* Încep anul cu două subiecte, n-am habar care-i mai important: Garcea de la TVR și concertul de Anul Nou de la Viena. Aș înclina spre cel de-al doilea, e cel pe care l-am văzut cap-coadă. Dar scânteile s-au aprins în baticul de show al lui Mugur Mihăescu, un contestatar al măsurilor anti-Covid reșapat de televiziunea publică pentru varietățile din noaptea de Revelion. Granița libertății de exprimare este îngrozitor de sensibilă, căci despre asta trebuie să vorbim, după ce niște parlamentari USR-PLUS și PNL, plus o madamă de la CNA, au tocat programul de divertisment pe motiv că "pandemia și măsurile restrictive au fost desconsiderate". Unul dintre ei, nu știu care, a scris pe Facebook că e intolerabil ca însuși președintele Iohannis să fie ironizat la TVR, mai ales că presa a primit bani în 2020 "pentru a informa", bla-bla. Se desprind următoarele chestiuni, deja mi-s suflecat la mâneci. Eu, vameșul:
1. N-am fost și nu pot fi suporterul grupului Vacanța Mare. Gâdilă, din punctul meu de vedere, un umor vulgar și de multe ori prea facil.
2. După atentatele de la Charlie Hebdo, cu tot umorul pestriț practicat de celebra revistă franțuzească, cei mai vocali au fost cei care militează pentru o neîngrădită libertate de exprimare. Eu atunci n-am fost Charlie Hebdo, cu "Je suis" în față, fără să țin partea extremiștilor criminali. La TVR, ironizarea lui Iohannis și a unor măsuri ilare din perioada pandemiei, sunt considerate blasfemice? Dar când se fac bășcălii la adresa Bisericii, alde Garcea jucând țonțoroiul pe subiectele la modă, gen moaște și pelerinaje, nu ne mai sesizăm?
3. Iliescu, în mandatele sale (ce ziceți de scheciurile anti-Băsescu?), a fost parodiat, și nu numai de Divertis. Și n-a făcut nazuri, cu trecutul său comunist a îngăduit o libertate de exprimare suferindă doar în epoca de preamărie a lui Bombonel. Acum îmi miroase a damf de cenzură, bine că nu-s pozitiv...
* Concertul de la Viena, organizat fără public, a fost exact ca nunta fără lăutari. Am cules, totuși, următoarea concluzie din presa românească: "Distanțarea a fost învinsă cu ajutorul tehnologiei. Mii de spectatori de pe toate meridianele au putut transmite în timp real aplauze care au umplut până la urmă sala și inimile muzicienilor". Nimic mai propagandistic și mai fals. Luați-i pe muzicieni în particular și întrebați-i! N-au dat doi bani pe aplauzele de pe WhatsApp, sala aia goală a fost ca o Apocalipsă în curs de instalare.