INVESTIȚII de 23 de milioane de euro, în cinci CARTIERE din Galați
Foto: Marius Negri

INVESTIȚII de 23 de milioane de euro, în cinci CARTIERE din Galați
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Prin votul aleşilor locali, cinci cartiere ale oraşului vor beneficia de refacerea sistemului rutier şi de regenerare urbană interioară, lucrări în valoare totală de peste 72,5 milioane de lei, adică peste 15,7 milioane de euro, bani de la bugetul local sau de împrumut. În două dintre cartierele vizate de restructurare urbană, dar şi într-un al treilea, iluminatul public ar putea fi modernizat, graţie unei investiţii de 33,6 milioane de lei, adică 7,3 milioane de euro, în majoritate bani europeni!

La recenta şedinţă a Consiliului Local, au fost aprobate documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru refacerea sistemului rutier şi regenerare urbană în interiorul cartierelor Ţiglina I, Aurel Vlaicu, Mazepa II, Siderurgiştilor Vest şi Micro 20. Aleşii au aprobat şi costurile de modernizare a sistemului de iluminat public în cartierele Mazepa, Ţilglina I şi Ţiglina II.

"Diagnostic"

Deşi se află în zone diferite ale oraşului, cartierele vizate de regenerare urbană se confruntă cu probleme similare determinate de lipsa locurilor de parcare, preluarea necorespunzătoare a apelor pluviale, construcţiile realizate haotic (garaje, chioşcuri, magazine), circulaţie auto dificilă la orele de vârf şi risc mare de producere a accidentelor. Dar cel mai important este accesul greoi al mijloacelor de intervenţie în caz de urgenţă. Autorităţile au mai sesizat: "lipsa unor condiţii minime pentru sănătatea, confortul şi igiena oamenilor, neatractivitate din partea locuitorilor de a se stabili şi de a construi/achiziţiona locuinţe".

Ce lucrări se vor executa

Lucrările care ar urma să fie executate în cartiere vizează refacerea structurii rutiere pe zonele degradate sau acolo unde fundaţia a cedat, înlocuirea bordurilor degradate, aşternerea unui covor asfaltic, înlocuirea gurilor de scurgere degradate şi a grătarelor sparte, refacerea trotuarelor existente cu îmbrăcăminte din beton de ciment, dar şi aducerea la cotă a capacelor de canalizare existente şi a gurilor de scurgere. Resistematizarea pe verticală a zonei, plantarea a zeci de arbori şi arbuşti, dar şi semnalizarea rutieră orizontală şi verticală sunt prinse în proiecte.

Costuri pe cartier

Cea mai scumpă va fi intervenţia din Ţiglina I - peste 21,3 milioane de lei. Trebuie precizat că aici se doreşte amenajarea a 24.000 mp de parcări noi şi 12.000 mp de spaţii verzi.

În cazul cartierului Aurel Vlaicu, valoarea investiţiei se ridică la peste 20,2 milioane de lei, fiind vorba de 6.000 mp de parcări noi şi 3.000 mp de spaţii verzi.

Peste 12,1 milioane de lei reprezintă valoarea investiţiei necesare pentru Mazepa II, zona delimitată de străzile Brăilei, Roşiori, Regiment 11 Siret şi bulevardul Marii Uniri. Aici proiectul prevede amenajarea a 3.000 mp de parcări noi şi 3.600 mp de spaţii verzi.

Pentru cartierul Siderurgiştilor Vest, zona delimitată de bulevardul Siderurgiştilor şi străzile Gheorghe Doja, Fagului şi Energiei, valoarea totală a investiţiei depăşeşte 11,6 milioane de lei, autorităţile dorindu-şi 7.500 mp de parcări noi şi 2.000 mp de spaţii verzi amenajate.

Ultimul pe lista cartierelor care vor beneficia de refacere sistem rutier şi regenerare urbană este Micro 20 - bulevardul Dunărea, tronsonul cuprins între strada Brăilei şi bulevardul Galaţi. Aici valoarea totală a investiţiei este cea mai modestă - peste 5,2 milioane de lei.

Sursa de finanţare a tuturor lucrărilor o reprezintă bugetul local şi/sau împrumutul. În ceea ce priveşte durata de realizare a investiţiilor, cu excepţia Micro 20, unde autorităţile estimează că sunt suficiente 18 luni, adică un an şi jumătate, în celelalte cartiere termenul prevăzut este de 42 de luni, adică trei ani şi jumătate.

Să fie lumină!

Aleşii locali au aprobat şi documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii şi indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea sistemului de iluminat public în cartierele Mazepa, Ţiglina I şi Ţiglina II, unde, după cum se arată în documente, reţelele electrice subterane sunt învechite, uzate, având peste 40 de ani. Având în vedere că sistemul de iluminat public din oraş este împărţit în 20 de zone, în cartierul Mazepa este vizată aria cuprinsă între străzile Brăilei - Regiment 11 Siret - Prelungirea George Coşbuc - Bulevardul Marii Uniri - Prelungirea Traian - strada Brăilei. Valoarea investiţiei se ridică la peste 11,9 milioane de lei. În Ţiglina I şi II, zonele vizate sunt cuprinse între strada Brăilei - strada Cloşca - bulevardul Marii Uniri - Prelungirea George Coşbuc - strada Brăilei şi, respectiv, strada Brăilei - strada Siderurgiştilor - strada Basarabiei - bulevardul George Coşbuc - strada Brăilei, iar valoarea investiţiei se ridică la mai bine de 21,7 milioane de lei.

Lumină cu bani europeni

Cele două proiecte de modernizare a sistemului de iluminat public în cartierele Mazepa, Ţiglina I şi Ţiglina II sunt propuse pentru finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, aşa că banii ar trebui să vină de la bugetul local - doi la sută, bugetul de stat - 13 la sută, iar restul de 85 la sută din Fondul European de Dezvoltare Regională. Durata de realizare a celor două modernizări este de 12 luni, dar totul depinde de accesarea banilor europeni.

Citit 17594 ori Ultima modificare Luni, 19 Februarie 2018 01:19

14 comentarii

 • postat de cetatean
  Joi, 01 Martie 2018 15:44
  95.76.0.***
  PROSTII SPUN CA PROSTIILE LE DIGERAM DACA ASTIA AR FACE CEVA NORMAL ATUNCI NI S AR PAREA AIUREA PENTRU CA NU MAI SUNTEM OBISNUITI CU LUCRURI NORMALE. CREDETI CA O SA VEDETI CEVA SCHIMBAT IN GALATI MAI ALES LA VALOAREA ASTA?????????? CAND PRIMARUL NU A INTELES SA MATURI STRAZILE ,MACAR????????????????? LA CATE PLIMBARI FACE NU A VAZUT MACAR, CA PRIMEAZA CURATENIA CEA MAI USOR DE FACUT???????
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vlasie
  Luni, 19 Februarie 2018 14:45
  185.220.101.***
  @ Alex


  Baiete/nene tu esti sanatos la cap? Sau tu esti ticalos? Sau pr0st? Cum sa spui asemenea bazaconie, asemenea pr0stie? Ca se apropie alegerile fiindca se face cate ceva prin orasul asta? Adica dupa mintea ta ingusta trebuia si trebuie sa nu se faca nimic in orasul asta? Cum sa spui ca se apropie alegerile? Nene, baiete tu esti sanatos la cap? Voi ticalosilor ati fi in stare sa spuneti ca "se apropie alegerile" exact la o secunda dupa ce s-au incheiat alegerile. Si asta doar ca sa va justificati ticalosia si pr0stia.

  Cum sa spui bai nene ca se apropie alegerile? Nene, baiete, habaucule...suntem in timpul exercitarii mandatului de primar...Cumva dupa mintea ta de postac, marlan habauc ar trebui sa nu se faca nimic fiindca in viitor vin alegerile? E de noaptea mintii ce prostii indrugati postacilor. Un primar, un om politic trebuie sa faca, sa munceasca in orice secunda a mandatului sau de ales, din prima secunda pana-n ultima secunda de ales local in functie de procedurile si pasii ce trebuie urmati/parcursi.

  Ce trebuia sa faca postacule dupa mintea ta? Sa stea si sa doarma ca apoi sa aveti voi motiv sa strigati ca nu se face nimic? Bai, nene/baiete tu esti sanatos la cap? Este in exercitarea functiunii mandatului sau de primar tembelule...Ce trebuia sa faca dupa mintea ta? Orice ales local si nu numai, trebuie sa munceasca si sa faca lucruri pentru oras din prima secunda a mandatului de ales local, pe toata durata mandatului de ales local, pana in ultima secunda a mandatului sau. Suntem in 2018 zevzecule, iar alegerile urmatoare sunt in 2020, cum naiba sa spui asemenea prostie habaucule ca "se apropie alegerile"??? Cumva tu vroiai sa nu faca nimic, sa stea degeaba ca apoi sa poti striga tu ca nu se face nimic? Sa spui in 2018 (cand mai sunt inca 2 ani de mandat) ca se apropie alegerile si de asta se munceste la primarie, este o remarca, o afirmatie de copil tâmp.

  Doamne Dumnezeule nu mai exista leac pe lume pentru prostia si pentru ticalosia postacilor. Trezeste-te la realitate habaucule...primarul este in timpul, in exercitiul mandatului sau, in exercitarea prerogativelor de primar, "desteptule". Un primar ar trebui sa lucreze si sa faca treaba din prima secunda a mandatului de primar pana in ultima secunda (pe toata durata mandatului sau), pana in "buza alegerilor". Sa spui tu ca "se apropie alegerile si de asta se face ceva e o cretinitate fara margini. Probabil ca tu ai fi preferat ca el/ei alesii sa stea degeaba si nici sa nu scoata o vorba... postacule?
  7
  3
  Raportează
 • postat de Ileana
  Duminică, 18 Februarie 2018 17:24
  98.221.136.***
  Sa vedeti acum cat fura alesii pesede din banii astia si cati ajung la oameni, in cartiere! Nu va lasati inselati de promisiuni, urmariti ce se va face cu banii, la ce firme de familie vor ajunge, etc.,
  2
  2
  Raportează
 • postat de Luiza
  Duminică, 18 Februarie 2018 16:42
  144.217.161.***
  Prin Tiglina III cand veniti domnu primar ca sa ne modernizati si noua cartierele? Noua in Tiglina III cand ne curatati cartierele de cazematele mizerabile de "garaje"? Tot vorbiti de lipsa locurilor de parcare si de lipsa spatiilor verzi fiindca ele au fost distruse de constructiile hidoase, mizerabile, marlanesti construite golaneste peste tot in cartiere...Au distrus pana si trotuarele...In Tiglina III cand faceti o curatenie, o curatare, o modernizare a cartierelor domnule primar? Cat o sa trebuiasca sa mai asteptam pana sa va treziti la realitate? Tiglina III cand o veti curata de buncare si cosmelii mizerabile? Toate cartierele dimprejurul spitalului de copii arata ca in Kosovo de zici ca fiecare cocalar si-a construit cate un buncar antiatomic...Primaria ce draq face? De ce primaria doarme si de ce primaria ocoleste cu privirea Tiglina III cand vine vorba sa se apuce si sa demoleze toate buncarele mizerabile de "garaje" cu beciuri si gradini construite marlaneste, cand veti moderniza si Tiglina III? Sau Tiglina III, cartierul/zona spitalului de copii nu e o zona de importanta pentru dumneata? Probabil ca Tiglina III nu este o zona destul de selecta pentru domnul primar pentru ca domnul primar sa se deranjeze si sa se preocupe si de curatarea si modernizarea Tiglina III.
  Ne-am saturat sa-l tot asteptam pe domnu' primar sa se trezeasca si sa se puna pe treaba in a moderniza orasul si implicit si Tiglina III.

  Tiglina I a mai avut parte de modernizare, Tiglina II a mai avut parte macar de un inceput de modernizare si cu noua parcare amenajata pe langa LMK, dar si prin curatarea de dughene pe langa Pedagogic...numai prin Tiglina III domnu' primar a uitat sa curete cartierele si sa le modernizeze. Probabil ca nici nu-l intereseaza...sa curete cartierele din Tiglina III, spitalul de copii e sufocat de dughene imputite de "garaje", dar de plans ne plangem de lipsa spatiilor verzi si de lipsa parcarilor...ca sa nu mai spun ca nu exista niciun loc de joaca minimalist pentru picii din acel cartier care invata la scoala din spatele spitalului.

  O sa asteptam aiurea mult si bine sa se trezeasca alesii ca sa curete cartierele de cosmelii paduchioase. Rusine sa va fie domnu' primar pentru ca ignorati modernizarea cartierelor Tiglina III. Pana si in Micro 39 s-a mai facut un mic spatiu verde prin crearea parcului Raiffeisen, in micro 18, micro 19, micro 20 la fel sau mai facut ceva modernizari, ceva curatenie datorita altora...numai domnu' primar Pucheanu se face ca nu vede si nu aude oricate persoane i-ar striga sa deschida ochii si sa vada mizeria din cartierele din Tiglina III.
  4
  5
  Raportează
 • postat de Pietonul pensionar
  Duminică, 18 Februarie 2018 15:20
  5.13.216.***
  Cartierul Siderurgistilor Vest nu se intinde intre str. Ghe.Doja, Fagului si Energiei. Cartierul incepe din str. Ghe.Asachi. Cu restul cartierului ce se intampla ? Ramane in paragina ca si pana acum ?
  Observ ca Primaria habar nu are de limitele cartierelor si nici de numele reale ale strazilor (ex: str.Dumul Viilor care de multe ori se suprapune str.Drumul de centura, i capul specialistilor primariei). In oras este o adevarata harababura in privinta numelor si delimitarilor strazilor si cartierelor.
  0
  3
  Raportează
 • postat de yo
  Duminică, 18 Februarie 2018 13:12
  82.137.12.***
  Exista UN SINGUR cartier din Galati care sa poate fi oferit ca exemplu? Eu zic ca nici unul, toate sunt praf!
  1
  9
  Raportează
 • postat de Laura
  Sâmbătă, 17 Februarie 2018 21:16
  89.136.0.***
  Galatiul se impumta pentru aceste lucrari?
  Care este valoarea fondurilor europene ? Care este suma imrumutata ?
  Din bugetul local chiar nu se poate face nimic, toti banii se duc la salarii, ajutoare sociale si cheltuieli de functionare , Transurb ?
  1
  17
  Raportează
 • postat de Multa UE pesede
  Sâmbătă, 17 Februarie 2018 12:46
  95.77.196.***
  Asta vrea si UE, Alex: sklav in Ro sau rob in UE, de asta lauda mereu cresterea economica paralela( doar pe inprumuturi) din tara noastra !
  5
  12
  Raportează
 • postat de julien
  Sâmbătă, 17 Februarie 2018 09:49
  100.117.71.***
  daca se desfiinteaza si dna-ul,sa vezi trai pe capul alesilor.
  12
  31
  Raportează
 • postat de cetatean revoltat din micro 39C
  Sâmbătă, 17 Februarie 2018 07:36
  86.124.201.***
  E clar cartierele 39 A,B și C rămân în continuare asa,adica nepăsare din partea autorităților.Macar mutati naibii urâțenia aia de talcioc ca suntem disperati,sambata și duminica nu mai avem liniște,masini parcate pe unde apuca,comert cu căruță sub balcon,multa gălăgie,manele și mizerie...noi nu plătim taxe și impozite domnule primar???
  4
  27
  Raportează
 • postat de Tureltan
  Sâmbătă, 17 Februarie 2018 07:27
  95.76.2.***
  Termenul de 3 ani spune totul despre vointa reala a Primariei de a infaptui cele narate cu atata patos. Daca s-ar pune cate o piatra intr-o ora de cetatennii din aceste cartiere sunt sigur ca s-ar face mult mai mult. Pana atunci ori pleaca toti, ori se schimba schimbarea si tot asa..
  4
  22
  Raportează
 • postat de IC
  Sâmbătă, 17 Februarie 2018 06:21
  100.117.78.***
  De prelungirea B-dului Dunarea (str."Sublocotenent Ionuţ Cosmin Sandu") nu se mai aude nimic ? Pana cand or sa mai fie accidente pe B-dul Otelarilor datorita traficului aglomerat ?
  1
  25
  Raportează
 • postat de Ion
  Sâmbătă, 17 Februarie 2018 04:59
  77.111.244.***
  Cu 23 de milioane de euro, aproape construiesti un cartier cum e Mazepa II, de nou !
  Daca tot s-au pus sa faca o treaba gospodareasca, de ce nu au intors si ei,
  din condei, 50 de milioane de euro ? Macar sa stie pentru ce se duc la puscarie.
  O sa vedem ce se face de banii astia !!!
  4
  26
  Raportează
 • postat de Alex
  Sâmbătă, 17 Februarie 2018 00:50
  86.124.204.***
  Iar se fura curent la nivel inalt, se vede ca incet incet se apropie alegerile.

  Baaaa, pleaca lumea din oras, locuri de munca ceva, oportunitati? In 2015 orasul a pierdut 7% din locuitori, in 2016 11-12%, in 2017 15% si previziunile pentru 2018 sunt peste 20%. Ok, am inteles, strazi, lumina pe ele, parcari, blablabla dar cel mai important lucru?
  9
  63
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.