În noua calitate a sa de prefect al judeţului Galaţi, Cosmin Păun a prezidat, ieri, şedinţa Comisiei de Dialog Social. Însă deşi subiectul a fost criza şi efectele ei asupra agenţilor economici, cei prezenţi au adus în discuţie greva bugetarilor.
„La nivelul judeţului Galaţi, criza înseamnă peste 4.000 de societăţi comerciale care şi-au încetat activitatea, din totalul de 22.000”, a spus preşedintele Patronatului IMM-urilor Marian Filimon, precizând că reprezintă sectorul care, la nivel local, a „produs”, de la apariţia crizei şi până acum, cei mai mulţi şomeri, respectiv 28.000 de persoane.
„Totuşi, noi nu ieşim în stradă, noi nu facem greve. Pe noi nu ne plânge nimeni. La nivel local, ne-am fi aşteptat şi noi să vedem, în această perioadă, aplicarea unui plan de măsuri coerente în administraţia locală, pentru reducerea cheltuielilor. Dar, în afară de restructurări la Direcţia de Protecţia Copilului, nu am văzut nimic!”, a spus Marian Filimon.
Subiectul deschis de acesta a fost continuat de Gheorghe Valentin, lider al BNS şi al Sindicatului de la Şantierul Naval: „Avem mii de locuri de muncă pierdute, dar mărim salarii la directorii de teatru. Unde e criza şi la cine e criza? Se măresc cumva taxele locale, pentru la anul? Şi dacă da, pentru ce, sau mai bine spus, pentru cine?”.
Întrebarea liderului a rămas fără răspuns, căci viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a spus că pentru a afla de ce s-au mărit salariile directorilor la teatre şi dacă vor creşte taxele şi impozitele locale „vă puteţi adresa Consiliului Local”. Deşi dumnealui, potrivit legii, are şi mandat de consilier local…
Subiectul diferenţelor dintre bugetari şi cei care lucrează la patron a fost abordat şi de liderul Cartel Alfa, Romică Gârneaţă: „Chiar am vrea să ştim care e situaţia cu salariile mărite ale directorilor de teatre în condiţiile în care am la un teatru un scandal al angajaţilor, nemulţumiţi că nu li se acordă indemnizaţia de hrană!”.
Gârneaţă a mai punctat:„ cei care fac grevă azi o fac pe bună dreptate, dar să nu uităm şi de acei bugetari cu salarii uriaşe, sau de faptul că niciunul din foştii prefecţi şi subprefecţi schimbaţi în primăvară nu a fost dat afară, ci făcuţi inspectori guvernamentali. Acestea nu sunt tot cheltuieli? De ce se merge pe structuri duble de conducere, inclusiv la direcţiile locale?”.
La această ultimă întrebare însă, prefectul a punctat că „nu este nicio decizie privind mărirea organigramelor instituţiilor descentralizate”.