Cât de SCUMPE sunt apa caldă şi căldura în sistem centralizat

Cât de SCUMPE sunt apa caldă şi căldura în sistem centralizat
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Peste 26,7 milioane de lei, adică aproape 6 milioane de euro a plătit Primăria municipiului Galaţi, pentru apa caldă şi căldura furnizate în sistem centralizat, din noiembrie 2017 şi până la începutul lunii martie. Joi, la şedinţa Consiliului Local, va fi supusă aprobării aleşilor şi acoperirea parţială a pierderilor. Calorgal solicită 7 milioane de lei, dar rămâne de văzut ce sumă vor vota aleşii.

Acesta ar putea fi ultimul sezon rece în care gălăţenii care nu s-au debranşat de la sistemul centralizat de termoficare au primit apă caldă şi căldură. Tocmai de aceea am fost curioşi să aflăm care au fost sumele plătite pentru menţinerea în funcţiune a sistemului centralizat.

Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria municipiului Galaţi la solicitarea noastră, în perioada noiembrie 2017 - martie 2018, pentru apă caldă şi căldură în sistem centralizat s-au plătit, în total, 26,7 milioane de lei, din care 1,6 milioane de lei către Calorgal, iar 25,1 milioane de lei către Romgaz. Banii provin în bună parte de la bugetul local, în condiţiile în care, pentru iarna 2017-2018, Galaţiul a primit din fondul de rezervă bugetară doar 15 milioane de lei pentru acoperirea diferenţelor de preţ la energia termică pentru populaţie. Sumele achitate până acum nu reprezintă factura pentru întregul sezon rece! Mai urmează a fi făcute plăţi de peste 6 milioane de lei, aferente lunii martie, iar dacă aleşii locali vor fi de acord, tot de la bugetul local, vor fi acoperite parţial şi pierderile induse de furnizarea energiei termice.

Solicitarea Calorgal

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local se află şi un proiect de hotărâre privind acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie. Suma ar urma să fie stabilită astăzi, la şedinţele pe comisii ale aleşilor locali.

După cum ne-a declarat directorul general al SC Calorgal SA, Marian Alexandru, societatea a cerut 7 milioane de lei, în baza Ordonanţei nr. 36. Aceasta prevede că "pierderile induse de prestarea serviciilor publice de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat, înregistrate de operatorii economici din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, pot fi acoperite din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale".

Potrivit managerului, pierderile sunt aferente perioadei mai - decembrie 2017: "Pierderile sunt justificate, în primul rând, de scăderea producţiei de la 153.000 de gigacalorii la 114.000 de gigacalorii. Diferenţa este de 39.000 de gigacalorii, adică peste 25,54 la sută, pe care nu le-am vândut din cauza diminuării numărului consumatorilor. Pierderea tehnologică a ajuns de la 21,79 la sută, cât a fost aprobată, în 2016, de ANRSC, la 37,13 la sută, după cum a rezultat în urma bilanţului energetic. La toate acestea, se mai adaugă creşterea preţurilor la furnizorii noştri de utilităţi", ne-a explicat Marian Alexandru.

Faţă de anii trecuţi, am fost foarte mult ajutaţi de Primăria municipiului Galaţi, care a făcut plăţile către Romgaz, chiar dacă are un vârf de sarcină în ceea ce priveşte acoperirea altor datorii, a declarat Marian Alexandru, director general Calorgal.

Rămâne de văzut care va fi suma pe care o vor decide aleşii.

Cât a costat ultimul an de termoficare

Pentru a ne face o imagine asupra costurilor finale ale menţinerii sistemului centralizat, ar trebui să privim în urmă, la ultimul an în care gălăţenii au primit apă caldă şi căldură de la reţeaua publică. Potrivit datelor furnizate de Primărie, în perioada iunie 2016 - mai 2017 s-au plătit, pentru acoperirea diferenţelor de preţ pentru populaţie la energia termică, peste 40,8 milioane de lei. Din aceşti bani, doar 17,7 milioane de lei au venit din fondul de rezervă bugetară al Guvernului, restul fiind de la bugetul local. Şi tot de la bugetul local s-au plătit, anul trecut, 3,5 milioane de lei, pentru acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat.

În total, rezultă că apa caldă şi căldura furnizate gălăţenilor rămaşi în sistemul centralizat, în perioada 2016-2017, au costat aproape 10 milioane de euro.

Cât costă "independenţa" termică

Primăria municipiului Galaţi a achitat peste 23 de milioane de lei, adică mai bine de 5 milioane de euro, ca ajutor financiar pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de producere a apei calde şi căldurii, ajutor încasat de 7.699 de familii/persoane singure. De asemenea, au fost desemnaţi câştigătorii contractelor încheiate de Primărie pentru achiziţia şi montarea centralelor termice în peste 40 de unităţi de învăţământ, contracte în valoare totală de peste 10,7 milioane de lei.

Citit 8016 ori Ultima modificare Joi, 22 Martie 2018 00:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.