Se vor asfalta drumurile naţionale din judeţul Galaţi

Se vor asfalta drumurile naţionale din judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Mai bine de 118 km din drumurile naţionale din judeţul Galaţi vor intra în acest an în ample lucrări de modernizare, au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, şi directorul executiv al Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, Ovidiu Laicu, în subordinea căruia se află şi Direcţia Drumuri Naţionale (SDN) Galaţi. În total este vorba de investiţii de peste 35 milioane de lei, bani ce vor fi asiguraţi de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Transporturilor.

În ultimii ani, ritmul investiţilor în modernizarea drumurilor naţionale care străbat judeţul Galaţi a fost unul mai mult decât modest, fiind executate asfaltări pe doar 10-12 km/an. Acest lucru s-ar putea schimba în mai puţin de două, trei luni de zile, susţine atât conducerea CJ Galaţi, cât şi cea a DRDP Iaşi.

„Lucrările la noile covoare asfaltice au început chiar de astăzi (ieri – n.r.). De câteva zile s-a predat amplasamentul pentru covoare asfaltice pe o lungime de peste 18 km (7km pe DN24D, în apropiere de parcul de eoliene şi 1,5 km pe DN26 o porţiune mai mică, la Rogojeni – n.r.), urmând ca în perioada imediat următoare să se mai predea amplasamentul pentru încă 100 km de drumuri. Grosul investiţiilor va fi orientat spre DN24D (Galaţi-Cuca-Bălăbăneşti), care ne-a făcut multe probleme de-a lungul timpului, precum şi pe DN26 (Galaţi/Metro- Vlădeşti-Oancea), dar lucrări vor fi executate şi pe DN25, DN25A şi DN2B. Lucrările vor fi coordonate de DRDP Iaşi, dar s-a implicat şi CJ Galaţi, dat fiind faptul că ne dorim să avem o bună legătură pe DN-uri cu drumurile judeţene. Plus că multe critici privind DN-urile tot la noi ajungeau…”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Cum se face finanţarea

La rândul său, directorul DRDP Iaşi, Ovidiu Laicu, a precizat că pentru primii 18,5 km de drumuri naţionale fondurile sunt deja asigurate, iar urma licitaţiilor derulate lucrările vor fi executate de Tancrad şi Lemacons. De asemenea, pentru ceilalţi 100 km fondurile vor fi asigurate la rectificarea bugetară ce urmează a fi făcută de Guvern în cel mult două săptămâni. Aceste lucrări au fost adjudecate, de asemenea, de cele două firme gălăţene. „Pentru cei 100 km avem încheiat un Acord cadru cu cele două firme, iar imediat ce vor veni banii, se va da drumul la lucrări. În mod normal, aceste investiţii erau planificate pe trei ani de zile, dar am primit asigurări din partea constructorilor că, dacă este asigurată finanţarea, se poate merge pe mai multe puncte de lucru, iar lucrările ar putea fi executate încă din acest an, în lunile septembrie, octombrie şi poate chiar noiembrie, dacă vremea o va permite. Vom avea banii asiguraţi şi vom încerca să facem lucrările cât mai repede, pentru că, ştiţi vorba aceea – ce-i în mână, nu-i minciună”, a explicat directorul DRDP Iaşi.

Unde se va interveni

Pentru cei peste 100 km de modernizări (covor asfaltic, refacere acostament şi marcaj rutier) se au în vedere următoarele tronsoane de drumuri naţionale: pe DN24D – 41,54 km (4,1 km la Bălăbăneşti, 5,9 km intersecţia Drăguşeni-Crăieşti, 4,3 km pe raza Vârlezi, 7,5 km Vârlezi – intersecţia Băleni, 14 km Cuca-Scânteieşti, 5,6 km Herghelie – intersecţia cu DN26); pe DN26 – 37,35 km (3,1km ieşirea Metro spre Tuluceşti – 4 benzi, 2 km Tuluceşti-Folteşti, 6 km Brăneşti-Vlădeşti, 5 km Vlădeşti – Slobozia Oancea, 3,3 km Oancea-Rogojeni); pe DN25 – 11,28 km (3,8 km Tecuci-Drăgăneşti, 1,5 km Iveşti, 1 km Vameş, 5 km Braniştea-Traian); pe DN25A – 6,92 km (6 km Hanu Conachi-Fundei-Lungoci, 0,94 km Pod Siret-Năneşti); pe DN2B – 3,1 km (Limita cu judeţul Brăila – Movileni).

„Zic eu că am venit în faţa cetăţenilor cu o veste foarte bună, mai ales că firmele constructoare şi-au asumat – şi sper să se ţină de cuvânt - că vor putea realiza proiectul până la sfârşitul acestui an. Acesta e un lucru foarte important pentru Galaţi. De exemplu, DN24D ar putea să descongestioneze DN25 – pentru că până acum, în general, cei care doreau să meargă spre Bârlad, Vaslui sau Iaşi mergeau prin Tecuci şi apoi Bârlad-Iaşi. Odată cu realizarea acestor lucrări nu va mai fi nevoie să ocolească 30 km şi astfel şi DN25 va fi mai descongestionat. Unii gălăţeni mai foloseau DJ 251 pentru anumite zone din nordul judeţului, tot din cauză că DN24D arăta foarte rău”, a mai arătat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

În timpul lucrărilor, restricţii în traficul rutier

Lucrările de modernizare la drumurile naţionale din judeţul Galaţi se vor derula concomitent, a declarat directorul executiv DRDP Iaşi, Ovidiu Laicu. El a precizat că acest lucru va duce la unele restricţii în traficul rutier. „Nu vrem să impunem rute ocolitoare, va fi dirijarea la paletă sau chiar la semafoare, astfel încât să nu îngreunăm circulaţia prea mult. Ne vom cere scuze şi vom avertiza participanţii la trafic, dar cred că merită să strângem din dinţi o lună, două de zile ca să avem după asta confortul şi siguranţa în trafic la nivelul pe care ni-l dorim”.

Citit 9589 ori Ultima modificare Vineri, 31 August 2018 01:03

6 comentarii

 • postat de Ionut
  Marți, 28 August 2018 12:46
  109.166.134.***
  Pt Razzy

  Nu va fi asfaltat tot drumul, ci doar pe bucati. 41,5 km in total.

  Asta pentru ca vin la anul prezidentialele...
  5
  21
  Raportează
 • postat de Razzy
  Marți, 28 August 2018 10:41
  91.217.203.***
  BRAVOOOOOO ! In sfarsit se va putea circula in regula pe DN24D nu ca acum cand blestemi toata conducerea CNADNR-ului din cauza ca platesti Rovinieta degeaba. Bine ar fi sa-l si marcheze ulterior fiindca la ora actuala nu este deloc si cand va fi ceata te trezesti pe aratura. Chiar s-au facut anul trecut parca niste proteste ale soferilor referitoare la starea deplorabila a acestui DN24D fiind ruta cea mai scurta catre Iasi !
  Multumiri atunci celor de la CJ si restul partenerilor inclusiv firmelor care vor executa lucrarile in speranta ca vor fi gata pana la venirea zapezii !
  14
  13
  Raportează
 • postat de Pentru Mircea
  Marți, 28 August 2018 09:18
  217.156.52.***
  Sunt bani de la bugetul de stat, nu de la CJ.
  3
  16
  Raportează
 • postat de NORDICUL
  Marți, 28 August 2018 09:05
  82.137.11.***
  Fapte nu vorbe
  0
  32
  Raportează
 • postat de Demetrius
  Marți, 28 August 2018 08:25
  82.78.252.***
  Specific celor de la putere: o sa ne apucam, de fapto sa le incepem... dar le mai trebuie un mandat sa termine lucrarile, stiti nu?! Cam asa "guverneaza" tovarasii. De ce nu s-au apucat la inceputul anului si pana in 2020 sa fie gata toate lucrarile? Doar au toate institutiile si firmele de partid ale lor, sau nu ii lasa statul paralel!?!
  Tactica bine cunoscuta a comunistilor pentru asi perpetua prezenta la guvernare.
  4
  34
  Raportează
 • postat de Mircea
  Marți, 28 August 2018 00:08
  213.233.84.***
  Felicitari! Sunteti primul presedinte al CJ Galati care face acest lucru. FELICITARI!
  58
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.