Ce-au făcut parlamentarele Galaţiului în ultimii doi ani?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi multe doamne ar spune că judeţul nostru are destui misogini, cert este că din cele 37 de femei câte numără Camera Deputaţilor, două au fost alese pe baza voturilor gălăţenilor. Este vorba de Carmen Axenie (PDL), aleasă deputat în Colegul nr. 2, la sud de Tecuci, şi de Lucreţia Roşca (PSD), votată deputat în Colegiul nr. 7 – zona Cartierului Dunărea din municipiul Galaţi. Pentru a vă dezvălui ce au făcut în Parlament din 2008, de când au fost alese şi până acum, am coroborat datele cuprinse în fişa lor electronică de pe site-ul Camerei Deputaţilor cu analizele făcute de Institutul pentru Politici Publice.

Eficienţă legislativă

Niciuna dintre deputate nu a iniţiat singură vreun proiect de lege. Din cele 24 de iniţiative legislative semnate şi de Lucreţia Roşca, două au devenit legi: este vorba de Legea 175, privind ştergerea penalităţilor la întreţinere, şi de actul normativ prin care ziua de 15 ianuarie, data de naştere a poetului Mihai Eminescu, a devenit Ziua Culturii Naţionale. Carmen Axenie se numără printre iniţiatoarele a 45 de proiecte de lege, dar niciuna nu a devenit lege.

Cele două deputate nu sunt printre “vorbăreţele” Parlamentului. Axenie a avut 36 de luări de cuvânt în plen, 18 declaraţii politice şi a adresat 17 întrebări şi interpelări. Roşca nu a vorbit în plen decât de 15 ori, a susţinut 13 declaraţii politice şi a ridicat nouă întrebări şi interpelări.

Cât de prezente au fost deputatele?

IPP a stabilit procentul de prezenţă al deputatelor exclusiv pe baza voturilor finale din plen, exprimate prin cartela de vot electronic. În topul prezenţelor celor 38 de deputate, Carmen Axenie ocupă locul al patrulea, cu 979 de prezenţe (89,1 la sută) din cele 1089. Lucreţia Roşca s-a clasat abia pe locul 28, cu 611 prezenţe la voturile finale – 55,6 la sută.

Citit 888 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.