Ce e GREŞIT în alegerile noastre când CUMPĂRĂM ALIMENTE

Ce e GREŞIT în alegerile noastre când CUMPĂRĂM ALIMENTE
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ne aprovizionăm cu tot ce este necesar pentru ale gurii şi deseori alegerile le facem în funcţie de miturile care ne înconjoară: ce este bun şi ce nu, ce e sănătos şi ce nu, ce să iei, ce să nu iei. Iată câteva mituri celebre care stau la baza multor alegeri alimentare pe care le facem când mergem la cumpărături şi care este de fapt adevărul din spatele lor. Sfaturi bune şi utile de la webmd.com, pe care le putem folosi ca să ne hrănim sănătos.

Mit: Este mai sănătos să alegi produsele organice

Produse organice înseamnă mai puţine pesticide pentru familia ta, dar nu există nicio dovadă reală că ele sunt şi mai nutritive. Dacă eşti adeptul cumpărăturilor organice, ia mai degrabă mere, piersici, caise, salată, spanac, pentru că ele pot avea mai multe reziduuri de pesticide în cazul variantei non-organice. Nu te preocupa în cazul produselor ce au coajă dacă sunt sau nu organice: portocale, avocado, banane. Oricum arunci coaja. Însă indiferent dacă sunt sau nu organice, asigură-te că speli foarte bine produsele cumpărate.

Mit: "Fără grăsime" şi "totul natural" înseamnă sănătate

Produsele pe care scrie „degresat”, „non fat”, „low fat” sau „natural” pe etichete te pot tenta să le pui în coşul de cumpărături. Dar ca să iei cu adevărat ceva sănătos, trebuie să te uiţi pe eticheta cu informaţii despre nutrienţii conţinuţi. Nu lua produse care au un nivel ridicat de sodiu, zahăr şi calorii. Alege-le pe cele ce au sub 8 la sută grăsime saturată pe porţie. Acasă, mănâncă o singură porţie din acel produs. În ceea ce priveşte îngheţata, o porţie acceptabilă este cât o cupă specifică de îngheţată, adică jumătate de ceaşcă de ceai.

Mit: Evită toate sucurile de fructe

Nimic nu înlocuieşte puterea nutriţională a unui fruct proaspăt. Însă dacă familia ta vrea neapărat să bea un suc de fructe, alege sucurile 100 la sută naturale. Pune în coş sucurile de fructe naturale care sunt în mod firesc mai sărace în zahăr, cum ar fi cele de cireşe, de fructe de pădure, de grapefruit. Nu cumpăra sucuri pe care scrie „băutură cu suc de fructe” - acelea sunt de regulă pline de zahăr şi au calorii goale fără urmă de efect nutritiv pentru corp. Acasă, limitaţi consumul sucurilor naturale la maxim un pahar de 250 ml pe zi pentru că au multe calorii chiar şi acestea.

Mit: Tot ce înseamnă produse lactate îngraşă

Produsele lactate conţin calciu, proteine şi vitamina D, dar multe conţin şi grăsime prea multă, colesterol şi calorii în exces. Dacă vrei să beneficiezi de avantajele oferite de lactate, dar să eviţi dezavantajele lor, alege laptele şi iaurtul semi-degresat sau brânză cu conţinut redus de grăsimi. Numai copiii sub 2 ani au nevoie de produse lactate cu conţinut integral de grăsimi. La cumpărături, compară etichetele iaurturilor şi alege acele mărci care au cel mai puţin zahăr pe porţie.

Mit: Cumpără totul angro

Pachetele mari de alimente pot fi o afacere foarte bună pentru buzunar, cu excepţia acelor cutii mari de junk food care creează tentaţii nesănătoase pentru familie dacă le tot au în preajmă. Dacă ai de gând să cumperi alimente în sistemul de împachetare angro, asigură-te că ai cum să le stochezi, fie în congelator, fie în cămară. Şi, ca să fie cu adevărat convenabil pentru finanţele familiei, vezi să le puteţi consuma înainte să expire.

Mit: Produsele proaspete sunt cele mai bune

Uneori, costul fructelor şi legumelor proaspete poate fi prea mare. Este bine să ştii că îţi poţi menţine familia sănătoasă şi buzunarul mulţumit dacă vei cumpăra fructe şi legume congelate, care nu sunt aşa de costisitoare precum cele proaspete, a relatat şi sfatulparintilor.ro. Acestea sunt congelate în condiţii termice şi igienice controlate care le menţin elementele nutritive şi uneori ele sunt chiar mai sănătoase decât echivalentul lor proaspăt. Dacă vei cumpăra legume sau fructe la conservă, înainte de a le mânca, spală adaosul de zahăr sau sare de pe ele.

Mit: Evită carnea roşie!

Carnea roşie este deseori discreditată inutil. Carnea macră roşie conţine nutrienţi sănătoşi precum proteine, fier şi zinc. Ideea este să se consume doar cantitatea indicată pe zi: - o porţie de 50 grame pe zi pentru copiii între 2 şi 3 ani, - o porţie de 70 grame pe zi pentru copiii între 3 şi 5 ani, - o porţie de 100 grame pe zi pentru copiii între 5 şi 9 ani, - o porţie de 140 grame pe zi pentru copiii între 9 şi 12 ani, - o porţie de 170 grame pe zi pentru adulţi. Ca să nu mănânci prea multă carne roşie sau să prepari multă fără să o consumi, este mai bine să o porţionezi şi să o congelezi. Foloseşte carnea roşie ca garnitură la mâncărurile bazate pe legume gătite.

Mit: Sări peste alegerea pastelor

Dietele bazate pe eliminarea carbohidraţilor din alimentaţie transformă pastele în duşmani, dar să tai pastele complet din alimentaţia copiilor nu este înţelept. În schimb, cumpără paste integrale, ca să creşti cantitatea de fibre. Încearcă să pui peste ele brânză semidegresată sau lapte semidegresat. Sau le poţi prepara cu suc de roşii şi legume.

Mit: Salata ambalată este prea scumpă

Salata sau spanacul care se vând ambalate în pungi te pot costa mai mult decât varianta lor normală, vărsată, însă, dacă în această formulă familia ta mănâncă mai mult, atunci vei risipi mai puţin şi vei economisi şi bani. Salata verde o poţi adăuga la sandwichuri, iar spanacul - la supe sau omlete. Alege pungile cele mai proaspete, citind cu atenţie data de pe ele. Iar dacă vrei ca această verdeaţă să fie proaspătă mai mult timp, ţine frigiderul pe temperatura cea mai joasă posibil.

Alimente sănătoase pe care nu (prea) le mănânci

Citit 1241 ori Ultima modificare Marți, 20 Octombrie 2015 13:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.