Moldoveni, treceţi Prutul!

Moldoveni, treceţi Prutul!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Până la sfârşitul anului, paşapoartele ar trebui să dispară * Pe o rază de 50 de kilometri, de la graniţă,  basarabenii ar putea circula liber  * Consulate la Cahul şi Bălţi * Poliţia de Frontieră Galaţi spune că poate face faţă creşterii traficului *

Ştirea că se reiau relaţiile normale, cum le considerăm  noi, gălăţenii, dintre locuitorii de pe cele două maluri ale Prutului a venit ieri pe agenţii. Autorităţile noastre locale nu au primit oficial niciun fel de indicaţii, dar viitorul sună bine.

Pentru gălăţeni şi locuitorii din Republica Moldova care vor trece graniţa pe la Giurgiuleşti sau Oancea este o veste bună că se va putea, din nou, circula uşor de pe un mal pe celălalt al Prutului.

Convenţia de mic trafic la frontieră

Să facem un scurt rezumat al evenimentelor şi declaraţiilor. Primul ministru de la Chişinău, Vlad Filat, anunţa, marţi, încheierea negocierilor pe marginea Convenţiei de mic trafic la frontieră între Republica Moldova şi România.

Romanian Global News anunţă că Filat a declarat că finalizarea negocierilor dintre România şi Republica Moldova, pe marginea Convenţiei amintite, s-a realizat într-o singură rundă, fapt pozitiv ce dovedeşte voinţa politică de la Chişinău şi de la Bucureşti.

„Faptul că documentul nu a fost semnat de guvernarea anterioară demonstrează lipsa voinţei politice”, a mai spus Vlad Filat.

Document-cadru al UE

„Nu am avut de negociat foarte multe lucruri, deoarece acest acord este unul cadru, este un document comunitar. Noi am discutat anumite chestiuni tehnice, cum ar fi taxa pentru eliberarea permisului special pentru trecerea frontierei, perioada de valabilitate a acestuia şi alte detalii tehnice care nu ţin de sensul acestei Convenţii. Totul a decurs uşor şi rapid deoarece, după cum spuneam, este un document cadru al UE”, a declarat Vlad Filat.

Numai că şi Vlad Filat este conştient de situaţia incertă de la Bucureşti: „Rămâne de văzut care este posibilitatea celor de la Bucureşti să semneze, având în vedere criza politică”.

Documentul ar trebui semnat la nivel de prim-miniştri, iar la noi încă nu se poziţionează, sigur, o persoană pe acest post. Documentul va necesita, după parafare, avizul Comisiei Europene, după care va putea fi semnat de şefii executivelor de la Chişinău şi Bucureşti. Autorităţile moldovene speră ca documentul să intre în vigoare în acest an.

Permis în loc de viză

Tot agenţiile de presă menţionau marţi că acordul le va  permite locuitorilor basarabeni din apropierea frontierei de pe Prut să fie scutiţi de obligativitatea vizei la trecerea în România, pe o distanţă bine definită

de la graniţă. Ei ar primi un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioadă de minim un an, ce le va permite să se deplaseze liber în zona prestabilită.

Potrivit unui document al MAE, cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători liber în limita de 50 km pe teritoriul României fără a avea nevoie de viză, ci doar de un permis special pentru a traversa frontiera.

Consulate la Cahul şi Bălţi

Pe HotNews apărea şi o altă ştire: Republica Moldova a acceptat deschiderea a două noi consulate româneşti la Cahul şi Bălţi, informaţie venită din partea MAE. Acceptul Chişinăului a venit simultan cu definitivarea textului acordului privind micul trafic la frontieră între România şi Republica Moldova.

Ministrul de externe interimar, Cătălin Predoiu, a salutat parafarea acordului, un pas în normalizarea şi consolidarea relaţiei bilaterale.

„Totodată, salutăm faptul că autorităţile Republicii Moldova şi-au dat acceptul pentru deschiderea consulatelor României la Cahul şi Bălţi. Această decizie confirmă angajamentul României şi al Republicii Moldova de a acţiona cu hotărâre pentru a întreprinde măsuri clare în interesul cetăţenilor din cele două state. Deschiderea celor două consulate va facilita aplicarea documentului care a fost parafat astăzi”.

Gălăţenii sunt mulţumiţi

Am discutat cu câţiva dintre gălăţenii care au relaţii strânse, de ani de zile, cu românii de peste Prut. Pentru că avem, la Galaţi, moldoveni care au deja cetăţenie română, cadre didactice care au predat la Cahul (unde învăţământul superior gălăţean a fost  prezent ani de zile), studenţi basarabeni, mulţi comercianţi mărunţi care vin în pieţe, oameni de afaceri care lucrează cu cei din Moldova, inclusiv proiecte comune transfrontaliere prin care se atrag bani europeni.

Pentru toţi, normalizarea deplasărilor peste graniţă e o necesitate, iar parafarea Convenţiei o veste încurajatoare.

(surse Romanian Global News şi HotNews)

Citit 926 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.