UPDATE | Măsuri suplimentare după ce a fost confirmat virusul pestei porcine africane

UPDATE | Măsuri suplimentare după ce a fost confirmat virusul pestei porcine africane
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
UPDATE, sâmbătă, 28 iulie 2018 | După confirmarea virusului de pestă porcină africană într-o gospodărie aflată la șase kilometri distanță de Suceveni, Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Galați a izolat zona și monitorizează întreaga comună. La stâna la care au fost sacrificați 20 de porci, accesul este interzis, acest lucru fiind semnalizat prin mai multe panouri.
 
”S-a confirmat boala, prin diagnostic de laborator, este singurul diagnostic de certitudine în baza căruia putem să luăm măsuri. La Comitetul local pentru combaterea bolilor din cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență s-a aprobat planul de măsuri pentru zona denumită zonă de protecție și, în continuarea zonei de protecție, pentru o zonă de supraveghere. În concret, toată zona este sub supraveghere oficială, este limitată mișcarea și interzis orice deplasare a speciei porcine. Întreaga comună este sub supraveghere oficială și, împreună cu autoritățile locale și cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, vom monitoriza tot ce înseamnă trafic pe drumurile dinspre și înspre această localitate. Orice astfel de caz, orice suspiciune, chiar dacă ar fi să fie doar o alarmă falsă, este bine să fie anunțată, pentru că mai bine ne alarmăm și nu-i nimic, decât să treacă neobservată și să fie o problemă”, ne-a declarat Carmen Stroia, directorul DSVSA Galați.
 
Conform sursei citate, cetățenii pot apela la DSVSA sau la Numărul Unic de Urgență 112 pentru a semnala orice suspicine de îmbolnăvire a porcilor, astfel încât să poată fi luate măsurile necesare.
 
”S-a izolat locul, s-a restricționat circulația persoanelor și animalelor în zonă, s-au instalat dezinfectoare rutiere și pentru persoane și așteptăm mai departe indicații. Suntem în alertă, urmărim, monitorizăm. Sunt persoane care ne contactează, care ne întreabă despre situație. Deocamdată, nu au apărut alte suspiciuni. Am informat lumea să fie vigilentă, să ne anunțe la fiecare caz de boală, la fiecare animal mort, să ne informeze, să informăm și noi mai departe și să luăm măsurile necesare”, ne-a explicat Bogdan Mîță, viceprimarul din Suceveni.
 
După apariția virusului la noi în județ, oamenii din Suceveni sunt destul de speriați, dar speră să nu ajungă și la ei, mai ales că își țin porcii închiși.
 
Se pare că porcii de la stână au circulat liberi și au luat virusul de la porcii mistreți din zonă. ”Stâna este situată lângă pădure, la o distanță foarte mică este lunca Prutului, unde sunt numeroși mistreți. Intervenția a fost promptă, au fost uciși în jur de 14 porci, exact după procedură. Inițial, au murit câțiva, de la care s-au luat probe și s-a confirmat, restul au fost uciși”, ne-a explicat Ionel Cucu, medical veterinar din Suceveni.
A fost confirmat primul focar de pestă porcină africană din județul Galați
 
După ce la nivel național au fost confirmate peste 400 de focare de pestă porcină africană, vineri, 27 iulie 2018, a fost confirmat primul focar și în județul Galați. Virusul a fost confirmat la mai mulți porci, lângă comuna Suceveni. ”Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o anexă gospodărească localizată în extravilan, la o distanță de șase kilometri de comuna Suceveni, județul Galați”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor Galați (DSVSA).
 
Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați porcii bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia, în total fiind vorba despre 20 de porci, și s-a realizat ecarisarea cadavrelor. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate.
 
”Conform procedurilor, DSVSA Galați a luat imediat măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației, au fost impuse restricții de mișcare și s-a efectuat dezinfecţia exploatației afectate”, se mai arată în comunicatul DSVSA.
 
Conform sursei citate, focarul a fost notificat către structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene, iar ancheta epidemiologică este în desfășurare.
 
Trebuie precizat faptul că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
 
(27 iulie 2018)
Citit 23061 ori Ultima modificare Duminică, 29 Iulie 2018 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.