Angajaţii disponibilizaţi de Calorgal primesc bani de la Guvern
Foto: Arhiva Viața liberă

Angajaţii disponibilizaţi de Calorgal primesc bani de la Guvern
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Guvernul a aprobat miercuri, 29 august, printr-o hotărâre, alocarea sumei de 456.000 de lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2018 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la societatea Calorgal SA din Galaţi, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Hotărârea de Guvern vine după ce, în luna iulie, o nouă formă a programului de concedieri colective din planul de disponibilizare al societăţii Calorgal SA a fost aprobată de Consiliului Local Galaţi. Potrivit modificărilor aduse HCL nr. 300/30.05.2018, prin care a fost aprobat planul iniţial de disponibilizări, concedierile colective se vor derula în două etape, prima cu începere din 1 octombrie (cu preaviz din 1 septembrie), care va cuprinde 230 de salariaţi, iar a doua cu începere din 1 decembrie (cu preaviz din 1 noiembrie), cu 73 de salariaţi.

Plăţile compensatorii se vor acorda în baza prevederilor OUG nr. 36/2013, un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens fiind iniţiat de Prefectura Galaţi, în colaborare cu autorităţile locale şi judeţene. Alocarea sumelor necesare de la bugetul asigurărilor pentru şomaj vine după ce proiectul a parcurs toate etapele de avizare de la nivelul structurilor competente de la nivelul Executivului.

"Tendința generalizată de reducere a cererii de furnizare a acestui serviciu de utilitate publică (numărul de consumatori care au renunţat la sistemul centralizat de termoficare în anul 2017 a fost de 15.862, respectiv 43,81 la sută din consumatorii anului precedent), starea tehnică necorespunzătoare a infrastructurii aferente sistemului de termoficare, precum și creșterea prețurilor la combustibili reprezintă dificultăți majore pentru funcționarea societății Calorgal SA Galați. Astfel, activitatea de distribuție a energiei termice prestată de societate se va restrânge în proporţie de aproximativ 70 la sută.

În acest context, s-a conturat necesitatea adoptării de urgență a unor măsuri necesare în vederea redresării, prin restrângerea sectoarelor de activitate, reducerea cheltuielilor și întocmirea unui plan de disponibilizare aplicabil în două etape, începând din luna septembrie 2018, care va afecta 303 salariaţi", se precizează în comunicatul de presă al MDRAP.

Decizia Executivului de a aloca ajutoarele financiare vine după ce, analizând structura personalului în funcţie de vârstă, s-a constatat că 70,8 la sută dintre salariaţi au peste 50 ani, iar şansele acestora de reinserţie pe piaţa muncii sunt reduse.

Citit 5205 ori Ultima modificare Duminică, 02 Septembrie 2018 14:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.