UPDATE | Măsuri suplimentare după ce a fost confirmat virusul pestei porcine africane

UPDATE | Măsuri suplimentare după ce a fost confirmat virusul pestei porcine africane
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
UPDATE, sâmbătă, 28 iulie 2018 | După confirmarea virusului de pestă porcină africană într-o gospodărie aflată la șase kilometri distanță de Suceveni, Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Galați a izolat zona și monitorizează întreaga comună. La stâna la care au fost sacrificați 20 de porci, accesul este interzis, acest lucru fiind semnalizat prin mai multe panouri.
 
”S-a confirmat boala, prin diagnostic de laborator, este singurul diagnostic de certitudine în baza căruia putem să luăm măsuri. La Comitetul local pentru combaterea bolilor din cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență s-a aprobat planul de măsuri pentru zona denumită zonă de protecție și, în continuarea zonei de protecție, pentru o zonă de supraveghere. În concret, toată zona este sub supraveghere oficială, este limitată mișcarea și interzis orice deplasare a speciei porcine. Întreaga comună este sub supraveghere oficială și, împreună cu autoritățile locale și cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, vom monitoriza tot ce înseamnă trafic pe drumurile dinspre și înspre această localitate. Orice astfel de caz, orice suspiciune, chiar dacă ar fi să fie doar o alarmă falsă, este bine să fie anunțată, pentru că mai bine ne alarmăm și nu-i nimic, decât să treacă neobservată și să fie o problemă”, ne-a declarat Carmen Stroia, directorul DSVSA Galați.
 
Conform sursei citate, cetățenii pot apela la DSVSA sau la Numărul Unic de Urgență 112 pentru a semnala orice suspicine de îmbolnăvire a porcilor, astfel încât să poată fi luate măsurile necesare.
 
”S-a izolat locul, s-a restricționat circulația persoanelor și animalelor în zonă, s-au instalat dezinfectoare rutiere și pentru persoane și așteptăm mai departe indicații. Suntem în alertă, urmărim, monitorizăm. Sunt persoane care ne contactează, care ne întreabă despre situație. Deocamdată, nu au apărut alte suspiciuni. Am informat lumea să fie vigilentă, să ne anunțe la fiecare caz de boală, la fiecare animal mort, să ne informeze, să informăm și noi mai departe și să luăm măsurile necesare”, ne-a explicat Bogdan Mîță, viceprimarul din Suceveni.
 
După apariția virusului la noi în județ, oamenii din Suceveni sunt destul de speriați, dar speră să nu ajungă și la ei, mai ales că își țin porcii închiși.
 
Se pare că porcii de la stână au circulat liberi și au luat virusul de la porcii mistreți din zonă. ”Stâna este situată lângă pădure, la o distanță foarte mică este lunca Prutului, unde sunt numeroși mistreți. Intervenția a fost promptă, au fost uciși în jur de 14 porci, exact după procedură. Inițial, au murit câțiva, de la care s-au luat probe și s-a confirmat, restul au fost uciși”, ne-a explicat Ionel Cucu, medical veterinar din Suceveni.
A fost confirmat primul focar de pestă porcină africană din județul Galați
 
După ce la nivel național au fost confirmate peste 400 de focare de pestă porcină africană, vineri, 27 iulie 2018, a fost confirmat primul focar și în județul Galați. Virusul a fost confirmat la mai mulți porci, lângă comuna Suceveni. ”Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o anexă gospodărească localizată în extravilan, la o distanță de șase kilometri de comuna Suceveni, județul Galați”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor Galați (DSVSA).
 
Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați porcii bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia, în total fiind vorba despre 20 de porci, și s-a realizat ecarisarea cadavrelor. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate.
 
”Conform procedurilor, DSVSA Galați a luat imediat măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației, au fost impuse restricții de mișcare și s-a efectuat dezinfecţia exploatației afectate”, se mai arată în comunicatul DSVSA.
 
Conform sursei citate, focarul a fost notificat către structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene, iar ancheta epidemiologică este în desfășurare.
 
Trebuie precizat faptul că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
 
(27 iulie 2018)
Citit 22936 ori Ultima modificare Duminică, 29 Iulie 2018 18:40

12 comentarii

 • postat de Gripa Porcina
  Vineri, 03 August 2018 13:53
  5.12.217.***
  http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=6117&idm=1&sir=&sep=and&idv=4738&idl=2&prn=1
  Sittings of the Senate of May 22, 2006 Domnul Gheorghe Funar:

  "Există o barieră moleculară în calea transmiterii aerogene, de la om la om a virusului gripei aviare. Sunt în pericol numai cetăţenii care mănâncă păsări şi ouă neprelucrate termic. Virusul se transmite pe cale digestivă şi nu pe cale aerogenă, susţin medicii japonezi şi români.
  Directorul Spitalului de Boli Infecţionase "Victor Babeş", prof. univ. dr. Petru Calistru, confirmă că "omul are o barieră naturală în calea transmiterii virusului aviar". Medicii susţin: carnea din comerţ nu prezintă nici un fel de risc pentru om. "
  http://www.gandul.info/stiri/tulpina-virusului-de-gripa-porcina-ar-putea-ajunge-in-ungaria-in-cateva-zile-4256528
  0
  0
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Luni, 30 Iulie 2018 20:22
  95.76.2.***
  da' oare prin parlament si,mai ales,guvern nu s-a descoperit pesta procina??!!!! virusul exista sigur la cati mistreti misuna pe acolo.......
  0
  7
  Raportează
 • postat de Gelu Voicu
  Luni, 30 Iulie 2018 12:23
  188.24.209.***
  Daca pesta africana nu afecteaza oamenii, atunci de ce-i sacrificati? Nu exista medicamentatie? Nu moroase a facatura pentru a importa din import, si pentru a manca mai prost si mai scump? Asta ne-a adus UE? Sclavie si prostie?
  4
  4
  Raportează
 • postat de volodea
  Duminică, 29 Iulie 2018 23:37
  82.137.15.***
  Mama ei de UE! rusia nu are nicio vina! Somn usor romanika, pe oriunde vei voa...!
  1
  5
  Raportează
 • postat de por-ko
  Duminică, 29 Iulie 2018 10:23
  89.136.231.***
  Suntem ff bonlavi , cu canalele colectoare care sunt ful de microbi , poluare cat cuprinde , cetateni murdari si neingrijiti in general , prostituate cu boli venerice , alimente cu E-uri , stres cat cuprinde . Tot sa traiesti in Romania . Acum a mai venit si porcul cu boala lui .
  1
  9
  Raportează
 • postat de florin
  Duminică, 29 Iulie 2018 08:35
  5.13.213.***
  Nu inteleg de ce daca nu afectează omul acești porci asa zisi bolnavi nu intră în consum prin sacrificarea lor??????
  7
  5
  Raportează
 • postat de Remus
  Sâmbătă, 28 Iulie 2018 18:49
  82.137.14.***
  JR. Dacă punem boticul și mâncăm căței tu ce crezi că nu ne bagă UE Pesta canină ? Ura U E
  5
  11
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 28 Iulie 2018 15:31
  78.96.81.***
  Porcii si apoi,noi, romanii!

  Acum pesta porcina, epui, pesta umana!

  Tot asa, scosi din cotetele comuniste cu franghia de gat, crematorii, ca cimitire nu mai sunt.

  A-ti vazut, redeventa pentru gaz din Marea Neagra ceruta de statul roman nu a convenit si imediat americani l-au convocat imediat pe ambasadorul Romanie - ba fii atent!, interesul nostru la voi este pur economic!

  Daca va ataca rusii, kaput prostilor!

  Si Dranea mareste pensiile- peste 3 ani!

  La antena 3, curg bale si mucii prostilor.

  Hai fa la vot, ma doare-n cur, mi-a dat cinci lei la pensie; dar i-a luat 15 pe mancare...

  Hi, hi, hi....
  4
  14
  Raportează
 • postat de JR
  Sâmbătă, 28 Iulie 2018 11:55
  86.127.114.***
  Pesta canina nu exista?
  2
  21
  Raportează
 • postat de Remus
  Sâmbătă, 28 Iulie 2018 10:32
  82.137.14.***
  Este o mare victorie confirmarea epidemiei de PESTĂ AFRICANA și Porcină Victoria este pentru UE Noi Românii amețiți de goana după Euroii Am uitat că avem Porcușori mai gustoși decât cei Germani sau Olandezi și halim aripioare picante cu cartofi modificați genetic de ne creste Canabis în cap Ce poți să faci când vine Veterinarul cu jandarmii la poartă și spune să scoți porculde unde l-ai ascuns că te ia Mama Lui Proces Penal pentru că incalci Legile UE Așa că te conformezi și Arzi PORCUL pe Altarul Uniunii Europene Ura și-n Dubai să duceți viață ca-n Rai
  3
  21
  Raportează
 • postat de Suzana
  Sâmbătă, 28 Iulie 2018 10:15
  82.137.14.***
  Tovarășii de la DSVSA cu gripă aviară când dați că s-au înmulțit Găinușele și facă găinați pe lângă ouă E pericol pentru sănătatea Uniunii Europene Găină cu aviară fiarta la 80°C Și porcușori de Bazna făcuți tochitură sunt mai gustoși de cât cei Olandezi sau Germani Sunt Buni de mâncat dar nu de vândut în. UE Le facem concurenta. Porcul românesc nu este bun în gura celor din UE pentru că le cerem BANI dacă îi dădeam GRATIS era mult mai bine Ei că ei dar dacă sunt buni de mâncat ii sacrificăm și-i halim gratis la PARANGHELIA care organizează PRIMĂRIA Galați de Florile Mărului și aproximativ de 180 000 Leuți cu TVA +Lăutarii de la Bucur Obor colț cu Iancului Cum se înmulțesc Porcii și Găinile in Romania comuna Galați cum apare Gripa Aviară și Pesta Porcină și apar mai nou un Veterinar și cinci Mascați și nu ne. M-ai Lasă Să Mâncăm Porcii și Găinile pentru că și ele Fac parte din Uniunea europeană Prin urmare SI așa deci o să mâncați mai rar românește Învățați Olandeza și Germana că să vă placă găină olandeză și Porcul german
  3
  15
  Raportează
 • postat de Suzi Quatro
  Vineri, 27 Iulie 2018 19:17
  82.137.14.***
  Nu intrați în PANICĂ Consiliul județean dă lovitura grea Nu mai mâncăm decât porcușori decât din Olanda Sunt ca panseluțele plantate de Primăria Galați Toate nu au gust și nici miros
  3
  33
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.