ORIZONT, un thriller sută la sută românesc, LĂUDAT în presa internaţională

ORIZONT, un thriller sută la sută românesc, LĂUDAT în presa internaţională
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După ce a avut premiera mondială în cadrul Tallin Black Nights Film Festival, cel de-al treilea lungmetraj regizat de Marian Crişan, „Orizont”, se bucură de cronici elogioase în publicaţii internaţionale importante.

Sub un titlu care face trimitere, în glumă, la “Sunetul muzicii” (“The hills are alive with the sound of murder”), "Hollywood Reporter" scrie că dilemele morale din “Orizont” aduc aminte mai degrabă de filmul noir decât de cel de groază, “chiar dacă decorurile te trimit iniţial cu gândul la forţele supranaturale din The Shining“. “Starea de spirit - angoasă - e în mod evident „împrumutată” din filmele lui Hitchcock, Polanski şi Haneke“, consideră publicaţia americană.

“Thrillerul lui Crişan“, continuă "Hollywood Reporter", “începe ca un film de groază şi se încheie într-o notă apropiată de cea a westernurilor moderne. Unde mai pui că arată minunat, graţie culorilor şterse, crepusculare, pe care directorul de imagine Oleg Mutu, una dintre figurile-cheie ale Noului Val Românesc, le foloseşte asemenea unui pictor."

Cronicarul revistei din Statele Unite a remarcat şi coloana sonoră a lui Cristian Lolea: “Coardele sunt rezervate, iar percuţia provoacă încordare, şi totul se adaugă substratului tensionat, de inspiraţie hitchcockiană”.

Şi ”Screen Daily” a observat importanţa montajului de sunet şi a coloanei sonore, pe care le consideră cruciale în crearea “atmosferei apăsătoare” a filmului: “Muzica à la Hitchcock dă de înţeles că ameninţarea pândeşte, dar lătratul persistent al unui câine e cel care înspăimântă personajele şi publicul deopotrivă“. (Sursa: cinemarx.ro)

Citit 1294 ori Ultima modificare Joi, 31 Decembrie 2015 01:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.