Fenomenul "SELFIE"/ Tinerii din România, din ce în ce mai NARCISIŞTI

Fenomenul "SELFIE"/ Tinerii din România, din ce în ce mai NARCISIŞTI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un studiu recent, denumit “Facebook, between socialisation and personal image promotion” şi publicat în The Communication and Marketing Journal, arată că utilizatorii tineri de Facebook sunt din ce în ce mai narcisişti şi doar 11,9 la sută dintre aceştia recunosc că motivul principal pentru care au cont pe reţeaua de socializare este de a-şi promova imaginea personală.

Fenomenul "selfie" poate duce la narcisism, depresie şi anxietate

Psihologii avertizează că obsesia pentru promovarea sinelui pe internet, mai ales în cazul tinerilor, poate duce la tulburări de comportament. "În mediul online, întotdeauna va fi cineva mai frumos, mai deştept şi mai sus decât tine, lucru care răneşte şi imaginea de sine poate fi afectată. Facebookul este o piedică în calea comunicării, apropierii dintre oameni. Din cauză că petrec foarte multe ore pe reţelele de socializare, tinerii de azi nu mai stiu să construiască relaţii interumane funcţionale, din care să primească atenţie, iubire şi validare", afirmă psihologul Iuliana Fulas.

De asemenea, specialistul consideră că fenomenul „selfie” este „o formă de narcisism, un strigăt după atenţie întemeiat pe singurătate şi apare din dorinţa a fi iubiţi, validaţi de ceilalţi, din dorinta de a umple un gol din suflet”.

Părinţii trebuie să fie atenţi la ceea ce fac copiii lor

Pentru a preveni generarea stării de depresie și anxietate, psihologul le recomandă părinţilor să monitorizeze timpul petrecut de copiii lor pe Facebook, iar orice schimbare apărută în comportamentul acestora să-l considere un semnal de alarmă. Asta pentru că, în spatele unui banal „selfie”, se pot ascunde multe frustrări şi sentimente negative. De cealaltă parte, psihologul Iuliana Fulas crede că tinerii ar trebui să se analizeze atent, punându-şi câteva întrebări de bază: „Cine sunt eu?”, „Ce cred despre mine?”, „De ce sunt singur/singură?”,„Ce temeri am?”, „Cum fac să-mi rezolv aceste probleme?”, iar următorul pas este consultarea unui specialist.

Citit 638 ori Ultima modificare Joi, 12 Februarie 2015 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.