”Cars 3”, apogeul unei serii animate

”Cars 3”, apogeul unei serii animate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

A fost nevoie de două încercări mai puţin reuşite pentru ca seria "Cars"/"Maşini", rămasă la coada realizărilor Pixar, să-i recucerească pe iubitorii de animaţie. "Cars 3", intrat din 16 iunie şi în cinematografele noastre, arată exact de ce are cel mai mult nevoie o poveste în imagini memorabilă: personaje bine dezvoltate, emoţie şi o poveste actuală şi onestă, perfect integrată în istoria protagonistului.

Primul "Cars" a fost despre o mândră şi arogantă maşină de curse, care îşi găseşte mentorul - pe Doc - când se trezeşte izolată într-un mic oraş de provincie. Continuarea s-a prezentat cu totul diferit - o aventură internaţională cu spioni, ce a mutat focusul pe Bucşă, care a scos echipa din Valea Radiator, implicând-o într-o ameţitoare misiune (ce nu a prea fost pe placul criticilor). Lucrurile nu doar că se domolesc în partea a treia, dar se şi aşează într-o notă mai profundă, ce dă sens parcursului lui Fulger McQueen. Au trecut zece ani de la prima aventură a acestuia şi nu ne mirăm să îl vedem cum luptă încă pentru locul întâi şi nici că este întrecut de modele mai noi.

Regăsirea de sine, subiect central

Scos din joc de mult mai rapidele maşini de curse ce folosesc în antrenament noile descoperiri tehnologice, McQueen trebuie să îşi regăsească forţa şi motivaţia. Face acest lucru întorcându-se în Valea Radiator şi la amintirile despre regretatul Doc Hudson. Strălucirea trecutului, la care apelează odată ce realizează că este pe cale să fie scos definitiv din lumea curselor, îl ajută să îşi definească viitorul.

Cei mici au trăit la maxim povestea lui Fulger, umilit de rivalul său mai tânăr, Jackson Strom - care l-a ajutat, astfel, să descopere în Ramirez (filmul punctează astfel şi la egalitatea între sexe) exact acea scânteie de pasiune şi talent pe care o avea şi el în tinerețe… Pentru ei a fost extrem de emoţionantă scena în care fostul campion, de care s-au ataşat treptat în toţi aceşti ani - prin numeroasele jucării Cars ce le-au ţinut companie - are un accident şi iese de pe pistă, zdrobit. Au simţit apoi dezamăgirea acestuia în momentul în care, exasperat să revină cât mai repede pe pistă, ajunge să distrugă sofisticata baza de antrenament.

Privitorii descoperă însă, pe parcurs, că eşecurile sunt, de fapt, nişte paşi înainte. Şi că, uneori, pentru a rămâne în joc trebuie să te reinventezi, chiar dacă asta înseamnă să cedezi locul în lumina reflectoarelor.

(sursa: cinemagia.ro)

Citit 2324 ori Ultima modificare Joi, 22 Iunie 2017 19:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.