Târgu Bujor produce îngrăşământ!

Târgu Bujor produce îngrăşământ!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 17 noi locuri de muncă n-au ajuns „la gunoi”! * Doar două proiecte în toată ţara! *

În şedinţa Consiliului Local  Târgu Bujor de joia trecută s-a stabilit preţul pentru compostul produs: oraşul are deja în funcţiune o staţie de compostare a gunoiului menajer, graţie unui program de finanţare externă! Compostul este un foarte bun îngrăşământ natural. Proiectul câştigat a fost scris, lucru mare, nu de firme de specialişti de prin ţară, ci chiar de oamenii Primăriei!

„Va fi prima tranşă de compost pe care o scoatem la vânzare” – ne-a declarat primarul Ştefan Arfire. „La nivelul judeţului Galaţi, deja avem încheiat un contract cu o persoană juridică foarte serioasă – este vorba de VEGA 93. Dânşii au  sere de flori şi în oraşul nostru au vreo 20 de hectare de livadă. Nu ne îmbogăţim noi de la asta, dar intră nişte venituri la buget.”

Până la 200 de lei tona de compost - este un preţ potrivit, pentru că PH-ul, adică aciditatea, de peste 8, a produsului este puţin mai mare decât cel neutru, de 7,5, astfel încât cine cumpără trebuie să mai trateze compostul pentru a reduce această uşoară aciditate. La un ciclu de fabricaţie a compostului de 67 de zile, producţia va fi de circa 80 de tone.

15 oameni muncesc efectiv la staţie plus încă doi - şeful de staţie şi şeful de echipă. Deci un alt câştig, în locuri de muncă la vreme de criză, când oamenii sunt concediaţi!

Urmează extinderea pieţei: „Pentru acest compost am luat legătura şi cu primarul de la Matca, să discute cu cetăţenii”, mai spune primarul Arfire. „I-am invitat să vină la noi, să ia probe pentru analize… Dacă reuşesc, din vânzarea compostului, să acopăr cheltuielile pentru carburanţi, lubrifiant la Primărie şi salariile a cel puţin doi oameni, zic săru-mâna pentru masă!”

Staţia este în afara oraşului, nu poluează. Gunoiul este „arat” în brazde, care sunt udate şi întoarse de un utilaj, apoi totul este trecut prin sită, recuperându-se deşeurile solide, iar compostul propriu-zis trece prin sită.

PET-urile „atacă” oraşul!

„Având în vedere că este a doua staţie din ţară, nici cei care au făcut proiectul şi nici noi nu am prevăzut ca acolo să avem utilaje pentru presă, pentru brichetat. Mă refer la PET-uri în mod deosebit şi la cartoane. La ora actuală suntem aproape blocaţi cu aceste PET-uri! Am găsit la un neamţ utilaje, dar n-avem bani”. Rămâne pentru viitor… 

La Folteşti, un întreprinzător fabrică deja fulgi de plastic din PET-uri, spune primarul de Târgu Bujor, care exact asta vrea să facă în viitor. Şi cartonul recuperat din gunoi a fost vândut, însă numai o singură dată, la centrul de recuperare, după care nu a mai fost primit: se acoperise capacitatea de preluarea.

Gunoiul care nu mai poate fi refolosit va merge la noua groapă de gunoi de la Galaţi, contra unei taxe, bineînţeles – groapa de gunoi a oraşului Târgu Bujor a fost închisă, conform normelor europene impuse. Practic, 20 la sută din gunoiul menajer strâns din oraş ajunge compost. E un început pe care l-am dori şi pentru alte localităţi din judeţ.

Comentariu foto: Primarul Ştefan Arfire se laudă cu echipa proprie de scris proiecte

Citit 684 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.