The Revenant, posibil cel mai bun film al lui DiCaprio

The Revenant, posibil cel mai bun film al lui DiCaprio
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Unul dintre cei mai buni actori fără un premiu Oscar în vitrină, Leonardo DiCaprio, are rolul principal într-un film care se anunţă cel puţin uimitor. "The Revenant. Legenda lui Hugh Glass" colaborarea lui Alejandro González Iñárritu cu Leonardo DiCaprio, se lansează în Statele Unite pe 25 decembrie, iar în România pe 21 ianuarie, la exact o săptămână după anunţarea nominalizărilor la Oscar. Filmul lui González Iñárritu a fost deja văzut de criticii americani şi în cursul weekend-ului trecut  au apărut zeci de cronici. Oare confirmă ele aşteptările că DiCaprio, de multe ori uitat de juriu, va câştiga în sfârşit un premiu Oscar pentru interpretarea lui? 

"E un lirism macabru"

The Revenant este inspirat de romanul lui Michael Punke, bazat pe fapte reale. Acţiunea se petrece în America de Nord, în 1823, iar în centrul ei se află Hugh Glass (DiCaprio), membru al unei expediţii în Munţii Stâncoşi, unde este prins de un urs grizzly şi sfârtecat. Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni pentru a-i ţine companie în ultimele clipe de viaţă şi pentru a-i săpa mormântul, dar, de frică să nu fie prinşi de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele şi echipamentul şi fug. Însă eroul îngrozitoarei confruntări cu ursul grizzly nu moare: se târăşte, deşi mutilat, mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, animat de sumbre planuri de răzbunare împotriva celor care l-au părăsit. 

Criticii de peste ocean au adus, pentru moment, doar cuvinte de laudă peliculei. The Hollywood Reporter comentează "chinuitoarea călătorie" din film: "Împingând realismul brutal şi extravaganta poezie vizuală peste ceea ce spectatorii văd de obicei în cinema-ul american mainstream, regizorul/coscenaristul Alejandro Go. Iñárritu, directorul de imagine, Emmanuel Lubezki, şi o vastă echipă de vrăjitori ai efectelor vizuale au creat un extraordinar de viu şi visceral portret al rezistenţei umane în condiţii aproape de nesuportat: acest film te face fericit că te-ai născut într-un secol cu izolaţie şi încălzire centrală". 

Deşi în majoritate pozitive, cronicile nu întârzie să comenteze şi pe seama minusurilor filmului. Variety scrie despre beteşugurile emoţionale ale acestuia: "În încercarea sa de a ne arăta simultan un thriller despre răzbunare, un film epic şi meditativ în vena lui Terrence Malick şi o producţie despre pierderea în sălbăticie de o nebunie aproape herzog-iană, The Revenant pierde tot mai mult lupta cu o sumbră supradeterminare care a stricat şi o mare parte din operele anterioare ale lui Iñárritu: este categoric o viziune ce impresionează, dar şi una bombastică şi deficitară emoţional, în ciuda unei captivante interpretări de 200 la sută ferocitate a unui dedicat Leonardo DiCaprio".

Citit 2208 ori Ultima modificare Vineri, 11 Decembrie 2015 14:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.