Trasee de vară în munţi

Trasee de vară în munţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe Valea râului Cheia vă puteţi petrece o vacanţă de vis *

Copii au terminat şcoala, iar părinţii deja se gândesc şi ei la concediu. E vară, e cald şi cu greu te poţi hotărî unde să pleci în vacanţă. Noi vă recomandăm un loc minunat, unde agitaţia din oraş este dată uitării, iar căldura insuportabilă nici măcar nu s-a inventat. Pentru o vacanţă de vis puteţi merge pe valea râului Cheia, prin păduri seculare... Pe drumul care leagă oraşul Piteşti de Râmnicu Vâlcea, unde se află un binecunoscut loc de popas, unde oamenii mănâncă mititei şi beau bere, iar de aici puteţi privi în zare dincolo de Valea Oltului.

Departe, ca o spinare de dinozaur uriaş, îşi etalează calcarele albe Muntele Buila sau Vânturăriţa. Mulţi turişti români evită zona, caută de obicei pensiuni cochete sau hoteluri de cinci stele pe alte meleaguri, neştiind ce bogăţie de istorie şi frumuseţe naturală îi aşteaptă în această oază de linişte...

Dacă v-aţi hotărât să mergeţi acolo, calea de acces principală este pe valea râului Cheia. Din Râmnicu Vâlcea, porniţi spre staţiunea Băile Olăneşti. În satul Cheia se părăseşte şoseaua principală şi se porneşte voiniceşte spre munte, pe un drum forestier.

Drumul - flancat de păduri seculare de fag - şerpuieşte pe lângă apele învolburate ale pârâului Cheia. După câţiva kilometri, primul popas ce merită făcut este la troiţa care aminteşte de cumplitul masacru comis aici pe la 1570, când 300 de călugări de la Schitul Iezer au căzut pradă lăcomiei unui aventurier...

Cazare, cabane, refugii turistice, spaţii de campare

În cazul în care v-am trezit interesul şi vreţi un concediu în zonă trebuie să ştiţi că nu veţi găsi locuri de cazare luxoase. Pe valea râului Cheia este Parcul Naţional Buila sau Vânturăriţa, iar în parc există o singură cabana turistică, Cabana Cheia, aflată pe versantul nord-vestic al crestei, la intrarea Râului Cheia.

În zona montană se află patru refugii turistice amenajate unde se poate dormi în condiţii de bivuac: Curmătura Builei; Poiana Scărişoara; Piscul cu Brazi; La Troiţă.

Mai pot fi folosite ca adăposturi de vreme rea stânile (Arnota, Cacova, Piatra, Curmătura Builei, Dosul Builei, Ştevioara şi Oale), cantoanele silvice (Între Râuri, Prislop şi Codric) şi observatoarele (Izvorul Larg şi Cacova). Pentru iubitorii de dormit la cort există în parc opt locuri de campare amenajate (container pentru colectarea deşeurilor, vatră de foc, masă cu bănci, panou informativ): Valea Bistriţei - la nord de Cheile Bistriţei; Prislop - lângă cantonul silvic, la nord de Cheile Costeşti; Poiana Scărişoara; Poiana Pătrunsa - la 200 m vest de schit; Pahomie - la 100 m vest de schit; Valea Cheia - la sud de tunel; Cabana Cheia - lângă cabană; Valea Olăneşti - la sud de Cheile Olăneşti.

Pentru cei care totuşi nu au spirit de aventurieri există şi cabane şi pensiuni, dar toate la ceva distanţă (la peste trei kilometri, în satele învecinate locului). Mai multe despre Parcul Naţional Buila sau Vânturăriţa, despre frumuseţea locurilor de pe valea râului Cheia puteţi citi în suplimentul nostru de mâine.

Citit 1190 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.