* Trei blocuri din cartierul Ţiglina II vor intra, teoretic, de luni, în lucrări de reabilitare termică * Pentru aceste lucrări, proprietarii fiecărui apartament trebuie să plătească sume cuprinse între 1.200 şi 1.300 de lei * Lucrările vor dura 6 luni! *
De săptămâna viitoare, teoretic, ar trebui să fie demarate lucrările de reabilitare termică a primelor trei blocuri din oraş, special selectate pentru aşa ceva. Este vorba despre blocurile C 11, C 12 şi D 7 din cartierul Ţiglina II.
În urma organizării licitaţiei, au fost desemnate şi două firme de construcţie care vor lucra: SC Unicom (pentru blocurile C 11 şi C 12) şi SC Construct Active Media SRL Brăila (pentru blocul D 7).
Lucrările vor începe la şapte zile de la licitaţie (care a avut loc vinerea trecută) şi vor dura cam şase luni, a apreciat primarul Dumitru Nicolae.
Cât ne costă şi cât… îi costă?
Cele 200 de familii care locuiesc în apartamentele blocurilor supuse reabilitării termice vor trebui să scoată din buzunar sume cuprinse între 1.200 şi 1.300 de lei.
Astfel, potrivit sumelor prevăzute în urma desfăşurării licitaţiei, fiecare din cele 60 de familii care locuiesc în blocul C 11 va plăti câte 1.268,94 de lei. Asta nu înseamnă că atâta costă lucrările de reabilitare, ci doar atât trebuie să plătească proprietarul: cota legală de 20 la sută.
În total, reabilitarea unui apartament din blocul C 11 va costa 6.513,27 de lei, din care, de la bugetul de stat se alocă 3.172,34 de lei (50 la sută), de la bugetul local – 1.903,41 lei (30 la sută) şi de la proprietar - 1.268,94 lei (20 la sută).
Tot de la bugetul local se asigură şi suma de 168,58 lei/ apartament, bani necesari pentru realizarea expertizei tehnice, energetice şi proiectului tehnic.
Pentru reabilitarea celor 60 de apartamente din blocul C 12, sumele sunt puţin mai mari. În total, costurile de reabilitare termică a unui apartament se ridică la 6.711,60 de lei, din care proprietarul plăteşte 1.308,60 lei, de la bugetul local se alocă 1.962,91 de lei, iar de la bugetul de stat – 3.271,51 lei.
Cele mai mici costuri sunt la blocul D 7, unde pentru fiecare din cele 80 de apartamente trebuie plătită o sumă totală de 6.366,50 de lei. Din aceasta, 1.246,53 de lei trebuie plătită de proprietar, 1.869,79 lei – de la bugetul local şi 3.116,31 de lei – de la bugetul de stat.
Proprietarii vor plăti la finalul lucrării banii datoraţi, a precizat, ieri, primarul Dumitru Nicolae, care încă este sceptic în privinţa achitării, fără probleme, a cheltuielilor, de către oameni.
Ce fel de lucrări se fac?
Motivul pentru care cheltuielile diferă de la un bloc la altul le-a explicat primarul Dumitru Nicolae: „în unele cazuri sunt necesare mai multe lucrări”, a Dumitru Nicolae.
Acesta a precizat că lucrările de reabilitare vor include toate acele operaţii prevăzute în lege, nu doar anveloparea pereţilor clădirii. „Una din cele mai importante lucrări se referă la reabilitarea subsolurilor şi a conductelor”, a mai spus primarul.
Reamintim că potrivit OUG 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, finanţarea lucrărilor de reabilitare termică este suportată în proporţie de 50 la sută de la bugetul de stat, 30 la sută de la bugete locale şi 20 la sută din partea asociaţiilor de proprietari.
Totodată, finanţarea lucrărilor de proiectare se suportă tot de la bugetele locale, pentru cele trei blocuri, primăria alocând suma totală de 30.940 de lei.
Reabilitarea termică presupune realizarea următoarelor lucrări:
· izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocului;
· înlocuirea ferestrelor întregului bloc şi a uşilor exterioare existente cu unele superioare calitativ, care vor izola mai bine fiecare încăpere;
· termo-hidroizolarea acoperişurilor sau a terasei/termoizolarea planşeului de peste ultimul nivel, în cazul existenţei şarpantei;
· izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter;
· demontarea instalaţiilor şi echipamentelor aflate pe faţadele şi terasa blocului de locuinţe precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică, lucrări de refacere a finisajelor anvelopei.