Cât de SCUMPE sunt apa caldă şi căldura în sistem centralizat

Cât de SCUMPE sunt apa caldă şi căldura în sistem centralizat
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Peste 26,7 milioane de lei, adică aproape 6 milioane de euro a plătit Primăria municipiului Galaţi, pentru apa caldă şi căldura furnizate în sistem centralizat, din noiembrie 2017 şi până la începutul lunii martie. Joi, la şedinţa Consiliului Local, va fi supusă aprobării aleşilor şi acoperirea parţială a pierderilor. Calorgal solicită 7 milioane de lei, dar rămâne de văzut ce sumă vor vota aleşii.

Acesta ar putea fi ultimul sezon rece în care gălăţenii care nu s-au debranşat de la sistemul centralizat de termoficare au primit apă caldă şi căldură. Tocmai de aceea am fost curioşi să aflăm care au fost sumele plătite pentru menţinerea în funcţiune a sistemului centralizat.

Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria municipiului Galaţi la solicitarea noastră, în perioada noiembrie 2017 - martie 2018, pentru apă caldă şi căldură în sistem centralizat s-au plătit, în total, 26,7 milioane de lei, din care 1,6 milioane de lei către Calorgal, iar 25,1 milioane de lei către Romgaz. Banii provin în bună parte de la bugetul local, în condiţiile în care, pentru iarna 2017-2018, Galaţiul a primit din fondul de rezervă bugetară doar 15 milioane de lei pentru acoperirea diferenţelor de preţ la energia termică pentru populaţie. Sumele achitate până acum nu reprezintă factura pentru întregul sezon rece! Mai urmează a fi făcute plăţi de peste 6 milioane de lei, aferente lunii martie, iar dacă aleşii locali vor fi de acord, tot de la bugetul local, vor fi acoperite parţial şi pierderile induse de furnizarea energiei termice.

Solicitarea Calorgal

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local se află şi un proiect de hotărâre privind acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie. Suma ar urma să fie stabilită astăzi, la şedinţele pe comisii ale aleşilor locali.

După cum ne-a declarat directorul general al SC Calorgal SA, Marian Alexandru, societatea a cerut 7 milioane de lei, în baza Ordonanţei nr. 36. Aceasta prevede că "pierderile induse de prestarea serviciilor publice de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat, înregistrate de operatorii economici din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, pot fi acoperite din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale".

Potrivit managerului, pierderile sunt aferente perioadei mai - decembrie 2017: "Pierderile sunt justificate, în primul rând, de scăderea producţiei de la 153.000 de gigacalorii la 114.000 de gigacalorii. Diferenţa este de 39.000 de gigacalorii, adică peste 25,54 la sută, pe care nu le-am vândut din cauza diminuării numărului consumatorilor. Pierderea tehnologică a ajuns de la 21,79 la sută, cât a fost aprobată, în 2016, de ANRSC, la 37,13 la sută, după cum a rezultat în urma bilanţului energetic. La toate acestea, se mai adaugă creşterea preţurilor la furnizorii noştri de utilităţi", ne-a explicat Marian Alexandru.

Faţă de anii trecuţi, am fost foarte mult ajutaţi de Primăria municipiului Galaţi, care a făcut plăţile către Romgaz, chiar dacă are un vârf de sarcină în ceea ce priveşte acoperirea altor datorii, a declarat Marian Alexandru, director general Calorgal.

Rămâne de văzut care va fi suma pe care o vor decide aleşii.

Cât a costat ultimul an de termoficare

Pentru a ne face o imagine asupra costurilor finale ale menţinerii sistemului centralizat, ar trebui să privim în urmă, la ultimul an în care gălăţenii au primit apă caldă şi căldură de la reţeaua publică. Potrivit datelor furnizate de Primărie, în perioada iunie 2016 - mai 2017 s-au plătit, pentru acoperirea diferenţelor de preţ pentru populaţie la energia termică, peste 40,8 milioane de lei. Din aceşti bani, doar 17,7 milioane de lei au venit din fondul de rezervă bugetară al Guvernului, restul fiind de la bugetul local. Şi tot de la bugetul local s-au plătit, anul trecut, 3,5 milioane de lei, pentru acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat.

În total, rezultă că apa caldă şi căldura furnizate gălăţenilor rămaşi în sistemul centralizat, în perioada 2016-2017, au costat aproape 10 milioane de euro.

Cât costă "independenţa" termică

Primăria municipiului Galaţi a achitat peste 23 de milioane de lei, adică mai bine de 5 milioane de euro, ca ajutor financiar pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de producere a apei calde şi căldurii, ajutor încasat de 7.699 de familii/persoane singure. De asemenea, au fost desemnaţi câştigătorii contractelor încheiate de Primărie pentru achiziţia şi montarea centralelor termice în peste 40 de unităţi de învăţământ, contracte în valoare totală de peste 10,7 milioane de lei.

Citit 7792 ori Ultima modificare Joi, 22 Martie 2018 00:46

15 comentarii

 • postat de ELLA
  Marți, 20 Martie 2018 17:11
  89.137.231.***
  Nu se aude o data pentru totdeauna sa opriti incalzirea centralizata in acest oras?Cite lucruri bune se puteau face cu acesti bani.Probabil ca sefii Calorgalului mai trag de timp ca sa incaseze sume astronomice la salarii.De ce nu pune nimeni mina sa inchida acest robinet de scurgere a banilor ,bani din buzunarele noastre pina la urma.Vad afara ca a venit iarna din nou.In oras au fost plantate flori .Probabil ca au inghetat.Cine plateste toate acestea?Populatia,din impozite.Cine are de cistigat?Cine stie ce firma care are contracte cu primaria.Si uite asa se duc banii nostri pe apa ,,murdara'' a Dunarii.Mergi prin centrul orasului si/ti rupi picioarele prin dalele sparte,calci prin mizeriile lasate de ciini scosi de stapini sa se usureze pe unde apuca,si se tot pling edilii nostri ca nu au bani.Dar nimeni nu recunoaste ca de fapt sint incapabili sa faca ceva util cu banii care de fapt sint,caci dupa cum vedem ,impozitele tot cresc.Bine ca sintem o natie in curs de pieire.Sper ca in urmatorii50 de ani sa nu mai fim pe acest pamint,caci degeaba facem umbra pamintului.
  12
  13
  Raportează
 • postat de Victor
  Marți, 20 Martie 2018 16:40
  82.137.14.***
  Se sifoneaza bani în continuare și DNA se face că nu vede
  4
  13
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Marți, 20 Martie 2018 16:27
  78.97.221.***
  inca una gogonata. Nu se pierde nimic domnilor......totul se fura.De cand s-a oprit apa calda,din Mai 2017,in micro 21 de exemplu, a mai curs doar de sarbatori,din 21 decembrie pana pe 9 Februarie cand a fost oprita iarasi.Deci o luna si jumatate.Atat. Intre timp s-a scumpit apa rece.De ce?......aaa,da.......a crescut euro.Explicatie data de administratora de la Asociatie.Nici sa razi nu mai poti. Si unde este,deci,mult ravnita apa calda livrata de Calorgal,sau CET sau Primarie sau mama naibii cine se mai lauda ca o livreaza?!!! Numai minciuni si iar minciuni si hotie si minciuni.La ce temperatura se livreaza acum apa calda pentru calorifere?!......cand erau +19 grade afara tevile duduiau iar acum cand e nevoie abia daca se incalzesc.....nu sunt mai mult de 30 grade in instalatie,fie noapte fie zi.De ce ?.......numai prostii si minciuni.
  7
  12
  Raportează
 • postat de costache vrajitoru
  Marți, 20 Martie 2018 13:48
  217.156.52.***
  Dragi comentatori,
  Decat sa ne plangem pe forumuri ca suntem nemultumiti (ca de citit, numai noi citim comentariile), mai bine sa ne straduim sa ducem munca de lamurire in campania electorala ca tot mult mai multa lume sa judece si sa aleaga muuuult mai intelept.
  Spuneti si voi daca pentru 3 mici, 1 bere si 2 ore de concert rasuflat, mai trec 4 ani din viata degeaba asa cum trec bustenii pe valurile Dunarii ...
  1
  30
  Raportează
 • postat de Alexx
  Marți, 20 Martie 2018 13:34
  5.13.182.***
  Calorgalul si alte unitati similare, intretinute in cea mai mare pate din banul public, constituie o susrsa de voturi pentru PSD, cel care, in decursul anilor, promitand stergerea restantelor, a pus pe chituci sistemul centralizat de caldura. Paradoxal, tot PSD=-ul nu va desfiinta aceste unitati parasite ale bugetului deoarece vor fi pierduti multi votanti. Prea multi rai platnici ( a nu se asocial cu neputinciosii) constituie bazinul de votanti. Deci, Calorgalul va mai suge multi bani supravietund in primul rand datorita votului acordat celor care-I tolereaza.
  7
  20
  Raportează
 • postat de florin
  Marți, 20 Martie 2018 13:03
  213.233.85.***
  Acesta este MONOPOLUL serviciilor!Pentru a tine in posturi diverse peroane care se cred personalitati s-au infiintat societati de stat care au monopolizat diverse servicii catre populatie!Nu putem trai fara apa rece,apa calda ,caldura,transport ,curatenie etc!Ei in aceste zone asa zisii politicieni si-au pus in posturi tot felul de sinecure care au o singura grija :pusculita de partid!Si sa nu credem ca acesi indivizi libidinosi care s-au nascut pentru a lucra la stat in functii importante vor disparea!Nuu au un talent deosebit de a schimba stapinul la un moment dat de-ti vine greata!!!!!!
  Pe linga termoficare in Galati s-a distrus TRANSPORTUL LOCAL!S-au distrus infrastructuri mai ales in zona transportului electric infrastructuri construite cu bani grei in anii 80!Doar pentru ca un asa zisii directorii pus politic nu sunt in stare sa gestioneze problema acestui transport si atunci mai bile il radem de pe fata pamintului!Scoatem liniile de tramvai de pe Basarabiei!Pai omorim total transportul cu tramvaiul !Basca ca s-au bagat bani grei cu modernizarea liniilor de pe Basarabiei pina la piata!Raspunde cineva???Revenind la termoficare!S-a dorit ca pusculita de partid sa fie tinuta in viata atit cit se poate suge!Acum cind politicienii si-au facut calcule care rezulta ca tinerea in viata a pusculitei le va ataca buzunarele proprii au hotarit singuri ca termoficarea trebuie inchisa!Dar cine raspunde pentru banii care s-au cheltuit pentru de exemplu modernizarea CTE-urilor de cartier?????Cine raspunde ca o decizie luata acum 10 ani s-a dovedit paguboasa din toate punctele de vedere?????Nu trebuie cumva recuperate fondurile cheltuite total aiurea?????Ce incredere poti sa ai in politicienii de astazi care sunt aia de ieri ca deciziile pe care le vor lua sunt de data asta productive si nu vor cauza alte pagube?????
  4
  20
  Raportează
 • postat de Vlad Tepes
  Marți, 20 Martie 2018 10:12
  109.102.92.***
  Mai tineti minte cand dl. Cubasa - vremelnic director al SC Apaterm / Calorgal SA - sustinea cu tarie ca trebuie sa ramanem prizonierii acestei societati ( care doar si-a tinut nucleul tare de alegatori in diferite functii pe banii nostrii ), in timp ce el avea centrala termica proprie ?
  Au trecut anii si s-a ales praful de CALORGAL ! Cu banii cheltuiti pt aceasta societate, se putea rezolva problema apei calde / caldurii in Galati ! Asta e pretul platit de noi toti galatenii, pt ca oamenii politici ( unii ) galateni sa ramana in functii bine platite si sa dispuna de banii publici dupa bunul lor plac ....
  Ne meritam soarta galateni !!! Din '90 votam doar tufa ... ( 3 trandafiri ). Asta e rezultatul !!! Copiii au plecat ... orasul e in picaj continuu ... etc..... mai spuneti voi daca sunteti de acord ....
  3
  39
  Raportează
 • postat de ro
  Marți, 20 Martie 2018 10:11
  91.216.52.***
  Din nou, aceeasi analiza doar partiala. Probabil pe "gustul" alesilor, ca sa inteleaga cat mai putina lume.
  Deci:
  1. Primaria era obligata, prin insasi functia ei, sa asigure plata in avans a utilitatilor
  2. Se vorbeste de pierderi datorate micsorarii numarului de utilizatori. Dar cum ramane cu faptul ca in micro 19 nu s-a dat drumul la apa calda pentru ca nu facea fata volumul de apa calda contractat? Cine minte aici?
  3. Sumele de mai sus se recupereaza de la consumatori. Pretul giga caloriei este "reglat" si pentru acoperirea pierderilor. Nici un cuvant despre cat este diferenta suportata intr-adevar de catre primarie?

  Articolul este iar o minciuna si serveste numai intereselor primariei. In nici intr-un caz interesul cetatenilor.
  Minciuna si dezinformarea este in continuare pe masa alesilor.
  Nu renuntarea la sistemul centralizat este solutia ci alungarea celor care nu servesc interesul orasului.
  14
  32
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Marți, 20 Martie 2018 09:47
  194.105.20.***
  Pai ce ? - Transurb este MONOPOL pe transportul public si NU au bani de combustibil !!!! Tot asa si cu sistemul centralizat de incalzire - 10 MILIOANE de euro - DOAR pentru unii - ceilalti n-au primit nciun sfant compensare - PENTRU CA EI POT !!!!
  5
  30
  Raportează
 • postat de Vaida
  Marți, 20 Martie 2018 09:18
  91.208.234.***
  Nejustificat de scumpe pentru calitatea serviciilor oferite.
  7
  26
  Raportează
 • postat de ApatermsauCalorgal
  Marți, 20 Martie 2018 07:23
  79.116.111.***
  Platim din bugetul local, an de an, sume imense ce ar putea fi folosite pentru asfaltare, modernizare, curatenie etc.
  Cat va mai dura aceasta pomana fara lumanare dle. Primar???
  Opriti imediat risipa numita CALORGAL!
  13
  24
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 20 Martie 2018 06:47
  100.117.27.***
  Aoleu... cca 2500 lei /ap bransat ,bani din buzunarul contribuabililor ? Cu centrala termica de ap ,cu acesata suma , eu imi asigur caldura si apa calda aproape trei ierni .... Se poate observa usor ca s-au cheltuit aiurea banii ,bani cu s-ar fi acoperit subventia de 3000 lei pentru inca 13000 de apartamente. Apropo , de ce nu a-si beneficia si eu alaturi de ceilalti cetateni debransati, de aceiasi suma de 2500 lei/an , cei bransati sunt mai cetateni ,sau cum ( nu se pune problema de venituri ,acea subventia pt incalzirea centrala este da pentru toti ..).????
  8
  22
  Raportează
 • postat de Ref.78.96.81
  Marți, 20 Martie 2018 06:43
  95.76.2.***
  Corectez: cei 10.000.000.de euro..
  1
  12
  Raportează
 • postat de SA ANALIZAM, TRAGAND CONCLUZII SI LUAND MASURI DE INDREPTARE!
  Marți, 20 Martie 2018 06:32
  95.76.2.***
  In aceste cifre se vede gestionarea proasta a Galatiului de catre actuala administratie.

  Adaugand ca in campania electorala s-a promis tocmai contrariul, prin desfiintarea sistemului centralizat si infiintarea acelui sistem pe cvartale, activare prin modernizarea punctelor termice care sa lucreze individual, ceea ce ar fi dus la rentabilizarea furnizarii de agent termic, implicit anularea pierderilor tehnologice, care, iata, in 2017 au fost de aproape 40%!

  Asa s-au pierdut foarte multi bani, odata pentru compensarea pierderilor, alta prin sistemele alternative asigurate populatiei, ceea ce este aproape nul ca masura asiguratorie de caldura si apa calda pe termen lung.

  Cei 10.000 de euro, pierduti pe balbaieli administrative, ar fi fost mai multi decat suficenti sa implementeze consolidarea sistemului pe cvartale, la care, inexplicabil, s-a renuntat!

  Aici nu exista mai multe explicatii: interese, altele decat cele cetatenesti, de partid, electorale si de grup mafiot, ultimii promovandu-si propriile interese, prin mentinerea Calorgal.

  Mod de administrare reflectat si in celelalte structuri ale primariei: ADP, prin aceeasi balbaiala, cu director pus politic, externalizeaza activitatea prin impotenta manageriala, TRANSURB, cu aceleasi metehne, pierderi de bani tot prin incompetenta manageriala, cu calcule pe bajbaite a functionarii transporturilor, mereu ca mana intinsa la bugetul local pentru acele debuseuri, ECOSAL, orasul mereu plin de gunoaie, dar motorizati cu utilaje de stans frunzele sau de curatat zapada pe trotuare, foarte scumpe, folosite irational de necalificati, POLITIA LOCALA, piete unde samsarii isi fac de cap cu produse agricole de provenienta dubioasa, fara acte, practicand preturi greu suportate de pensiile amarate ale cetatenilor, limitandu-se la amezi babutelor care vand marar si patrunjel, sau la panda pe la semafoarele "inteligente" care nu finctioneaza conform proiectului, furand din timpul galatenilor asteptand aiurea, sau punandu-le viata in pericol!

  Cred ca am afisat o analiza destul de pertinenta si reala, fara rsutate, departe de a fi totala, dar macar sa ne dam seama ca orasul Galati este condus de niste oameni pusi politic care nu au competente pentru posturile ocupate, incepand cu primarul si viceprimarii!

  Nu voi intelege niciodata de ce noi cetatenii acestui oras trebuie sa acceptam aceasta situatie negativa de 28 de ani in care orasul a fost dus de rapa pe toate planurile!?

  Nu am amintit de imprumuturile facute de administratie pe la diverse banci, datorii care grveaza grav pe mult timp pe bugetul local, bani care nu se vad in dezvoltarea orasului si a bunastarii cetatenilor!

  Doamna Melinte, ce am scris nu este atac la persoana, va rog, editati comentariul!
  3
  21
  Raportează
 • postat de 1964
  Marți, 20 Martie 2018 01:06
  82.208.137.***
  40,8 milioane de lei = 8.5 milioane euro (platite in total). 17,7 milioane de lei = 3.8 milioane euro (platite de guvern). Per total 8.5 - 3.8 = 4.7 milioane platite de primarie ca subventie pentru 22.000 de apartamente (la 01.11.2017) si aproximativ 65.000 de cetateni. Si 56 de licee, scoli, gradinite. Si sectii de politie, abonati societati comerciale etc. Probabil pare mult. Ar trebui sa prezentati comparativ aceasta cheltuiala realizata cu alte cheltuieli cu impact mult mai mic si valoare mai mare. Dealtfel pentru sistem alternativ pentru 7600 de apartanente cu aproximativ 21.000 de cetateni primaria a cheltuit peste 5 milioana de euro care ar fi putut fi utilizati pentru imbunatatirea serviciilor pentru fiecare prin montarea cazanelor necesare pentru independenta energetica fata de CET . Dealtfel cifrele privind abonatii sunt permanent manipulate in scopul justificarii actiunilor primariei. In 01.05.2017 erau , pe declaratiile asociatilor (care tin cu oricine dar niciodata cu furnizorul) erau 36.000 de apartamente/100.000 cetateni in sistemul centralizat. In data de 01.11.2017 tot pe declaratia asociatiilor erau 22.000 de apartamente/aproximativ 65.000 de cetateni. Deci in intervalul 30 aprilie 2017(01.05.2017) si 01 noiembrie 2017 s-au debransat 14.000 de apartamente. Astfel daca zilele lucratoare in aceasta perioada sunt in numar de 126, rezulta ca s-au montat ( sisteme alternative 7600 cu bani de la primarie si 6400 cu bani proprii) 111 sisteme alternative pe zi. Aberant. Ganditi-va ca un siste de regula se monteaza funcie de model 1-2 zile electric panouri, 3-7 zile centrala termica. Pentru o astfel de lucrare este necesar un numar de peste 800 de lucratori zilnic asta daca nu luam in calcul timpii corespunzator aprobarilor de proiecte gaze sau aprobarilor de dosare care multe au trebuit refacute cel putin o data. Undeva pe la mijlocul lunii septembrie distribuitorul de gaze avea aprobate aproximativ 3500 dosare +/-. In consecinta se manipuleaza informatia (adevarul) pentru atingerea unor scopuri ascunse. Ce orase care se respecta catusi de putin nu au accesat fonduri (si sunt destule) europene pentru imbunatatirea confortului cetatenilor? Doar Galati. Sa nu uitam ca la acest capitol ne-au depasit orase mult mai mici ca: Botosani, Tulcea, Focsani etc. De ce nu accesam fonduri europene pentru nici o lucrare importanta in oras? De ce folosim doar banii nostri pentru o asa zisa dezvoltare? Simplu, cu banii nostri facem ce vrem fara strategie si fara control (de la nici o institutie a statului) dar cu bani europeni trebuie sa fim corecti si avem control strict. Mi-ar face placere sa deschidem mai multi ochii si sa nu ne suparam pentru banii nostri cheltuiti pentru noi ca cetateni ci sa ne suparam pentru banii nostri cheltuiti pentru ei cei care candideaza si conduc. Respect cititorilor.
  6
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.