Important pentru stăpânii de câini/ Ce trebuie să ştiţi despre dirofilarioză

Important pentru stăpânii de câini/ Ce trebuie să ştiţi despre dirofilarioză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru că povestea câinelui-erou Max, care a detectat bombe artizanale în Afganistan, iar acum a fost abandonat de armată, pentru că suferă de o boală cumplită - dirofilarioza, este pe buzele tuturor, ne vom referi şi noi la această maladie. Reamintim vestea bună pe care v-am dat-o deja, ieri, că medicul veterinar Cornel Gingăraşu a hotărât să le acorde o mâna de ajutor proprietarilor de câini şi să facă gratuit testul pentru Dirofilaria. Analiza se poate face până la sărbătorile de iarnă în fiecare după-amiază, între orele 14,00 şi 17,00, la Vetimed, clinica veterinară situată pe strada Crizantemelor nr. 63.

Potrivit dr. Gingăraşu, boala este produsă de un parazit, Dirofilaria immitis, care se transmite prin ţânţari şi constă în infestarea sanguină, în vasele de sânge şi la inimă, cu un nematod, un vierme cilindric, un limbric. Maladia poate fi cronică şi cu acutizări şi are un tratament dificil de făcut, pentru mai mult de jumătate din câinii bolnavi fiind letală. „Din păcate, nu există metode de prevenţie prin imunizare, ci numai prin administrarea unui chimioterapic lunar, cum se face în zonele mediteraneene, unde boala este endemică (aşa cum este şi la noi, în zona Galaţi, Brăila, Tulcea). Cânii bolnavi prezintă simptome la un interval destul de lung după infestare, şi manifestă tuse, slăbire, incapacitate de efort, insuficienţă cardiacă şi, în final, se ajunge la moarte. Cel mai bine este să se facă tratament anti-dirofilaria de două, trei ori pe an sau mai des. De exemplu, în Italia se face o dată pe lună, în perioada de vară. La noi, în Galaţi, este foarte importantă diagnosticarea timpurie a bolii, care se face printr-o analiză la o proba de sânge”, ne-a explicat dr. Gingăraşu.

Stăpânii de câini ar trebui să profite de generozitatea medicului gălăţean şi să le facă prietenilor testul gratuit pentru diagnosticarea acestei cumplite boli.

Citit 643 ori Ultima modificare Joi, 11 Decembrie 2014 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.