schimb, partea de proteine și de grăsimi de origine animală sau vegetală se poate digera și crudă. Se vede treaba că am fost dați de natură să avem o chimie foarte bună cu produsele de origine animală, deoarece, chiar dacă nu avem foc, le putem mânca și crude. Depinde și de gustul fiecăruia, dar din punct de vedere digestiv nu este nicio problemă. Condiția este să fie foarte proaspete. Apariția focului a dus la un fel de sterilizare a lor, deci nu avem nicio problemă să le păstrăm în momentul în care sunt gătite. O carne proaspătă, crudă, are doar câteva zile termenul de expirare, în schimb dacă o punem într-o mâncare și am gătit-o termic, acolo se distrug bacteriile, agenții patogeni și viața ei crește”, a mai spus Mihaela Bilic.

Citit 2107 ori Ultima modificare Duminică, 19 Mai 2024 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.