S-au făcut lucrări de lărgire a albiei râurilor care au creat probleme la inundații

S-au făcut lucrări de lărgire a albiei râurilor care au creat probleme la inundații
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi, a continuat programul de gospodărire a apelor şi a finalizat lucrări de asigurare a secţiunii de scurgere în vederea măririi capacităţii de transport a albiilor minore pe şase cursuri de apă neamenajate din zona administrată de SGA Galaţi, grav afectate de viiturile din ultimii ani. Acestea sunt râurile Corozel (intravilan comuna Drăguşeni), Gologanu (Costache Negri), Negrea (Schela), Lozova (Schela), Chineja (Băneasa) şi Zeletin (comuna Podu Turcului, jud. Bacău), informează un comunicat de presă. SGA Galaţi a mai finalizat trei lucrări de întreţinere, pe cursuri de apă amenajate: râul Suhu – comuna Suhurlui, reamenajare albie râu Bârlad, mal stâng - comuna Ghidigeni şi reprofilare dig mal drept Derivaţie Rateş – comuna Drăgăneşti. În curs de execuţie se află încă două lucrări, pe râurile Bujoru şi Zeletin. 

Conform SGA Galaţi, lucrările s-au executat cu prioritate în zonele afectate de viiturile produse în ultimii ani, când au fost inundate locuinţe, anexe gospodăreşti, drumuri comunale şi alte obiective socio-economice, prin revărsări ale râurilor. Lucrările de mărire a capacităţii de transport a albiilor minore se execută şi în parteneriat cu unităţile administrativ-teritoriale, în baza unui protocol de colaborare.

Citit 3453 ori Ultima modificare Vineri, 12 Octombrie 2018 12:35

2 comentarii

 • postat de IC
  Luni, 15 Octombrie 2018 08:00
  5.13.241.***
  Dupa imaginea publicata se constata ca obturarea s-a facut cu aluviuni antrenate de pe versanti.Poate lucrarile repective vor asigura protectia pana la prima ploaie torentiala dar daca nu se trateaza cauza principala a fenomenului ,se vor cheltui banii cu putin folos. Cauza principala a tuturor nenorocirilor provocate de viituri si inundatii se situiaza in bazinele hidrografice ale cursurilor de apa si sunt : defrisarile -paduri si perdele de protectie antierozionala , distrugerea benzilor inerbate anti eroziune de pe versantii vailor , distrugera teraselor ,aratura din deal in vale ( ultimele trei cauze provocate de incompetenta Lege 18/1991 si punerea in practica total haotic) distrugerea constructiilor antierozionale de pe ravene si obturarea cursurilor cu gunoaie...si mai sustin cu tarie ca despartirea cursului de apa de bazinu lhidrografic este o aberatie , repectiv, Gospodarirea apelor si Imbunaatirile funciare sa fie in cadrul aceluiasi minister ,a mediului .Nu credeti ca principala preocuparea a Ministerului Agriculturii este obtinerea de productii agricole, chiar si cu neglijarea problemelor de mediu ,dovada clara este ceea ce s-a intamplat cu sectorul de imbunatatiri funciare in ultimii 29 de ani ,...s-a ales praful si pulberea de lucrari de miliarde lei si chiar dolari.Sa ne imaginam ,o gospodarire a apelor care preia picaturile de ploie de la cadere ,asiguta retinerea prin mijoacele antierozionale ,la cat mai multe ,le dirijeaza scurgerea pe albii de rauri regularizate , o parte le pompeaza in retele de irigatii si le vinde /ofera fermierilor, in alimentarile cu apa a localitatilor , sau in caz de exces le dreneaza din sol ,Asa cred eu ca este o gospodarire logica ,corecta si eficienta a apelor . In orice situatie , atentia trebuie indreptata spre bazinul hidrografic si lucrarile de hidroamelioratii necesare in acesta.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Tureltan
  Duminică, 14 Octombrie 2018 09:28
  95.76.1.***
  Cand SGA intervine si in regularizarea raului Catusa aflat aici in coasta Galatiului la 1Km de soc. Apele Romane sectia Galati? Cursul de apa este opturat de gunoaie si de depozitarea unor cantitati imense de moloz, astfel incat in dreptul podului a aparut stufarisul dens, semn ca apa nu mai are o matca proprie. Va rog , concentrati-va atentia si asupra acestui caz!
  0
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.