Doi în unu' de 22 noiembrie

Doi în unu' de 22 noiembrie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Interviu cu Liviu Grădinaru, secretar de stat MAI *

Rep: - Cum se vor desfăşura prezidenţialele şi referendumul?

L.G: - Ambele scrutine se vor desfăşura în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii. Aşadar, la dublul proces electoral din data de 22 noiembrie 2009 se va vota în secţii de votare unice, în care va funcţiona un singur birou electoral; alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu vor vota în secţiile de votare speciale, atât pentru alegerea preşedintelui României, cât şi pentru referendumul naţional. Având în vedere că va fi o singură secţie de votare pentru ambele procese electorale, rezultă că şi paza va fi unică.

Rep: - Cu cât anticipaţi că se va prelungi termenul până la care toate rezultatele numărării voturilor vor ajunge la BEC, având în vedere că fiecare secţie va fi închisă după terminarea numărării a trei rânduri de buletine de vot?

L.G: - Nu se va prelungi acest termen, din moment ce şi referendumului naţional îi este aplicabil Programul calendaristic aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.044/2009. Astfel, până la data de 25 noiembrie 2009, inclusiv, birourile electorale judeţene, ale sectoarelor municipiului Bucureşti, respectiv biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, trebuie să transmită Biroului Electoral Central dosarul conţinând rezultatul numărării voturilor şi celelalte documente prevăzute de lege. Precizăm că prelucrarea datelor se va realiza de către Institutul Naţional de Statistică în staţii de lucru separate, câte unul pentru fiecare proces electoral.

Rep: - Nu încurcă faptul că într-o singură urnă vor fi două buletine de vot, aşa cum se vehiculează? Nu era mai simplu să fie existe trei urne?

L.G: - După cum cunoaşteţi, Biroul Electoral Central asigură aplicarea şi interpretarea unitară a dispoziţiilor legale în materie electorală, fiind posibil ca şi în acest caz să ia o anumită decizie.

Rep: Cu cât cresc cheltuielile dublului proces electoral?

L.G.: Faţă de bugetul total alocat alegerilor pentru Preşedintele României prin Hotărârea Guvernului nr. 1.046/2009, şi anume suma de 151.932 mii lei, a fost suplimentat doar bugetul Ministerul Administraţiei şi Internelor cu suma de 2.477 mii lei. Menţionăm că Secretariatul General al Guvernului va aloca din bugetul propriu suma de 3.630 mii lei pentru Institutul Naţional de Statistică.

Rep: - Cum vor fi plătiţi membrii secţiilor, având în vedere că li se triplează volumul de muncă? Ca şi până acum, mai mult, mai puţin?

L.G: - Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor beneficia de indemnizaţia prevăzută de Hotărârea Guvernului nr. 1.046/2009, cu precizarea că indemnizaţia se acordă pentru zi de activitate şi nu pentru volumul de muncă.

Rep: - Aţi anunţat că fraudele electorale pot fi sesizate la 112…

L.G: - Da, incidentele din timpul campaniei electorale pot fi semnalate zilnic la numărul unic de urgenţă 112, fiind inventariate şi aduse la cunoştinţă publică de către Direcţia de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, prin buletine informative zilnice. Pentru buna organizare şi desfăşurare a procesului electoral din lunile noiembrie-decembrie, Ministerul Administraţiei şi Internelor a demarat o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor împotriva fraudelor electorale.

În acest sens, a fost operaţionalizată pagina web www.votcorect.mai.gov.ro, prin intermediul căreia cetăţenii se pot informa asupra scopului campaniei şi a prevederilor legislative în cauză. Cei care accesează site-ul pot vizualiza şi spoturile şi materialele de promovare ale campaniei, precum şi imagini referitoare la acţiunile desfăşurate de către instituţia noastră, în vederea conştientizării şi responsabilizării cetăţenilor asupra riscurilor pe care le presupune nerespectarea legii electorale.

Totodată, reamintesc de instalarea de camere web în secţiile speciale de vot, măsură luată pentru prevenirea votului multiplu. Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern iniţiat de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru asigurarea suportului tehnic, a operării mijloacelor de înregistrare video şi a computerelor, birourile electorale ale secţiilor de votare speciale vor avea la dispoziţie personal calificat, asigurat de către prefecţi, cu sprijinul primarilor, personal care face parte din personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale judeţene sau al birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

Rep: - Cum comentaţi faptul că legea permite minorilor de peste 16 ani să se implice în campania electorală, în condiţiile în care se consideră cu discernământ pentru vot doar  persoanele care au împlinit 18 ani?

L.G.: - Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, cu modificările şi completările ulterioare, interzice folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală. Potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare, persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.

Consider că trebuie realizată o delimitare între exercitarea dreptului de vot şi prestarea de servicii, indiferent că este vorba de servicii remunerate sau de voluntariat.

Citit 974 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.