Destinaţii de vacanţă - Valea Arieşului

Destinaţii de vacanţă - Valea Arieşului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ştim că mulţi români preferă să meargă în străinătate pentru servicii mai bune şi privelişti de neuitat. Dar nimeni nu trebuie să uite nici de minunatele meleaguri româneşti, care merită vizitate. Sunt zone în România care au fost demult uitate de turiştii din ţara noastră, deşi acestea sunt marile bogăţii cu care ţara noastră se poate lăuda.

Valea Arieşului este una dintre cele mai frumoase zone ale ţării, o zonă care îşi păstrează acel aer de vechi şi rustic, unde turiştii pot respira în linişte şi se pot relaxa, vizitând locuri noi şi impresionante, în toate anotimpurile.

Aici se află cele mai multe aşezări la înălţime din Carpaţi, sate risipite pe văi şi pe dealuri, unde tradiţiile încă se mai păstrează, dar unde şi-au făcut loc şi "modernele" sporturi de iarnă - pârtiile de la Vârtop şi Arieşeni fiind celebre în acest sens.

Obiective turistice de neuitat

Un turist ajuns în această zonă nu trebuie să rateze câteva obiective, pe cât de faimoase, pe atât de frumoase: gheţarul de la Scărişoara, rezervaţiile naturale Dealul cu melci şi Detunata, Cascada miresei (din comuna Avram Iancu), Mănăstirea Lupşa, Poiana Narciselor din Poieni ori minele romane de la Roşia Montană.

Gheţarul Scărişoara

Scărişoara este cea mai mare peşteră cu gheaţă din România (are o vechime de 3.000 de ani) şi este situată la o altitudine de 1.165 m. Lungimea peşterii este de 720 de metri, iar adâncimea de 105 metri. Blocul de gheaţă are un volum de 50.000 de metri cubi şi o grosime de peste 20 de metri.

Turiştii ajunşi aici se pot caza chiar în casele locuitorilor din satul Gheţari, "vecinii" peşterii Scărişoara. Pentru o sumă modică, se poate dormi într-o casă ţărănească autentică şi se poate gusta un excelent balmoş...

Cât despre Valea Arieşului, unde pensiunile se află una lângă alta, o noapte de cazare cu mic dejun inclus, costă în jur de 80 de lei de persoană. Cu mult mai puţin decât cred românii care merg peste hotare în vacanţă doar pentru că e mai ieftin (de multe ori nu e chiar aşa) şi mai frumos.

Roşia Montana

O altă parte a zonei este deja mult-mediatizata aşezare de la Roşia Montană, cu ale sale celebre mine de aur. Aici există şi vestigii romane, cu o vechime de aproape 2.000 de ani. În partea stângă a Văii Arieşului, la 15 kilometri vest de Câmpeni, pasionaţii pot vizita şi rezervaţia paleontologică Dealul cu melci, ce conţine, pe o suprafaţă de 4 hectare, vechi sedimente ale Cretacicului superior, formate într-o mare cu fundul stâncos.

Deşi se află într-o zonă montană, Valea Arieşului este accesibilă atât pe calea ferată (traseul Turda-Câmpeni), cât şi pe şosea. Teritoriul văii este traversat, în partea sa centrală, de o şosea importantă, DN 75 Turda-Beiuş, modernizată, care asigură legătura cu DN 1 Bucureşti-Oradea. Din acest drum, de la Câmpeni, se desprind variante spre Alba Iulia, Zlatna şi Brad.

Despre Peştera de la Scărişoara, cel mai mare gheţar din ţara noastră, dar, din câte se pare, şi din lume, puteţi citi mai multe în suplimentul „Weekend Magazin” al „Vieţii libere” de sâmbătă.

Citit 1143 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.