Angajaţii disponibilizaţi de Calorgal primesc bani de la Guvern
Foto: Arhiva Viața liberă

Angajaţii disponibilizaţi de Calorgal primesc bani de la Guvern
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Guvernul a aprobat miercuri, 29 august, printr-o hotărâre, alocarea sumei de 456.000 de lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2018 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la societatea Calorgal SA din Galaţi, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Hotărârea de Guvern vine după ce, în luna iulie, o nouă formă a programului de concedieri colective din planul de disponibilizare al societăţii Calorgal SA a fost aprobată de Consiliului Local Galaţi. Potrivit modificărilor aduse HCL nr. 300/30.05.2018, prin care a fost aprobat planul iniţial de disponibilizări, concedierile colective se vor derula în două etape, prima cu începere din 1 octombrie (cu preaviz din 1 septembrie), care va cuprinde 230 de salariaţi, iar a doua cu începere din 1 decembrie (cu preaviz din 1 noiembrie), cu 73 de salariaţi.

Plăţile compensatorii se vor acorda în baza prevederilor OUG nr. 36/2013, un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens fiind iniţiat de Prefectura Galaţi, în colaborare cu autorităţile locale şi judeţene. Alocarea sumelor necesare de la bugetul asigurărilor pentru şomaj vine după ce proiectul a parcurs toate etapele de avizare de la nivelul structurilor competente de la nivelul Executivului.

"Tendința generalizată de reducere a cererii de furnizare a acestui serviciu de utilitate publică (numărul de consumatori care au renunţat la sistemul centralizat de termoficare în anul 2017 a fost de 15.862, respectiv 43,81 la sută din consumatorii anului precedent), starea tehnică necorespunzătoare a infrastructurii aferente sistemului de termoficare, precum și creșterea prețurilor la combustibili reprezintă dificultăți majore pentru funcționarea societății Calorgal SA Galați. Astfel, activitatea de distribuție a energiei termice prestată de societate se va restrânge în proporţie de aproximativ 70 la sută.

În acest context, s-a conturat necesitatea adoptării de urgență a unor măsuri necesare în vederea redresării, prin restrângerea sectoarelor de activitate, reducerea cheltuielilor și întocmirea unui plan de disponibilizare aplicabil în două etape, începând din luna septembrie 2018, care va afecta 303 salariaţi", se precizează în comunicatul de presă al MDRAP.

Decizia Executivului de a aloca ajutoarele financiare vine după ce, analizând structura personalului în funcţie de vârstă, s-a constatat că 70,8 la sută dintre salariaţi au peste 50 ani, iar şansele acestora de reinserţie pe piaţa muncii sunt reduse.

Citit 4998 ori Ultima modificare Duminică, 02 Septembrie 2018 14:10

6 comentarii

 • postat de dgi
  Duminică, 02 Septembrie 2018 21:47
  82.208.137.***
  Nu societatea sau angajatii ei sunt capuse ci conducatorii orasului. Este singura societate care de la revolutie a fost capusata si stoarsa de tot de catre politicieni, incepand cu Durbaca si terminand cu Puchianu. Vedeti exenplele altor orase (multe fiind mici in comparatie cu Galatiul) unde tot politicieni au protejat cetatenii si nu i-au obligat sa-si cheltuie banii (si nu putini, mult mai mult de 3000 lei) ca sa aiba apa calda si caldura. Ganditiva ce eforturi trebuie sa faca oamenii batrani sau cei cu mai multi copii ca sa aiba apa calda si caldura. Dar cui ii pasa? Se vede ca nici unora care comenteaza fara preocupare sau interes pentru cei mai putin avuti dintre noi. Pacat. Maine poimaine se va intampla la fel si cu alte servicii, incurajati fiind politicienii ca se poate. Ca la asociatia de proprietari, ai apa separat, caldura separat, gaz separat dar dupa toate aceste eforturi financiare platim sefii asociatiei la fel chiar daca mai fac sub 10% din treaba. La fel va fi si cu conducatorii Galatiului. Nu vor face aproape nimic pentru cetateni dar vor lua cel mai probabil mai multi bani. Apropo stiati ca valoarea fondului de salarii la primarie este de 4 ori mai mare decat a Apatermului in vremurile lui bune? Asta nu se vede.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Ulise
  Vineri, 31 August 2018 16:01
  82.137.12.***
  Lucrătorii de la această firmă in Prima Fază se vor bucura . Apoi vine faza cu Șomajul o altă Bucurie Dar după 2 ANI dați de Mama Dracului Nu aveți vârstă de pensionare nu aveți pământ la țară nu aveți copiii AFARĂ , știți ce vă face CONSILIUL va taie Apa de Paști și CĂLDURA de Crăciun Așa este obiceiul la Galați Dar nu intrați in PANICĂ să veniți la vot ca să luăm in ..... direcția care trebuie
  4
  14
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Vineri, 31 August 2018 09:54
  86.34.180.***
  pt@Sabrina: Calorgal a fost infiintata acum 5 ani, parca...cred ca cei ce i-au pus bazele tot comunistii sunt, altfel nu avea ce cauta o astfel de capusa pe umerii nostri. Si cand e moarta tot trebuie platit pt. ea! De catre prostii Romaniei...
  Calculul facut de d-ta este corect, insa cu o observatie: nu cu astfel de firme se face treaba adevarata!
  9
  15
  Raportează
 • postat de Remus
  Vineri, 31 August 2018 09:48
  82.137.13.***
  Domnilor a venit Toamna și s-au deschis Sezonul la Șomeri Galațiul este iar pe primul loc 400de. Șomeroi in două etape ceva de vis E bine că Primăria municipiului își devorează Supușii poate la anul vom avea impozitele mai mici Ce ziceți Democraților?E bine e foarte bine vor dispărea 400 de indivizi care vă mânca din Bugetul vostru drag. Ceva #Rezist nu sare in sus de bucurie că sa mărit numărul ȘOMERILOR că acum aveți motiv să huiduiți ALEȘII
  5
  8
  Raportează
 • postat de Ramona
  Vineri, 31 August 2018 08:51
  82.137.13.***
  După ce au demolat toate fabricile din Galați acum Consiliul local sa apucat serios de treabă și distruge și averea PRIMĂRIEI Nu LĂSAȚI NIMIC DAȚI CU CIUMĂ ROȘIE Comuniștii dacă vor VENI să nu mai găsească nimic tot le plăcea lor Munca Patriotică Domnilor Consilieri nu iertați nimic vedeți că a mai rămas Brateșul plin de broaște și carași evaporații apă și faceți loc pentru VILE Cum de ce?Pai la câți euroii adunați într-un Mandat este păcat să nu aveți în ce să investiți Succes in Munca de Demolare a COMUNISMULUI Sa anunțat la Radio Erevan că în următorii 50 de ani aveți libertate de la Bush să introduceți Democrația Liberală și să Piară Comunismul dinTara
  3
  10
  Raportează
 • postat de Sabrina
  Vineri, 31 August 2018 07:58
  82.137.13.***
  Este foarte ușor să desființezi o firma făcut de comuniști Nu știi nici să o conduci și nici să o întreții in funcțiune și dacă mai înghite milioane de euro o demolezi Așa s-au demolat toate fabricile din Galați Au demolat tot ce au făcut alții pentru că este goană nebună după bani nemunciți Salariații se vor transforma in scurt timp in Asistați Socialica care Ghinion vor suge de la bugetul local bănișori Sunt400×3=1200care vor primi și care nu vor mai da Paguba va fi mai mare în timp Important este că cei care au făcut dezastrul nu pățesc ceva Ei sunt ALEȘII noștri care Ghinion îi vom vota iar și iar Au scos și o lege contra ASISTAȚILOR dacă nu te angajezi unde ești trimis nu mai primești nici un ban Dar dacă ai 50 de ani cine te mai angajează?
  11
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.